Dolar 32,5107
%0.07
Euro 34,8880
%-0.24
Altın 2.455,550
%0.79
Bist-100 9.891,00
%1.79

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyüşehir'den Eylül'e gergin başlangıç.... Selçuk’taki arazinin imarı değiştirilmek istenince

Büyüşehir'den Eylül'e gergin başlangıç.... Selçuk’taki arazinin imarı değiştirilmek istenince

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu İzmir Kültür Park Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi. Ağustos ayı gerginliğinin tatlıya bağlandığı oturuma Selçuk’ta bulunan arazi düzenlemesi damgasını vurdu.  Tarım arazisi olarak görülen arazinin plan düzenlemesinin öngörüldüğü madde ile ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal “kayırmacılık” yapıldığını iddia etti.

  • Ege Postası
  • 14.09.2020 - 20:48

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Kültürpark Fuar Alanı 1 Nolu Hol’de gerçekleştirilen toplantıya Ağustos ayı meclisi son oturumda yaşanan gerginlik nedeniyle AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de katıldı.

Belediyeye yapılan yeni atamaların, toplu ulaşımda yeni düzenlemenin konuşulduğu oturuma Selçuk’ta bulunan ve tarım arazisi olarak görülen alanın imar planı değişikliği maddesi damgasını vurdu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, alınmak istenen kararın, arazi CHP Milletvekili Özcan Purçu’ya ait olduğu için masaya yatırıldığını iddia etti ve “Söz konusu İzmirli bir vatandaş olsaydı madde görüşülmezdi bile” dedi.

TARTIŞMA TATLIYA BAĞLANDI

Oturumun başında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, son meclis oturumunda yaşanan gerginliklere hitaben konuştu. Hızal, “AK Parti grubu olarak buradaki tüm meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte 17 aylık süreç boyunca İzmir’ için mücadele verdik. Her zaman İzmirli'nin tercihlerine dün olduğu gibi bugün de önem verdiğimiz söyledik. İzmirli vatandaşların seçim sandığında ortaya koyduğu irade bizim içi önemli. Siz 31 Mart'ta iktidar oldunuz biz de muhalefet görevini üstlendik. Biz ilk oturumda İzmir'in lehine olduğunu düşündüğümüz her konuda yanınızda olacağımız, aleyhine olduğunu düşündüğümüz konularda da muhalefet edeceğimizi söyledik. Bugüne kadar yaklaşık 2 binin üzerinde konu görüştük. Bunların yüzde 90'ı oy birliğiyle geçti. Biz su zammına, İstanbul’da İzmir Büyükşehir Belediyesinin arazisinin satılmasına, ulaşım zammına karşı çıktık. Bunların bazılarına siz de hak verdiniz ve bazı eylemleri durdurdunuz. Biz İzmir Büyükşehir Meclisi'nin AK Parti grubu olarak hiçbir zaman hiçbir gruba hak bildirme durumumuz olmadı. Hiç kimsenin bize hak bildirme cüretinde olamayacağını söyledik. Hiç kimsenin de bize demokrasi dersi vermesine müsaade etmedik etmeyeceğiz de. Kısacası bu meclis gerçekten İzmir ve Türkiye için örnek bir meclis. Ama bu meclisin örnek olması tüm meclis üyelerinin duruşu ve davranışıyla oluşur. Bundan sonraki dönemde de aynı davranışları ortaya koyacağız. Ama bu nokta demokrasi çizgisinin dışına çıkmayacağımızı söylüyoruz. İzmir için mücadele edeceğiz ve onun için çalışacağız. Son meclis oturumunda yaşanan süreçle alakalı tüm meclis olarak İzmirli hemşerilerimize karşı böyle bir görüntü sunmanın üzüntüsünü yaşıyorum. İzmir için varız İzmir için mücadele edeceğiz” dedi.

