Dolar 32,5589
%0.06
Euro 35,0114
%0.52
Altın 2.436,250
%0.54
Bist-100 9.776,00
%0.55

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’den Türkiye’ye örnek adım: Engelli vatandaşlara özel otobüs müjdesi

Büyükşehir’den Türkiye’ye örnek adım: Engelli vatandaşlara özel otobüs müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Dikili Çandarlı Kalesi’nde gerçekleştirildi. Sessiz geçen oturumda ESHOT filosunda ıskartaya çıkan otobüslerin diğer illere hibesi kararları verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Meclis’te yaptığı konuşmada ESHOT filosuna katılan yeni araçlar olduğunu duyurdu ve sadece engelli vatandaşlara hizmet verecek olan otobüslerin müjdesini de verdi.

  • Ege Postası
  • 16.09.2020 - 20:24

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Dikili Çandarlı Kalesi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Meclis başlangıcında Dikili yöresine ait Kocaarap Zeybek gösterisi yapıldı. Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz de sahneye çıkarak zeybek oynadı.

Meclis’e ev sahipli yapan Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, oturum öncesi yaptığı konuşmasında Dikili’nin zenginliklerine ve bugüne kadar belediye olarak yapılan hizmetlere değinerek şunları söyledi;

“Bugün Büyükşehir Meclisimizin Çandarlı Kalesinde gerçekleştirilmesinden büyük kıvanç duyuyorum. Bu toplantının burada olmasını sağlayan herkese çok teşekkür ederim. Dikili, turizm kenti olmasının yanında tarım ve balıkçılık da yoğun olarak yapılıyor. Beldemizde jeotermal tesisleri ve seralar da yoğunluktadır. İlçemizde 3 bin dekar üzerinde tarıma dayalı bir sanayi kuruluyor. Bu projenin tamamlandığında Dikili halkına büyük katkısı olacağını düşünüyorum. İstanbul-İzmir otobanının yapılması, Kuzey Ege otoyolunun açılması, Bergama Organize Sanayi Bölgesi’nin yeni yatırımcılar çekmesi, Çandarlı Limanımızın yapılıyor olması, Yenikent bölgesinde Batı Anadolu serbest Bölgesi’nin kuruluyor olması ilçemize olan göçün artmasına neden oluyor. Dikili bir turizm kenti aynı zamanda. Neredeyse her mahallesinin ayı bir özelliği var. Aşıklar Şelalesi, Karagöl, Kara Sunağı ve Zindancı tarihi kalıntılar ve son yıllarda Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Bademli’nin plajları ve koyları ilçemizi daha da zenginleştiriyor. Bu zenginliklerle ilçemiz her gün daha da tercih edilir bil ilçe oldu. Göreve geldiğimiz andan itibaren ilçemizin eksiklerini tespit edip bu eksiklikleri tamamlayamaya çalıştık. İçme suyu sıkıntısını yüzde 80 oranında çözdük, kuzey aksında yol açarak trafik sorununu çözdük, çiftçimizin işini kolaylaştırmak adına üretim yollarımızı yaptık, kentimizin yeşil alanlarını artırmak adına yeni parklar yapıyoruz. Dikili’nin yüzünü değiştirmek adına yeşil alanı artırılmış yeni sosyal alanlarımızı halkımızın hizmetine sunuyoruz. Tarihi alanları gün yüzüne çıkarma çalışmalarımız da hızla devam ediyor. En kısa zamanda bir tarih sokağı yaratmış olacağız. Kentimizin büyük bir eksiği olan Kültür Merkezi ihalesini gerçekleştirdik. 2021 yılının ortalarında yapım ihalesine çıkmış olacağız. 5 bin 900 kilometrelik bisiklet yolunun yarısını tamamladık. Araç kiralama dönemine son verdik, belediyemiz araçlarını satın alıyoruz. Güzel ilçemize çok güzel hizmetler yaptık. Daha da güzellerini yapacağız.”

