Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çavuşoğlu: ABD Kürtlerle YPG’lileri bir tutuyor

Çavuşoğlu: ABD Kürtlerle YPG’lileri bir tutuyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü kurulduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Menbiç yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma olduğunu gördüklerini bildirdi. Çavuşoğlu, güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye'nin buna karşı çıkacağını aktardı. YPG/PKK'nın hala Menbiç’in içinde olduğunu ve buradan çekilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "ABD bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG’lileri bir tutuyor" ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 07.02.2019 - 09:05

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında bir görev gücü kurulduğunu açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu, başta IŞİD Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı olmak üzere ABD başkenti Washington’daki temaslarının ardından basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile ABD’nin Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Türkiye’nin Suriye’de söz konusu olan güvenlik kaygılarına yönelik ortak çalışmalar yaptığını aktaran Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme sürecini koordine etmek üzere Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu bildirdi.

Menbiç yol haritasında da gecikmelerin olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, kötü hava şartlarına rağmen Menbiç yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma olduğunu gördüklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, YPG/PKK’nın halen Menbiç’in içinde olduğunu ve örgütün Menbiç’ten çekilmesi gerektiğini belirterek, ABD’nin bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG’lileri bir tuttuğuna dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan Menbiç açıklaması!

Suriye’nin kuzeydoğusuna kurulması planlanan güvenli bölge ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye’nin buna karşı çıkacağını söyledi.

Türkiye’nin kaygılarına hitap eden bir güvenli bölgenin Türkiye tarafından da destekleneceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, güvenli bölge fikrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait olduğunu ancak daha önce eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin buna yanaşmadığını kaydetti.

ABD’ye Venezuela konusunda destek veren ülkeler haritasında skandal

ABD Dışişleri Bakanı Pompoe’nun Venezuela konusunda ABD’ye destek veren ülkeleri gösteren dünya haritasında Türkiye’nin ikiye bölündüğüne ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, öğle yemeğine Pompeo ile yan yana oturduklarını ve bu konu dahil birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.

Çavuşoğlu, “Bahsettiğiniz o haritada sadece Türkiye ile ilgili değil başka ülkelerle ilgili de çok ciddi hatalar yapılmış. Dışişleri Bakanlığı bize yazılı bir şekilde geri dönerek o haritadaki diğer ülkelerle ilgili hataları bildirmişler. Tabii ki biz bu haritayı görünce tepki gösterdik arkadaşlarımız hemen devreye girdiler.” diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca haritadaki hatayı “teknik ama vahim bir hata” olarak niteledi.

“ABD’nin Irak’tan çekilmesi ciddi bir hataydı”

Bugün Orta Doğu bölgesinde söz konusu olan durumun ABD’nin Irak’tan plansız bir şekilde çekilmesinden kaynaklandığın anlatan Çavuşoğlu “ABD’nin Irak’tan çekilmesi bize göre ciddi bir hataydı.” dedi.

ABD Irak’tan çekilirken ülkeyi Nuri el Maliki’ye devredilmesi, Maliki’nin ise ülkede birçok kesimi dışlaması ile ülkede kaos oluştuğunu ifade eden Çavuşoğlu, bu kaostan faydalanan birkaç bin IŞİD militanının kısa sürede Irak’ın topraklarının yüzde 40’ını ele geçirdiğini belirtti. AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.