Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de gündem Menderes'e çöp tesisi!

Büyükşehir'de gündem Menderes'e çöp tesisi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ocak ayı 3. birleşimi Tunç Soyer Başkanlığında gerçekleşti. Meclis toplantısına Menderes'e Büyükşehir tarafından yapılması planlanan Katı Atık Entegre Tesisi tartışmaları damga vurdu. Büyükşehir Meclisi gelecek ay yapılacak ikinci oturumu Harmadalı'nda yapacak. Öte yandan meclis toplantısına Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve CHP'li meclis üyelerinin katılmaması dikkatlerden kaçmadı. Büyükşehir'de gündem Menderes'e çöp tesisi

  • Ege Postası
  • 17.01.2020 - 20:41

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - Meclis gündemine geçilmeden önce Menderes'de orman arazisine yapılması plananan Katı Atık Engetre tesisi hakkında bir sunum yapıldı. Daha sonra Sokak Hayvanları Komisyonu'nun ilgili mevzuatla ilgili çalışma yapması oy birliğiyle kabul edildi. Komisyon dahan etki bir şekilde kısırlaştırma ve sahiplendirmeyi hedefleyecek. Öte yandan Sasalı'da bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı yarı yıl tatili boyunca öğrencilere ücretsiz olacak.  

MECLİS'TE RENKLİ GÖRÜNTÜLER

Meclis oturumunun dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP’li meclis üyesi Hasan Ünal, yüzülebilir körfez için tarih isteyen AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe’ye, palet, deniz gözlüğü, bone ve şortu getirdi. Ünal, “Sizi 1 Nisan 2021’de Karşıyaka’ya yüzmeye davet ediyorum. Ben sizin için gerekli şeyleri hazırladım. Paleti 43 numara aldım. Yüzerken balıklara da selam vereceksiniz. Annem ‘başını soğuk tutma’ derdi. Deniz soğuk olur. Boneniz de hazır, XXL aldım. Rengine alınmayın aynısından kendime de aldım” dedi. Meclisteki manzara üyeler arasında gülüşmelere neden oldu.

Mecliste ayrıca AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın 42’nci doğum günü nedeniyle pasta kesildi. Tunç Soyer, Hızal’ın yeni yaşını tebrik etti.

EGE ŞEHİR PLANLAMA A.Ş.'YE SERMAYE ARTTIRI

Önergelerin görüşülmesi sırasında bir önceki dönemde tasfiye kararı alınan Ege Şehir Planamala  A.Ş.'nin sermaye arttırımına gidildi. AK Partili Üyelerin bu şirketin tasfiye kararını hatırlatmasını üzerine başkan Soyer "Tasfiye etmeyeceğiz.   Ege Şehir Planla Şirketi'ni yeniden güçlendirmek istiyoruz. bazı bölgelerder toplu konutla ilgili de görevlendirmek istiyoruz. Şirketi büyüteceğimiz bir değerlendirmede yapacağız" diye konuştu.

MENDERESLİLER'İ İKNA SORUNU VAR

 

Komisyonlardan gelen maddelerin görüşülmesi sırasında Menderes'e yapılması planalanan Katı Atık Entegre Tesisi tartışmaları yaşandı. Konu hakkında söze alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal "Muhalefet grubu olarak 9 aylık süreç içerisinde böyle bir tesisin yapım sürecinde neden bir karşı duruş sergileniyor denebilir. İzmir'de bizce sizin iddia ettiğinide çok daha büyük bir çöp problemi var. Harmadalı'da çok uzun sürece önce yapılması gereken tesis açıldı. Yeterli mi deği. Bu tesisiin yapılmış olması İzmir'deki çöp sorunun ortadan kaldıracak m? Hayır. Ödemiş'te bir tesis yapılıyor, Bergama ve Menderes'te de birer tesis planlanıyor. Bu tesisin menderes'te yapılmasıyla ilgili kriterler ortaya kondu. Çok güzel sunumlar yaptılar. İlkesel olarak bu tesislerle ilgili bir sorun yok. Çelişki gibi durabilir. Komisyonda oy birliğiyle geçti. İşin finansal kısmı açısından doğru bir yöntem. CHP'nin çokça kulandığı yap işlet devret in bir çeşidi. Geç kalındığını söylüyoruz. Ama yer seçiminde sıkıntı olduğnu düşünüyoruz. Gerekli kriterlerin tamamı yerine getirildi mi bilmiyoruz. Sosyal ve psikolojik faktörler çok önemli. Sokağa çıkıp 100 İzmirliye çöple ilgili bir soru yönetlttiğinizde, ilk akla gelecek konu Harmadalı'dır ve oradaki çirkin görüntüdür. Biz burada uzun yıllardır çöp tesisi konusunda haklı direnişte bulunan Menderesli hemşerilerimizin haklarını savunmak zorundayız. Bizim ikna olmamız ya da sizin ikna olmamız çok fazla bir şeyi değiştirmiyior. Menderesli hemşerilerimizin ikna süreci önemli. ÇED sürecinde bunu göz ardı etmemeniz gerekiyor. İzmir'de çöp deyince aklımıza Harmadalı geliyor. Ödemiş'te hala hayata geçmemişken, yaklaşık 6-7 yıldır siyaset üstü mücadele eden Menderesliler'i ikna sorunu var. Bunu siz de görecek olacaksınız ki Menderes'e gittiniz. Kapıları kapattınız. Biz bir kez daha vurguluyoruz. İzmir'de bir çöp problemi var. Ama orman alanına girmeksizin Mendereseliler'in sesine daha çok kulak vermeliyiz" diye konuştu. 