ÖNCÜ KENT İZMİR’DEN BİR İLK DAHA

Öncü kent İzmir olarak bir konuda daha öncü olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulaşım konusunda pek çok yatırımı hayata geçirtiyoruz. Raylı sistem çalışmalarının yanında otobüs filomuzu yenileme konusunda da birçok adım attık. ESHOT’a 67, İZULAŞ’a 16 olmak üzere toplamda 83 otobüs almıştık. Geçtiğimiz günlerde ESHOT filomuza 387 otobüs katmıştık. Bunlara 60 tane daha ekledik ve toplamda 447 yeni otobüsü filomuza kattık. Görece gelmeden önce 500 yeni otobüs kazandırma sözü vermiştim ve pandemi koşullarının da yaşandığı bir dönemde de olsak 2,5 yılda bunu sözümüzü tamamlayacağız. Filomuza katılan yeni otobüslerin yanında engelli vatandaşlarımızın da büyük sıkıntı içerisinde olduğunu gördük. Türkiye’de ilk kez sadece engellilere hizmet verecek 4 otobüs hizmete girecek. Her biri yedişer tekerlekli sandalyeli kapasitesinde olacak. Servis güzergahları ve çalışma saatleri Engelsizİzmir Komisyonumuzla birlikte belirleyeceğiz. Bu otobüslerin şoförleri sabit olacak ve engelli vatanlarımızla bir iletişimleri olacak. Amacımız engelli vatandaşlarımızın yüzlerini güldürmek.

OTOBÜS HİBELERİNE OY BİRLİĞİ KARARI

Sessiz geçen meclis oturumunda Balıkesir, Konya, Malatya, Tunceli,  Yozgat, Kahramanmaraş, Trabzon, Burdur, Kütahya, Edirne, Gaziantep ve Tekirdağ’a ESHOT bünyesinde bulunan ve artık kullanılmayan otobüslerin hibe edilmesine oy birliği ile karar verildi.

İLÇELERDEKİ MECLİSLER DEVAM EDECEK

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, ilerleyen dönemlerde ilçelerde yapılacak meclislerin devamının geleceğini söyleyerek, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisimizin başlattığı gelenek Dikili ile devam ediyor. Tabii ki İzmir çok önemli bir şehir. İzmir'i İzmir yapan 30 ilçenin 30 farklı özellikleri var. zaten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizin İzmir'i dünya kendi yapma vizyonu bu 30 ilçenin bütünü ile el ele gönül birliği vererek bütün değerleri ortaya koyarak mümkün olacaktır. Her bir ilçe ile önümüzdeki günlerde meclislerimizi o ilçelerde yapmaya devam ederek İzmir'imizi oraya taşırız. İzmir'i dünya kendi yapma konusundaki değerleri bu sayede İzmir'e katarız. Dikili hem tarihsel bir kent,  aynı zamanda doğal güzellikleri ve tarımı ile İzmir'in kalkınmasına ve gelişmesine ciddi anlamda bir katkı sunuyor. Tabi burada belediyemizin Dikili Belediyesi ile işbirliği halde yürümesi gücümüze güç katıyor. 12 Eylül öncesi hain darbe den önce Dikilide Dikili Belediyesi'nin önderliğinde Türkiye'nin aydınları, Türkiye'nin demokrat insanları, sanatla darbeye karşı direnişi buraya örgütlediler. Her kahvede değerli paneller yapıldı" ifadelerini kullandı.

HIZAL’DAN “SEVGİ YOLU” TALEBİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise şunları söyledi; “Bu gibi toplantıların iki anlamı var. Biri sembolik anlamı ki bu şu anda içinde bulunduğumuz alanların tanıtılması açısından çok değerlidir. İkincisi bizler yerel yöneticileriz. Bulunduğumuz ilçelerde birtakım meselelerin varlığından haberdar oluyoruz. Mesela Bergama’daki toplantımızda oradaki meclis üyelerimizin ortak bir şekilde Büyükşehir’den oradaki sorunların halledilmesi için talepte bulundular. Dün Bergama’ydı, bugün Çandarlı belki yarın daha başka yerler olacak. Biz bugün buraya daha erken geldik ve biraz sahil boyunca dolaştık. İki hanımefendiye denk geldik ve istekleri olup olmadığını sorduk. Bizden o anda bulunduğumuz sokağın trafiğe kapatılarak Sevgi Yolu yapılmasını istediklerini söylediler. O an benim için günün en önemli anıydı. Umarım bu konuda da Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla gerekenler yapılır.”

