Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de Soyer'siz gergin Meclis! Hastane ve faşizm tartışması!

Büyükşehir'de Soyer'siz gergin Meclis! Hastane ve faşizm tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Mart Ayı üçüncü olağan toplantısı Başkanvekili Mustafa Özusla başkanlığında gerçekleşti. Büyükşehir'de Soyer'siz gergin Meclis!

  • Ege Postası
  • 13.03.2020 - 20:14

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI  - Önerge ve komisyon raporların görüşülmesi sırasında Başkant Üniversitesi vakfına ait olan Halkapınar İZBAN İstasyonu'nun yanında yer alan arazinin emsal artışı sonrası inşaat yapacağı metrekare alanındaki artış nedeniyle tartışma damga vurdu. AK Partililer 'kamu zararı' olduğunu savunurken, CHP'liler yapılan emsal artışının kanunlara uygun olduğunu mahkemece belirlenen bilirkişi raporu sonrası o arsaya en çok yakın bir arsa da aynı emsalde bir özel hastanenin yapımının sonuna geldiığin belirttiler. Konu hakkında söz alan Konak Belediye Başkan Abdül Batur "Konak bu kararı meclisinden çıkarmış. Burası özel bir şahsın yeri değil. Burası bir vakfın yeri. Sizin vakıflar var ya. Onlara benzemeyen bir vakfın yeri" dedi. Öte yandan ilgili maddenin oylanması sırasında Başkanvekili Mustafa Özuslu, kendisine AK Partili Mustafa Alper Güldalı'nın kendisine 'faşist' dediğini söylemesi sonrası meclis karıştı. Ara verme tartışmaları yaşanırken zaman zaman tansiyon yükseldi bağırışmalar yaşandı, CHP'li üyelere meclis sıralarına vurdu. Mustafa Özuslu "Hayatı faşizmle mücadeleyle geçmiş bir insana faşist dedirtmem' dedi. Özuslu, AK Partili Güldalı'nın dışarı çıkmaya davet etti. Güldağı ise "Ben bu lafı ben kimse birbirini dinlemeyen meclis üyelerini kast ederek söyledim. Maksadını aşan bir cümle olmuş olabilir. Sizi kaste ederek söylemedim" demesi sonrası meclis güç de olsa yatıştı. 

'32 MİLYON LİRA DAHA PARA ALMAMIZ LAZIM'
AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız, Konak Belediye Meclisi tarafından plan tadilatı yapılarak Başkent Üniversitesi'ne ait alanda yapılması planlanan ve  İmar ve Bayındırlık-Ulaşım Komisyonu'dan oy çokluğuyla kabul edilen emsal artışı sağlanara daha     fazla inşaat yapma izni veren komis raporuyla ilgili olarak sert eleştirilerde bulundu. AK Partili Yıldız Başkan Tunç Soyer'i kastederek "Kendisi bütçe görüşmelerini yaptığımız gece benim bulunduğum belediyede rant ve şaibeye izin vermeyeceğim demişti. Ancak bu plan tadilatında, rant, şaibe ve kamu zararı var. Meclis üyelerimiz beni dikkatli dinlesin. Konak Belediyesi o dönem 7 bin 300 metrekare hakkını satıyor. Tapu devri yapılıyor. Sonra plan tadilatı geliyor. 22 bin metrekare inşaat hakkı varken, plant tadilatıyla 3,5 emsal veriyoruz. Böylelikle 33 bin metrekare inşaat izni veriliyor. Ada bazında bir plan yapıldı. 32 milyon lira daha para almamız lazım. Ama biz bundan feragat ediyoruz. Siz bu vakıf üniversitesine değer katmış oluyorsunuz. Biz bu mecliste Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis edilen taşınmazın kararını iptal ettik. İzmir üniversiteydi o üniversite. Biz niye Ankara üniversitesine böyle bir değer katıyoruz. Biz bu raporu geri yollayalım. 

'KENTİN YARARIN BİR PLAN'
İmar Komisyon Başkanı Ufuk Yörük  peşkeş çekme ifadesinin tutanaklardan çıkarılmasını talep ediyorum diyerek "Bir vakıf mülkiyetinde olan alanın plan değişikliği yapmak. Emsal değeriyle olan değişikliklerin bu meclis gündemi olmadığını belirtmek istiyorum. Burası önce imar alanıyken, hastane alanına dönüşmüş. Yeni kent merkezine dönüşmüş. 2018 yılında 3,5 emsal kararı verilmiş. Bu karar dikkat çekmiş. Şehir plancıları tarafından mahkemeye taşınmış. Mahkeme reddetmiş. Elimizdeki rapora göre şehircilik ilkelerine uygun olduğu belirtiliyor. 2018'e dönsek dahi, bilirkişi raporlarına göre yapılan bu planlamanın mahkemece doğru bulunduğunu söylemek istiyorum. Biz 1/1000'lik planları uyguluyoruz. Burası kamu tüzel kişiliğine sahip ve alan da kamusal alan olması nedeniyle değer artışı gündemin dışında kalması lazım. Kentin yararına olduğunu planlara uygun olduğunu ifade ederim.