“DEMOKRASİ KURALSIZLIK DEĞİLDİR"

Hızal’ın orta yol adına attığı adıma ılımlı bir cevap veren CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise; “Bir mecliste olduğumuzu biliyoruz ve bu meclisin demokrasinin tezahür ettiği bir yer olduğunu biliyoruz. İzmir halkının oylarıyla buraya geldik ve İzmir halkının sorunlarını konuşmak ve onlara çözüm getirmek bizim görevimiz. Dolayısıyla buradaki meclis üyelerinin hangi parti grubuna üye olursa olsun bunu idrak ile hareket emleri önemlidir. Burada, asıl olan demokrasiyi kuramları ile işletebilmektir. Yazılı olan ya da olmayan kurallarıyla işletebilmek önemlidir. Çünkü iktidar olmanın halka karşı bir sorumluluğu vardır ve bunu idrak etmeliyiz ve bütün davranışlarımızı bu prensip üzerinden seçmeliyiz. Demokrat olmak zordur. Çünkü demokrat olmak karşındakini dinlemektir, insanların yekvücut değil farklı farklı olduğunu ve farklı düşüncelerde olduğuna inanmaktır. Bizi var eden bu tahammüldür. Eğer muhalefet yoksa demokrasi yoktur. Demokrasinin kendisi muhalefetin varlığıdır. Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu hep iktidar olduğumuzda kesim hesap komisyonu kurup başına da muhalefet partisinden birini getireceğini söylüyor. Burada demokrasiye olan inancını vurguluyor. Yani her zaman seçilmiş olmanın gücünü ve meclisin varlığını korumak zorundayız. Demokrasi düşüncelerini özgürce ifade etmektir. Demokrasi kuralsızlık değildir. İç tüzüğe göre yönetilir demokrasi. Dolayısıyla eğer muhalefet partisi üzüntülerini dile getiriyorsa biz bundan onur duyarız. Çünkü burada muhalefetiyle bir bütünüz” diye konuştu.

SOYER’DEN KURALLARA RİAYET ÇAĞRISI

Gerginlik yaşanan gruplar tarafından yapılan açıklamaların ardından konuşan Başkan Soyer, “Bahsi geçen oturumda ‘Demokrasi birilerine fazla geliyor’ demiştim. Bu doğru bir söylem değil. Demokrasi eğer kurallara uymuyorsanız herkese bol gelir. Demokrasi kurallarıyla var olur. Bundan sonra kurallara uyacağız, esnetmeye çalışmayacağız. Ben de Özgür Bey gibi toplantının terk edilmesinden üzüntü duydum. Bu doğru değil. Umarım bundan sonra bir daha böyle bir olay yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM ZAMMINA ALTERNATİF DÜZENLEME

1 Eylül tarihinde toplu ulaşımda yeni bir dönem başlamıştı. Yeni dönemde toplu ulaşımda ilk biniş ücreti 3,46 TL’ye düşürülmüş, ilk ve ikinci aktarmalar için 50’şer kuruş alınmasına karar verilmişti. AK Parti Grubu, büyük tepki toplayan ulaşım zammına alternatif olarak yeni bir düzenleme önerdi. Önergede,  ilk biniş 3,46 olup ilk aktarma ücretsiz ikinci ve üçüncü aktarma 50 kuruş ve dördüncü aktarma 1 lira olacak şekilde yeniden düzenlenmesi önerildi. Önerge görüşülmek üzere Bütçe, Şirket ve Hukuk Komisyonları’na havale edildi.  

GAZİ YAKINLARINA ÜCRETSİZ OTOPARK HAKKI

Meclis’te Büyükşehir Belediye Başkanlığının açık otoparklarında olduğu gibi, İZELMAN A.Ş bünyesindeki tüm otoparklardan, vefat eden gazinin, anne babası ile eşinde de olduğu gibi çocuklarının yararlandırılması ve bu konuda TSK tarafından tanzim edilmiş akıllı kartın ibrazının yeterli görülmesi kararı oy birliği ile alındı. Kararla birlikte vefat eden gazi yakınları İZELMAN A.Ş bünyesindeki otoparklardan ücretsiz olarak yararlanabilecek.

HIZAL’DAN KAYIRMACA İDDİALARI

Selçuk ilçesi, Belevi Mahallesi’nde bulunan, Cibe Mevkii’ndeki 1/100000 ölçekli Çevre Planında “Tarım Alanı” olarak geçen ve şu anda Romanların ikamet ettiği alanla ilgili düzenlemeyi öngören komisyon maddesi mecliste AK Parti ve CHP grupları arasında gerginlik çıkmasına neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, arazinin planının yeniden düzenlenmesi isteğinin CHP İzmir Milletvekili Özcan Purtçu için olduğunu iddia etti.

