Dolar 32,5865
%0.31
Euro 35,0286
%0.16
Altın 2.454,640
%0.76
Bist-100 9.775,00
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay hapis cezası!

Canan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay hapis cezası!

Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından 7 yıl önce yaptığı paylaşımlar yüzünden hapis cezasına mahkum edildi. Kaftancıoğlu'na toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verildi. Kaftancıoğlu karar onanırsa cezaevine girecek. Kararı değerlendiren Kaftancıoğlu adliye önünde yaptığı açıklamada "Kararlar saray odalarında alınıyor. Bu dava İstanbul’u, İstanbul halkına kazandıranları cezalandırma davasıydı. Bu karar İstanbul halkını cezalandırmaktır. Vesayet sistemi bitene kadar susmayacağız" dedi. Öte yandan Kaftancıoğlu'nun bir önceki duruşmada okuduğu şiir ceza indirimi uygulanmamasına gerekçe gösterildi.

  • Ege Postası
  • 06.09.2019 - 15:48

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medyadaki bazı paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada, toplam 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kaftancıoğlu'nun hakkında tutuklama kararı çıkmazken, avukatları hapis cezası kararına İstinaf Mahkemesi'nde itiraz edecek.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 2012-2017 tarihleri arasında sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” , “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlarını işlediği belirtilerek 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildiği davada karar çıktı.

KARAR ÇIKTI: 5 AYRI SUÇTAN 9 YIL 8 AY 20 GÜN HAPİS

Son sözün ardından ara veren mahkeme heyeti müzakerenin ardından kararını açıkladı.

Mahkeme kararında, Canan Kaftancıoğlu’nun PKK/KCK üst düzey yöneticilerinden Sakine Cansız’a ilişkin yaptığı paylaşım nedeniyle ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 6 ay, Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik, ‘Kamu görevlisine alenen hakaret etme” suçundan 1 yıl 6 ay 20 gün, ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret etme’ suçundan 1 yıl 16 ay, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılamak’ suçundan 1 yıl 8 ay, ‘Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ suçundan ise 2 yıl 8 ay olmak üzere toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Mahkeme, tutuklama kararı vermedi. Kaftancıoğlu, karara İstinaf Mahkemesi'nde itiraz edecek.

OKUDUĞU ŞİİR İNDİRİME YAPILMAMASINA GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Mahkeme, 18 Temmuz tarihinde yapılan duruşma sonrası Kaftancıoğlu’nun adliye önünde okuduğu şiir ile mahkeme heyetine karşı olumsuz tutum ve davranış içinde olduğu ve ithamlarda bulunduğu ileri sürülerek cezada takdir indirimine gitmediğini kararında belirtti.

CEZADA ERTELEMEYE GİDİLMEDİ

Mahkeme, sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları, kişilik özellikleri ile pişmanlık duymaması ve yeniden suç işlemeyeceğine dair mahkemede kanaat oluşmadığı gerekçeleriyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve cezanın ertelenmesine yer olmadığına karar verdi.

KAFTANCIOĞLU’DAN İLK DEĞERLENDİRME

Karara ilişkin adliye çıkışında konuşan Canan Kaftancıoğlu “Kararlar saray odalarında alınıyor. Bu dava İstanbul'u, İstanbul halkına kazandıranları cezalandırma davasıydı. Bu karar İstanbul halkını cezalandırmaktır. Vesayet sistemi bitene kadar susmayacağız” dedi.

Kaftancıoğlu şunları kaydetti:

“Bugün burada beni yalnız bırakmadınız. Adaleti yok edenlerin kulaklarına asla yalnız olmadığımızı yeniden haykırıyorsunuz. Bu ülkede mahkeme kararları kanunlara göre düzenlenmiyor. Yaşanan hiçbir şey tesadüf değil. Saray vesayleti demokratik siyasetin önünde in büyük engeldir. Onlar sanıyorlar ki baskı yaptıkça korkacağız. Kayyumlarla seçme seçilme hakkı gasp edilenler korkacak sanıyorlar. Susmayacağız. İstanbul’u yeniden halka vermek için yola çıkmış bir cezalandırma davasıydı ve ceza verildi. Korkutmaya çalışsalar da ellerimizi kollarımızı bağlamaya çalışsalar da sesimiz kısılmaz özgürlükten. Buradan açıkça söylüyorum: Ayrımsız bir biz mevsimi başladı. Bizim umudumuzu cesaretimizi kırmaya çalışıyorlar. Bağımsız ve demokratik cumhuriyetin vatandaşları olarak yaşamak istiyoruz. Bugün burada inanarak ve saatlerce bekleyerek şahsım üzerinden demokrasi mücadelesine verdiğiniz destek bir ümit ışığıdır. Dostlarım kardeşlerim geçen duruşmada okuduğum şiir cezayı artırıcı unsur olarak kabul edildi. Şiirler güzeldir.”

YİNE NAZIM’DAN ŞİİR OKUDU

Kaftancıoğlu adliye önünde yaptığı açıklamada da cezasının artmasına neden olan Nazım Hikmet’ten bir şiir daha okudu.

İşte “Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler” isimli o şiirin okunan bölümü;

Dünyadan, memleketinden, insandan
umudum kesik değil diye
İpe çekilmeyip de
Atılırsan içeriye,
Yatarsan on yıl, on beş yıl
Daha da yatacağından başka,
‘Sallansaydım ipin ucunda
Bir bayrak gibi keşke”
Demiyeceksin,
Yaşamakta ayak direyeceksin.
Belki bahtiyarlık değildir artık,
Boynunun borcudur fakat,
Düşmana inat
Bir gün fazla yaşamak.

KARAR İSTİNAFA GİDECEK

Kararı değerlendiren CHP’nin hukukçu isimlerinden Efkan Bolaç “İl başkanımız Candan Kaftancıoğlu’na 9 yıl 8 ay 26 gün hapis cezası verildi. Bu karar istinafa götürülecek. Eğer cezalar istinafta onanırsa cezaların toplamı 5 yılı geçiyor olmasına rağmen her suçlama için 5 yıl şartına bakılacağından yargıtaya gitmesi mümkün değil.” dedi.

SAVCI CEZALANDIRILMASINI TALEP ETMİŞTİ

18 Temmuz'daki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını bildiren savcı, sanık Kaftancıoğlu hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret”, “Kamu görevlisine hakaret”, “Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin askeriye veya emniyet teşkilatını aşağılama”, “Halkı kin ve düşmanlığı alenen tahrik etmek” ve “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan zincirleme olarak 4 yıl 10 aydan 17 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

(Ayrıntılar geliyor)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.