Dolar 32,6139
%0.43
Euro 34,7867
%0.16
Altın 2.500,620
%0.65
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çandarlı Limanı projesi kaderine mi terk edildi'

Çandarlı Limanı projesi kaderine mi terk edildi'

Dünyanın en büyük 10’uncu, Türkiye’nin ise en büyük konteyner limanı olarak planlanan Kuzey Ege Çandarlı Limanı, atıl bir yatırıma dönüştü.  Çandarlı Limanı projesi kaderine mi terk edildi'

  • Ege Postası
  • 29.10.2017 - 06:15

Başbakan Binali Yıldırım’ın 35 Projesi’nden biri olan Çandarlı Limanı’nda çalışmalar 2014 yılında durdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkarılan limana talip bulamadı. 12 milyon TEU yük kapasitesi ile ihaleye çıkarılan limanın kapasitesi küçültüldü. İhale şartnamesini değiştiren ve 4 milyon TEU kapasiteyle ihaleye çıkarılması planlan ve şu ana kadar 290 milyon liralık yatırımın yapıldığı Çandarlı Liman’ı için ihale tarihi belirsiz. İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Çandarlı Limanı’nın Türkiye’nin geleceği projesi olduğuna dikkati çekerken, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesine henüz bir cevap gelmediğini söyledi.

‘İYİ PLANLANMALI’

İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı, uluslararası bir konteyner aktarma limanı olarak planlandı. Fakat dünyadaki değişimler, ekonomik ölçekler, ülkeler arasındaki ilişki, denizciliğin geleceğine dair plan ve yeni hedefler, limanda konsept değişikliği yapılması gerektiğini ortaya koydu. Bir yandan rakip limanlara yönelik yatırımlar, diğer yandan bölgemizdeki konteyner elleçleme kapasitesindeki artış nedeniyle Çandarlı Limanı’nın kısa sürede sadece aktarma limanı olarak değerlendirilemeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla Çandarlı Limanı, ülkemizin geleceğinin projesidir ve çok iyi planlanmalıdır” dedi.

‘YENİ KONSEPT ÇALIŞMASI’ 

Bakanlığın bu görüşleri dikkate alarak yeni bir konsept hazırlığı içinde olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bugün bölgemiz limanlarında konteyner elleçleme kapasitesi 4 milyon TEU’ya ulaşırken, elleçlenen yük miktarı 1.3 milyon TEU civarında kaldı. Konteyner elleçleme talebi ile arzı arasındaki makası dikkate alarak, Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi, gemi bakım-onarım, akaryakıt ikmal, gemi tedarik ve içinde üretim ünitelerinin bulunacağı serbest bölge işlevleriyle zenginleştirilmelidir.  Nitekim Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, görüşlerimizi dikkate alarak Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın yeni bir konseptle ihaleye çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı” ifadelerini kullandı.

‘22 LİMAN VE İSKELE’

Ege’nin bir bütün olarak Türkiye’nin lojistik merkezi olarak tasarlanması gerektiği konusunu da vurgulayan Öztürk, “3 yıl içinde tamamlanması planlanan Menemen-Çandarlı Limanı arasındaki 76 kilometrelik otoyol, sanayi bölgelerine bağlanacak limanın önemini artıracaktır. Aliağa’da kurulacak lojistik merkez de Aliağa limanlarını ve Çandarlı’yı ulaşım koridorlarına ve üretim merkezlerine bağlayacaktır. Ege Bölgesi kıyılarında toplam 22 liman ve iskele hizmet veriyor. Limanlarımızın tamamını İzmir Limanları olarak görüyoruz. Bölgedeki bir metrekare rıhtım bile çok değerlidir ve en faydalı şekilde kullanılmalıdır. Rekabette lojistik maliyetlerin çok önem kazandığı bir dönemde, Ege sanayicisinin ve ihracatçımızın rekabet üstünlüğü elde etmesi için limanların değeri daha da artmıştır. Ege Bölgesi kıyılarında hizmet veren toplam 22 liman ve iskelenin koordineli şekilde çalışmasını sağladığımız ve liman bağlantılarını sağladığımız ölçüde, Ege Bölgesi Türkiye’nin lojistik merkezi haline geleceği gibi, İzmir Limanları önemli bir aktarma merkezine dönüşecektir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.