Hızal, “Biz burada şunu çok net görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir takım imar konularında ortaya koyduğu çelişkileri anlamaya çalışıyoruz. Selçuk’ta Belevi mahallesinde bir karar alınmaya çalışıyor. Karar alınmak isteniyor ama bazı kamuoyu baskılarından da çekiniliyor. Bu madde daha önce de komisyonumuza geldi. Komisyonun görüş bildirme görevi yoktur. Ya gelen görüş kabul edilir ya da reddedilir. Çelişkilerden bahsediyoruz. Şunu soruyorum. 1/100000 planlarda tarım arazisi olarak görüşen alanda İzmirli hemşeriniz gelse Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat etse, ‘Benim kalacak yerim yok ben burada kendi konut ihtiyacımı gidereceğim’ dese Büyükşehir’in cevabı ne olurdu merak ediyorum. Reddedecek. Hatta görüşülmeyecekti bile. Çünkü 1/100000 planlarda tarım arazisi var. İzmir Büyükşehir Belediyesi şu an şunu yapıyor. Burası planlarda 100 binlik planlarda tarım arazisi. Biz bunu değiştirmeye çalışıyoruz ama topu nasıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığına nasıl atarız diye düşünülüyor. Herhangi bir İzmirli için reddedilecek karar arazi CHP Milletvekili Özcan Purtçu’ya ait olduğu için konuşuluyor. Bu demokrasiye uymaz. Biz kişiye kuruma ya da belediyelerle göre bir karar alırsak o zaman biz burada aldığımız kararlara ciddi sorunlar yaşarız. Eğer burada bahsi geçen kişi Özcan Purtçu olmasaydı bu karar böyle verilmeyecekti. Meselenin sosyolojik boyutunu tartışmıyorum bile. Ama kararın teknik olarak Bakanlığa gönderilmesi ne hukuku ne de teamüllere uymuyor” diye konuştu.

“BİZDEN GÖRÜŞ İSTENDİ”

Hızal’a cevaben söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Az önce gelen önerge gecen yıl da meclise geldi değerlendiril ve şirketlerin yetkili olduğu konusunda karar verildi. Bizden açık bir şekilde tavsiye niteliğinde karar istendi. Selçuk’la ilgili bir konuda şunu söyleyeyim. Selçuk CHP’li bir belediye tarafından yönetiliyor. İzmir Büyükşehir Meclisi asla bir tarafı kayırmamıştır. Topu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına atmakla suçlanıyoruz. O bakanlık AK Parti’ni iktidar olduğu bir ülkenin bakanlığı. Bu arazinin üst ölçekli planlarını yapan bakanlık. İmar komisyonu olarak bizden görüş istenildi ve biz de buraya konut yapılmasının Selçuk halkının lehine olacağı görüşünü bildirdik” dedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Erhan Uzunoğlu, daha önce bahsi geçen düzenleme kararının alındığını ifade ederek şunları söyledi; “Özgür beyin anlattıkları kameranın tek bir açısından bakılmasına ve yanlış anlaşılmasına neden olmuştur. İzmir Valiliği roman vatandaşların ev sahibi olması gerektiği gerekçesi ile hazırladığı bir dilekçe ile başlıyor. Burada amaç roman vatandaşların yaşam koşullarının düzeltilmesi. Burada İzmir Çevre Müdürlüğü İzmir Valiliği ile birlikte 5 Şubat 2020 ile birlikte Özgür Bey’in bahsettiği komisyonlar toplanıp değerlendirdi. Kamu yararı kararının altında Türkiye Cumhuriyeti Bakanı'nın imzası var.”

SOYER SON NOKTAYI KOYDU

Son olarak söz alan Başkan Tunç Soyer, en doğru kararın dosyayı bakanlığa gönderilmesi olduğunu söyledi. Soyer "Ben 17 aydır ilk kez Valinin kamu yararı ile meclise geldiğini biliyorum. Gelen evraklar İzmir valiliği tarafından kamu yararı olduğunu gösteriyor. Burada meclisin yapacağı en doğru iş bunu ilgili kararı Bakanlığa göndermek ve gereğinin yapılmasını istemek" dedi.

