Dolar 32,5690
%0.09
Euro 34,8864
%0.17
Altın 2.424,940
%0.07
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cazibe merkezine itiraz var

Cazibe merkezine itiraz var

Buca'da, İzmir Büyükşehir ve Buca Belediyesi'nin yapacağı Şirinyer Parkı Projesi'ne olanak sağlayan ancak 2012 yılında yargı kararıyla iptal edilen imar planları revize edildi. Yeni planlara meslek odaları yine itiraz etti. Büyükşehir ve Buca vazgeçmiyor ama...

  • Ege Postası
  • 12.01.2017 - 08:50

Buca'da Şirinyer Parkı'nın içinde olduğu 81 bin metrekarelik alanı cazibe merkezi haline getirmek, Bucalıların buluşma noktasına dönüştürecek işlev kazandırmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi, 2012 yılında hazırlanan projeye olanak sağlayan imar planları yaptı. Ancak, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin ticari kullanımın artacağı, sosyal ve teknik altyapının azalacağı gerekçesiyle açtığı davada İzmir 4. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ardından planı iptal etti. İki belediyenin yapımı için protokol bile imzaladığı proje hayata geçmedi.

Büyükşehir ve Buca Belediyesi projeden vazgeçmedi. Mahkeme kararında yer alan iptal gerekçelerini ortadan kaldıran yeni imar plan değişiklikleri ve proje hazırlandı. Ağustos ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle onaylanan 1/5000 ölçekli yeni imar planına göre, Şirinyer Parkı alanında Kentsel Tasarım Projesi ve Park Alanını kapsayan Özel Proje Alanı ve Belediye Hizmet Alanı belirlendi. Buca Belediyesi de 1/1000 ölçekli planı hazırladı. Projede yer altı otoparkı, kafeterya ve sinemanın bulunduğu tesis, anfitiyatro, gezinti yolları yer alacak. Yeşil alanların da korunacağı belirtilen proje için imar planının onaylanması beklenmeye başlandı.

Şirinyer Parkı'nın yeni planlarına da meslek odalarında itiraz geldi. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası 1/5000 ölçekli, Şehir Plancıları ve Peysaj Mühendisleri Odası ise 1/1000 ölçekli planlara askı süresinde itiraz etti. Mimarlar Odası yaptığı itirazda "Bu plan değişikliğiyle kamu mülkiyetinde bulunan (belediyelerin mülkiyetinde) ve imar planlarında yeşil alan olarak gösterilen Şirinyer Parkı yapılaşmaya açılmaktadır. İmar planları onaylandıktan sonra çevresiyle tamamen uyumsuz, yüksek yapı yoğunluğu getiren ve kamu yararı açısından telafisi mümkün olmayacak bir uygulama projesi ile karşı karşıya kalınabileceğinden, söz konusu imar planı ilgili yasa, yönetmeliklere ve kamu yararına aykırılık içermektedir" tespiti yaptı.

Şirinyer Parkı çevresinin ulaşım açısından sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Mimarlar Odası, buna karşın imar planında yol kademelendirmesi, yol bağlantıları, kavşak düzenlemeleri ve öneri otopark, yer altı giriş çıkışları için gerekli analiz çalışmasının yapılmadığını ve çözüm önerisi getirilmediğini öne sürdü. Park alanının doğal karakterini korumasına yer altı otoparkı ve sert zeminin uygun olmadığına da dikkat çeken Mimarlar Odası, "Son derece önemli kamusal alanın planlanmasının plan değişikliği gibi noktasal ve parçacı bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, kamu yararına aykırıdır" itirazında bulundu. İtirazlar belediye meclisinde değerlendirilecek. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.