'SİZİN VAKIFLAR VAR YA...'
Konak Belediye Başkanı Abdul Batur ise  "Konuyla ilgili teknik bilgileri komisyon başkanımız izah etti. Bu konu geçmiş dönemde de olsa bu konuya sahip çıkmak bizim boynumuzun borcu. Konak bu kararı meclisinden çıkarmış. Burası özel bir şahsın yeri değil. Burası bir vakfın yeri. Sizin vakıflar var ya. Onlara benzemeyen bir vakfın yeri. Zaten bizden önce mahkemeye gitmiş. Bilirkişi raporlarıyla doğru karar verilmiş biz o kararları da uyguladık. Hakan Bey bizim mecliste de konuşur saatlerce. Kendisine anlattık. Diğer meclis üyelerine de anlattık. Konak'ın kalbine hançer diye ..... o gökdelenin orada olması gerektiğini ve yatırımın çok önemli olduğunu, silüetin bozulmayacağını haftalarca anlattı. Bu binanın kente çok yararı olacağını düşündüğünü herkes biliyor. Peşkeş çekme CHP'nin bileceği işler değil. Peşkeş kelimesini kendilerine ihale ediyorum. Hukuki gerekçeleri var. Hastane yapılacak alana çok yakın bir özel hastane yapılıyor. Aynı emsalle inşaat yaptılar. Oturma raporunu vereceğiz yakında. Kent için yararlı bbir çalışma yapıldığını düşünüyorum. Böyle bir hastanenin kazanılmasının doğruluğuna inanıyorum. Ben oylanmasını talep ediyorum. Çeşme'ye acık dokunayım. Sayın başkanımızım projeyi görmeden yorum yapmam doğru değil dedi. Bu sunum da Çeşme Belediye Başkanı yok. Hakan Yıldız, Özgür Hızal var" diye konuştu.

'DOĞRU YAPILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM'
Devlet eski Bakanı Suat Çağlayan ise "Bizim çevre ve sağlık komisyonuna geldi. Başka konulardan daha fazla özenle inceledik. Olay bir vakıf ve hastane olayıydı. Elbette kamu yararı esas olan bir yatırım. Bunlar özel deniyor ama devlet istediği zaman el koyabiliyor. Çevre komisyonu siyaset üstü bir komisyon. Hiç bir sorunumuz olmadı. Objektif kararlar veriyoruz. Konu konuşulurken 200 metre ilerdeki hastanenin de 3,5 emsalle yapıldığını öğrendim. Eğer bizim incelediğimiz konu aynı emsalle yapılmasaydı vicdanımız sızlardı. Yapılan işin doğru yapıldığını düşünüyorum" diye konuştu. 

'KONU EMSAL DEĞİL'
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal: Tartışılan konu emsal değil. Meselenin emsal olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Ortada bir hatanın olduğunu gördükleri için emsalde bir hata olmadığını göstermek için konuşuyorlar. Burada önceki dönemde Konak Belediyesi'ne ait olan bir gayri menkulün satışı yapılmış. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan çalışmalar sonrası bir değer artışı olmuş. Bu artış için ne derseniz deyin ortada bir rant var. Bu rant kamunun değil başka birisinin cebinde. Bu rant ve değer artışı olacak ise bu İzmirli'nin cebine girsin diyoruz. Vatandaşı teknin bilgilerle boğmaya çalışmaktır. Burada bir rant var o rant vatandaşın cebine girmiyor. Bunla ilgili bir mahkeme kararı var mı yok. Ortada bir bilirkişi raporu var. Bilirkişi raporuyla karar vereceksek mahkemeleri kapatalım. Mazeret olarak elimizde bir bilirkişi raporu var diyorsanız, o zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi görevini yapmıyor burada. Geçmişte yapılan hataları devam ettiriyoruz. 5 binlik planları değiştirmek yetkimiz de m? Yetkimizde. Büyükşehir'in işine geldiğinde 5 binlik planlar yaptığını görmekteyiz. Biz Konak'a gökdelen yapılmasıyla ilgili sorunu, Tunç Soyer ile İzmir'in en büyük ilçesi Konak'ın başkanının basın önünde tartışması doğru değil diye tartıştık" diye konuştu. 

'O VAKFIN CEBİNE VEYA KASASINA GİTMİŞ'
Çeşme Projesiyle ilgili de sataşmalar olması sonrası konuşan AK Partili Hızal "Sayın Bakan bu bizim taslak projemiz. Sayın Başkan bununla alakalı çalışmalarınızı yapın, işbirliği yapmak istiyoruz dedi. Sayın Soyer memnun olduğunu ve çalışmalar yapacağı konusunda bilgiler verdi. Sayın Soyer'den şunu beklerdim. Pazartesi günü bakanımızdan bizza aldığı detaylı ve doğru bilgileri iki kelimeyle geçiştirmek yerine, Çeşme bilgilerini vermesini isterdim. Burada çok doğru proje yapılıyor eksikleri ve fazlaları tartışalım diyor sayın bakan. O vakfa ne derseniz deyin o vakfın cebine veya kasasına gitmiş" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.