Dolar 32,5965
%0.38
Euro 34,8334
%0.29
Altın 2.497,620
%0.53
Bist-100 9.465,00
%-0.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'deki 'tasfiye' krizinde DİSK Genel Merkezi devre girdi

Büyükşehir'deki 'tasfiye' krizinde DİSK Genel Merkezi devre girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde önceki gün başlayan işten çıkartmalar ve devam eden tasfiye operasyonu ortalığı karıştırdı. Yetkili sendikalar 'adalet' isterken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile DİSK genel merkezi yöneticilerinin de katılacağı kritik görüşme pazartesi günü yapılacak. Büyükşehir'deki 'tasfiye' krizinde DİSK Genel Merkezi devreye girdi

  • Ege Postası
  • 17.06.2017 - 10:22

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketler İZULAŞ, İZENERJİ, İZELMAN ve Grand Plaza'da yasal haklarını alabilmek için tediye ve muvazaa davası açan 50'ye yakın personelin işten çıkartılması sonrasında başlayan kriz giderek büyüyor. İşverenleri Büyükşehir Belediyesi'nden davacı olan çalışanlar "Performans" gerekçesiyle işten çıkartılırken, kriz Başkan Aziz Kocaoğlu'nun makamına taşınıyor.

İŞÇİ ADALET YÜRÜYÜŞÜ DEĞİL, ADALET İSTİYOR

Açtıkları tediye davalarını kazanan ve yasal ikramiye haklarının ödenmesini bekleyen belediye şirketi çalışanları önceki gün işten kovulmanın şokunu yaşadı. Sağlık, devamsızlık, verimsizlik gibi gerekçelerle iş akitleri feshedilerek belediyeyle ilişiği kesilen elliyi aşkın mağdur Büyükşehir çalışanı hak mücadelesi başlatmaya hazırlanıyor. Baskı iddialarıyla da gündeme gelen krizde, açtıkları davaları geri çekmeleri istenen sözleşmeli belediye işçilerinin yaşadığı mağduriyet sendika ve belediye yönetimi arasında ipleri kopma noktasına getirdi.

KRİZ KOCAOĞLU'NUN MAKAMINA TAŞINIYOR

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Grand Plaza A.Ş.'de dava açan 5 işçinin idare tarafından kovulduğu bilgisini paylaşan DİSK Sosyal-İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Ereş, gelişmelere tepki gösterirken, krizin Ankara'ya aktarıldığını doğruladı. Pazartesi günü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile DİSK genel merkezi yöneticilerinin de katılacağı toplantıda bir araya gelerek taleplerini dile getireceklerini aktaran Ereş, "Büyükşehir Belediyesi'nin işçiye karşı izlediği bu tutum etik değil. Ramazan ayında, bayram öncesinde personelin işten çıkartılması doğru bir yaklaşım değildir. Üstelik CHP tarafından tam da adalet yürüyüşünün başlatıldığı 15 Haziran tarihinde meydana gelen bu gelişmelerin zamanlaması çok kötüdür. Pazartesi günü son bir kez Aziz Bey ile görüşeceğiz. Bu krizin çözülmesi gerekiyor. Ben işçi arkadaşlarımız açısından umutluyum. Anlaşmazlığın giderileceğine ve bu yanlışın düzeltileceğine inanıyorum. Yaşananların personelin lehine sonuçlanacağını düşünüyorum" dedi.

BENZER KRİZ ESHOT'TA YAŞANMIŞTI

2014 ve 2015 yılında benzer durumda olan ve belediye şirketlerinde çalışan yüzlerce işçi, belediyenin temel hizmetlerini yerine getirdikleri ESHOT'a geçiş yapabilmek amacıyla toplu şekilde dava açmıştı. Açtıkları muvazaa davalarında belediyenin hileli şekilde işçi çalıştırdığını ve taşeron olduklarını savunan personel kadro istemişti. Ancak ilerleyen süreçte yargı zaferi elde eden personelin bir kısmı işten çıkartıldı. ESHOT'ta başlayan bu krizle birlikte mağdur işçilerin büyük bölümünün de görev yeri değiştirildi ve Büyükşehir Belediyesi'nde farklı birimlere transfer edildi.

PERSONEL KADRO DAVASINI KAZANDI, KOCAOĞLU TOPU HÜKÜMETE ATTI

Kasım 2015'te yaşanan bu gelişmeler sonrasında tartışmalara açıklık getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise açılan muvazaa davaları nedeniyle İZELMAN’da çalışan personellerin ESHOT’un kadrosuna geçmemesi için bu önlemi aldıklarını söylemiş ve Şimdi kadrolu işe geçiş için dava açıyorlar. Ve mahkemeler iade kararları veriyor. Kanunun arkasından mahkeme kararları ile dolaşıyorlar. Ben de böyle bir karar aldım. Hangi birisini kadrolu işçi kadrosuna geçireyim. Bu sınırlı yer dolduğunda geride kalanlara ne diyeceğim. Aynı işi yapan kişi sayısı boş olan kadro sayısından çok fazla... Kimi, neye göre buraya alacaksınız. Kaldırsınlar taşeronu... Yasal bir düzenleme yapsınlar tüm sorunlar da çözüme kavuşsun" şeklinde açıklama yapmıştı. Hükümete "Taşeronu kaldırın" çağrısı yapan ve kadro karmaşasına aldıkları bu kararla nokta koyduklarını belirten Kocaoğlu, yaklaşık bin 200 boş işçi kadrosu bulunmasına rağmen atama yapılmayacağını, bunun yerine ESHOT’taki çalışanların belediye birimlerinde görevlendirilmeye devam edeceğini açıklamıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.