Dolar 32,5219
%0.23
Euro 34,8776
%0.45
Altın 2.486,180
%0.97
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cazgırlara diksiyon eğitimi

Cazgırlara diksiyon eğitimi

Güreşte seyir zevkini artırmak için cazgırlara ses, diksiyon, beden dili ve iletişim dersleri, davul zurnacılara da ritm eğitimleri verildi

  • Ege Postası
  • 11.04.2018 - 14:32

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği yağlı güreşlerde görev alan cazgırlara ve davul zurna çalanlara ilk kez profesyonel eğitim programı düzenlendi. Balıkesir’deki üç gün boyunca yağlı güreş organizasyonlarında görev alan cazgırlara iletişim uzmanı Ali Kayadibi tarafından mesleki etik, protokol adabı, diksiyon, ses, hitabet, beden dili, iletişim, diksiyon, nefes teknikleri; davul zurna ekiplerine de uzman müzik eğitmenleri tarafından ritm, makam ve usul eğitimleri verildi.

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’nin de başkanlığını yürüten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, çayırları şenlendirirken geleneksel ata sporu yağlı güreşin gelecek nesillere doğru aktarılmasının hedeflendiğini söyledi. Yağlı güreşlerde yeni sezonun 15 Nisan’da başlayacağını hatırlatan Kafaoğlu, TGF işbirliğiyle verilen eğitimlerin çayırlarda kaliteyi artıracağına inandığını kaydetti.

Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Müdürü ve Karesi Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Sabancı, TGF As Başkanı Mehmet Mehmet Ayhan, TGF Marmara Bölge Sorumlusu Raşit Ataş da kurumsal etik, yağlı güreşin teknik unsurları er meydanı kontrol ve düzeni hakkında bilgi verdi.

İLETİŞİMİN GÜCÜ

Türkiye’de ilk kez düzenlenen cazgır eğitim programlarını yürüten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Görevlisi, eğitim uzmanı Ali Kayadibi, cazgırların güreşin coşku ve heyecanını artırdığına dikkat çekerek, gelişen iletişim tekniklerinin geleneksel yağlı güreşlerin seyir zevkini artıracak ölçülerde benimsenmesine özen gösterdiklerini söyledi. Eğitimler sırasında diksiyon, etkili söz söyleme becerisi, beden dilini doğru kullanma, estetik, öfke kontrolü ve sesin etkili kullanılması için cazgırların iletişim becerilerini artırıcı çalışmalar yapıldığını belirten Kayadibi şu bilgileri verdi: “Anadolu’nun dörtbir yerinde yapılan yağlı güreşlerin ayrılmaz parçası cazgırların çoğunluğu çayırlarda sporcu olarak mücadele etmiş kişiler. Her biri güreş adabı, geleneksel davranış ve söz söyleme kalıpları içinde görevlerini yerine getiriyor. Bazı sözlerin artık devrini tamamlamış jargonlardan oluştuğu gerçeğinden hareketle, daha yeni, etkili ve izleyen herkesin rahatlıkla anlayabileceği ölçülerde kullanılmasına özen gösterilmesini istedik. Kutsal kabul edilen değer sözcüklerin daha vurgulu ifade edilmesi, protokole hitapların abartılmadan, nezaket ölçüleri içinde söylenmesinin yöntemlerini öğrettik. Ayrıca olağanüstü taşkınlıkların yaşandığı anlarda topluluk dinamiklerinin doğru sevk ve idare edilerek öfke kontrolüyle sakinleştirilmesi yönünde telkinlerimiz oldu. İnsanın olduğu her yerde iletişimin kusurlu yollarının bilinmemesi halinde tatsızlıklar çıkabilir. Cazgırların çayırlardaki hakimiyeti dikkate alındığında, uzlaşmacı bir dil ve söylemle şenliğin, seyir zevkinin artırılmasını sağlayıcı yöntemler üzerinde durduk. Uygulamalarla tamamladığımız eğitimin devamında da gelişmelerin süreceğine inanıyoruz.”

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.