MHP’DEN TARİHİ ALAN VURGUSU

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, konuşmasında tarihi alanlarda yapılan toplantıların önemini vurguladı ve “Dikili Çandarlı akşamında böyle bir tarihi mekanda meclisi toplantımızı icra etmek çok anlamlı ve önemli. İzmir’de tarihi yerlerimiz çok. Hem ilçemizin hem de tarihi yerlerin tanıtımı açısından oldukça önemli bu toplantılar. İzmir, turizm ve tarım kenti. Dikili de o şekilde ve bu bakımdan çok önemli bir bölge. Bu açıdan bakıldığında umarım İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Dikili’ye gereken katkıları sağlarız” dedi.

İyi Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise “Bugün İzmir’imizin önemli bir ilçesinde toplanmış bulunuyoruz. Bu toplantıda Dikili Belediye Başkanımız çalışmaları hakkında bilgi verdi ve biz bundan çok mutlu olduk. Aynı zamanda Sayın Başkanımız Tunç Soyer’in ESHOT filomuz ile ilgili verdiği bilgilerden de çok mutlu olduk. Ben grubum adına İzmir adına yapılan her olumlu adımdan ve hizmetten çok mutlu oluyorum. Umarım bunların devamı gelir” diye konuştu.

SU SORUNUNA SOYER’DEN ÇÖZÜM GARANTİSİ

Parti gruplarının Grup Başkanvekillerinin konuşmalarının ardından Dikili Belediyesi Meclis üyelerine söz hakkı verildi. Meclis üyeleri Büyükşehir Belediye Meclis toplantısına ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirirken özellikle bu yaz ilçede yaşanan su sorunundan bahsederek sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını talep ettiler. Taleplerin ardından Başkan Soyer, İZSU’nun çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek gelecek yaz Dikili’de su sorunu yaşanmayacağının garantisini verdi.

KIRGÖZ'DEN FESTİVAL MÜJDESİ

Son olarak konuşan Dikili Beldiye Başkanı Adil Kırgöz, şunları söyledi; 

"Festival konusunda geçen yıl göreve geldik her türlü ekonomik imkansızlıklara rağmen burada çok görkemli bir festival gerçekleştirdik. Bu yıla ciddi anlamda hem dikili hem Çandarlı da festival hazırlığımız vardı. 15 gün kitap fuarı planladık 3 gün diki 2 gün Çandarlı olmak üzere 19 günlük bir festival planlamıştık. Ancak maalesef pandemi nedeniyle bunu yapmadık. Umarım önümüzdeki yıllarda ünü ülkemizi de aşacak çok önemli projeler yapacağız. Su konusunda son 50 yılın en kurak yıllarını yaşıyor ülkemiz. Çandarlı da yer altı sularının düşmesi nedeniyle pompalarımız askıda kaldı. Ancak büyükşehir belediyemiz hemen olaya dahil olarak 2 kuyu açtı. Çandırlı'da büyük oranda su sıkıntısı yok. Dikili ile ilgli 20-25 yıl önce baraj kuruldu ancak Dikili tarihide ilk kez Ağustos ayında o baraj kurudu. Biz dikilinin derken buna Çandarlı'yı da katıyoruz gerekli çalışmaları başlattık. Dikili merkezde planladığımız yerde gerekli izinleri aldık. Pandemi nedeniyle çalışmalarımız durdu.  Bunu normal sürece girmeyi bekliyoruz. Bunlarla ilgili kapsamlı çalışmalarımız var."

BERGAMA'DA YAPILMIŞTI...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin ikinci oturumu Bergama Asklepion’da yapılmıştı. Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün Eylül ayı olağan meclisinin ikinci oturumunun Dikili’deki tarihi Çandarlı Kalesi’nde yapılması önerisi de Meclis’e sunularak kabul edilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında da Ağustos ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunu Smyrna Agorası'nda yapmıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.