MECLİS’TE ŞOK KARAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, oturumunda gündem dışı konuşmaların yapıldığı sırada yeni bir kararı duyurdu. Demokrasi, kurallar ve tüzükten bahseden Soyer, “Bunsan sonra gündem dışı konuşmalarda herkes istediği kadar sınırsız konuda konuşamayacak. Bundan sonra gündem dışı konularla ilgili daha önceden başkanlığımıza başvuruda bulunulacak. Tüzük kuralları bunu söylüyor ve biz de bu gerekliliği yerine getireceğiz” dedi.

DEMOKRASİ TARTIŞMASI YİNE GÜNDEME GELDİ

Soyer’in duyurusunun ardından Meclis’teki ılımlı hava yerini yine gerginliğe bıraktı. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, kararı eleştirirken konuşma konusundaki süre kısıtlamasına da değindi. Yıldız, “Demokrasi kuralları herkes uymak lazım dediniz. Kurallar herkesse eşit uygulandığı sürece uzlaşma sağlanır. O gün Güzelbahçe meclis üyesi 7 dk konuşma yapmış ve sahsınızın  tepkisi olmamış. Bize ve bakanlıklarımıza laf söylemiş. Biz 7 dk konuştuğumuzda ise itiraz ettiniz.  Genel genelgede meclis üyeleri konuşması ile ilgili başkana yazılı önerge verirler diyor.  Sayın başkan eylem ve söylem bütünlüğü bekliyoruz" diye konuştu.

BAŞKANIN MORALİNİN BOZULMAMASINI SAĞLAMALIYIZ

Hakan Yıldız'ın ardından söz alan  Mustafa Özuslu kendilerinin muhalefeti dinlediğini söyledi. Özuslu "Biraz önce AK Parti grup sözcüsü arkadaşımızın söylediği noktadan devam etmek istiyorum. Diyor ki o zaman gündemdeki her konuda söz alırım yani diyor ki meclisi kitlerim diyor. Ancak böyle olmaz. Meclisin kurallarına bakanlığın koyduğu kurallara göre götüremezsek bu işi bu iş olmaz. Problem ben görmedim gören varsa söylesin, ESHOT'un zamları konuşulduğunda hangi arkadaşımız istediğini söyleyemedi. Orada sorun yok dinliyoruz. Tabiri caizse zurnanın zırt dediği yer gündem dışı konuşmalarda aynı konular birden fazla kez gündeme getiriliyor. Siz İzmir halkına sorumluysanız bizde İzmirli halka karşı sorumluyuz.  Başkanın moral ve motivasyonunun bozulmamasını sağlamamız gerekiyor. Demokratik bir mecliste aynı şey düşünecek değiliz. Demokrasi bu değildir. Siz farklı şey düşüneceksiniz biz faklı bir şey düşüneceksiniz. Hepimiz bu halkın evlatlarıyız" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özuslu'nun konuşmaları sırasında söze girmesi üzerine sinirlenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Hızal'ı sert bir dille eleştirdi. Soyer Hızal'a kimsenin sözünü kesemezsiniz dedi.

Tartışmalara dahil olan Nilay Kökkılınç ise şunları söyledi; “AK Parti Grubu’nu tahammülleri dikkate almaya davet ediyorum. En başında anayasa hukukumuz var. Bunu altında kanunlar ve genelgeler geliyor. Teamüller bu yazılı kuralların altında yazısız kurallardır. Ortada Belediye Meclisleri için bir yönetmelik var. Bunu biz değil onu da AK Parti’nin bakanlığı belirlemiş. Dolayısıyla bizim bu kurallara uymamız hukuk kuralları gereğidir. Büyükşehir Belediye Meclis bugün en demokratik çalışan meclistir. Lütfen teamüllere uyalım ve bu tarz polemiklere yer vermeyelim.”

Tartışmalar  üzerine konuşan Tunç Soyer, “Hepimizin bir geçmişi var. Bu mecliste kişilerin üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Beni üzen ve sinirlendiren budur. Seferihisar belediye Başkanlığı zamanlarım buraya getirildi. Bu Meclis’te kişilerin özgeçmişleri üzerinden siyaset yapılmasına izin vermeyeceğim. Bir meclis üyesine böyle konular konuşmak yakışır m? Bundan sonra özgeçmişler üzerinden siyaset yapılmasına ve kişisel hesapların meclise taşınmasına katiyetle izin vermeyeceğim” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.