Dolar 32,3257
%0.23
Euro 35,0767
%-0.13
Altın 2.306,870
%1.29
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir işçisi yüzde 9 zamma 'hayır' dedi: Grev kapıya dayandı

Büyükşehir işçisi yüzde 9 zamma 'hayır' dedi: Grev kapıya dayandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZENERJİ şirketi personelini yakından ilgilendiren toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması üzerine çalışanlar grev kararı aldı. 27 Mart tarihine kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde 3 bin 900 çalışan greve çıkacak. Büyükşehir işçisi yüzde 9 zamma 'hayır' dedi

  • Ege Postası
  • 17.02.2017 - 11:48

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplam 17 birimde çalışan yaklaşık 3 bin 900 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde yaşanan anlaşmazlık üzerine çalışanlar iş bırakma kararı aldı. 2 yılı kapsayan ücret pazarlığında belediyenin önerdiği yüzde 9’luk maaş zammını kabul etmeyen işçiler 27 Mart sabahından itibaren greve çıkacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde geçtiğimiz Ekim ayında başlayan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Belediye yönetiminin önerdiği yüzde 9’luk zamma karşılık yüzde 30 ücret artışı isteyen yetkili sendika arasında masa başında anlaşma sağlanamadığı takdirde 27 Mart tarihine 4 bine yakın çalışan greve gidecek ve kentteki birçok temel belediye hizmeti duracak.

UZLAŞMA SAĞLANAMAZSA 27 MART’TA GREVE ÇIKACAKLAR

Belediyede örgütlü DİSK Genel-İş Sendikası 37 günlük sürecin resmen başladığını duyururken, grev kararını belediyeye astı. Sabah saatlerinde Büyükşehir Belediye sarayı önünde toplanan bine yakın çalışan pankartlar ve sloganlar eşliğinde eylem yaparak zam taleplerini kamuoyuna duyurdu. İZENERJİ işçileri adına belediye yönetimine çağrı yapan DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, grevden değil, masa başında uzlaşmadan yana olduklarının altını çizerek, “38 gün sonra herkes kendisini greve hazırlasın. Bu toplu sözleşme işçinin haberi olmadan bitmeyecek. Bugün belediyenin başarısındaki en büyük pay işçilerindir. Yıllardır biriken sorunlara artık çözüm bulunamıyor. İşçiler emeğinin, özverisinin karşılığını alamıyor” dedi.

SENDİKA EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEP ETTİ

Asgari ücrete gelen yüzde 8’lik zam sonrasında belediyenin yüzde 9 oranında ücret artışı önerdiğine dikkat çeken DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Yıldız, “Adaletten uzak bu zam teklifine hayır diyoruz. Bizim talebimiz, insanca yaşanabilecek ücrettir. 2 yıl boyunca ailemizi bu ücretlerle nasıl geçindireceği? Aralık 2016’dan itibaren asgari ücrete gelen zamla birlikte belediyenin bizlere önerdiği zam oranı sadece yüzde 1’de kalıyor. Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi işçisine sadece 60 kuruş zam yapılacak. Bu zamla birlikte en düşük işçi maaşı yaklaşık bin 700 lira, en yüksek maaş ise bin 800 liraya çıkacak. Bu zammın kabul edilebilir bir yanı yok. İşverene cevabımız hayır… Bizim talebimiz ücretlerin diğer belediye şirketleri ile eşitlenmesidir. Bizim davamız ekmek davasıdır. Eşit işe eşit ücret istiyoruz, ücrette adalet istiyoruz” diye konuştu. Yıldız sözlerinin sonunda işçilerle birlikte referandum mesajı vermeyi de ihmal etmedi ve “İZENERJİ işçileri olarak adaletsizliğe hayır diyeceğiz. Düşük ücret dayatmasın haklarımızın gasp edilmesine nasıl hayır diyorsak, yarın ülkemize göz koyanlara karşı da hayır diyeceğiz” dedi.

İŞÇİLERDEN “HAYIR” MESAJI

Eylemde işçilere seslenen eski şube başkanı ve DİSK Genel Merkez Yöneticisi Taner Şanlı ise, “Bu dönem Büyükşehir Belediyesi’nde davul zurna çaldırmak istiyoruz. Ben kendi dönemimde bunu beceremedim. Buradan belediye yönetimine sesleniyorum. Bu dönem ne olur bu işçiyi sevindirin… Benim patronum işçilerdir. Bu mücadelede sonuna kadar arkanızdayım” mesajı verdi. Şanlı ayrıca, ülke gündeminin başkanlık ve referandum sürecine kilitlendiğini belirtti, KHK’lar ile işçilerin haklarının budandığına dikkat çekerek kitlesel tepki çağrısı yaptı. “Sözleşme hakkımız grev silahımız”, “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları eşliğinde grev kararını belediyeye asan işçiler, halaylar eşliğinde eyleme son verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.