'BU KADAR ACELE EDİLMESEYDİ'

Başkan Soyer'in Menderes Belediye Meclis üyeleriyle yaptığı Toplantıyı anlatan AK Partili Ayşegül Duraner  "Sayın başkan siz Menderes'e geldiniz. Toplantı salonundan vatandaşlar dışarı çıkartıltdı. Kapı kapatıldı. Siz çıktıktan sonra şöyle ifadeler sosyal medyada yer buldu;  'Menderes'teki endişeler sona erdi.' Bizim endişelerimiz bitmeden ve halkı bilgilendirmeden böyle paylaşım yapılmamalıydı. Paylaşımınızın altında istenmediğine dair pek çok yorum var. Bu kadar aceleye gelmeseydi. Halkla birlikte hareket etseydik. Sizin önderliğinizde arkanızda biz de olsaydık. Ben Menderesli'nin ikna olduğunu ve olacağını düşünmüyorum" diye konuştu. 

ÖZUSLU'DAN AK PARTİ GRUBUNA SİTEM

Konu hakkında konuşan Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özslu "Hepimizin ve Menderesli kardeşlerimizin de günde 1,28 kg çöp ürettiğini biliyoruz. Hepimiz çöp üretiyoruz. 4,5 milyon İZmirli çöp üretiyor. Bu çöpler eskiden ne oluyordu. Hepimizin Harmandalı'yla ilgili duydukları var. Belediyeye yasayla verilmiş bir görev. Çöpü sen toplucaksın diyor. Bunun yöntemleri var. Hep bareber gittik yine gidelim Harmandalı'ya. Gidenler elini vicdanına koyup yapmışlar diyecek. Yakma da bir yöntem. Hollanda bütün çöpünü yakıyor. Almanya niye yakmıyor. Çünkü maliyeti fazla. Menderes'teki ayrıştırıyor. Kompozit hale getiriyor. Gübre yapıyor, geri dönüştürüyor. Ben isterdim ki sisteme ikna olduysak, iletişimle ilgili AK Parti grubuyla beraber Menderes'e gidelim. Halkı bilgilendirelim isterdim. Pazartesi muhtarlarla toplantı yapılacak. Onlar da bilgilendirilecek. O bölgedeki yani bizlerin ürettiği çöpleri alacak. Depolamayacak kapalı alanda ayrıştıracak, elektrik üretecek. Çöp bir değerdir anlayışıyla sorunu çözmeye çalışacağız. Bunun temel komisyonu olan çevre komisyonunda oy birliğiyle geçti. Burada arkadaşlarımızın hayır demesini üzüntüyle karşıladım" dedi.

Yeniden söze alan Özgür Hızal "Böyle bir sunum yapılmadan siz Seferihisar Belediye Başkanı iken gelse ne derdiniz" diye sordu.

SOYER'DEN AZİZ BAŞKANLI ÖRNEK!

Meclis üyelerinden sonra konuşan Başkan Soyer: Katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. Değerli menderes meclis üyemizin içi rahat olsun. Şu nedenle rahat olsun. En az sizin kadar Menderes'i savunuyoruz, Menderes için kaygılıyız ve Menderes'in iyiliğini istiyoruz. Bu çöp meselesinin her ilçe için rahatsız edici bir algısı olduğunu biliyorum. Bunda Harmandalı'nın eletrik üretmeye geçmesinin de etkisi olduğunu düşünüyorum. Ama bugün bu algıyı değiştirecek noktaya geldik. Çarşamba günü meclis oturumunu Harmandalı'nda yapalım. Oraya gidelim arkadaşlarımız bizi gezdirsinler. Ne kapasitede çalışıyor görelim. Eksiği varsa tepsit edelim. Ama tesiste toplantımızı yapınca şunu göreceğiz. O algıyı değiştirecek bir gerçeklik yaşanıyor. Hepimizin peşinde koştuğu medeni bir katı atık bertaraf tesisi karşı karşıyayız ve buradan elektrik üretmeye başladık. Değerli arkadaşlar popülizmin tuzagına düşmeden, cazibesine kapılmadan siyaset zor iştir. Bazen halka rağmen bazı şeyleri söylemek zorunda kalırsınız. Ben meclis üyemiziSenelerdir direnmişler, şimdi geliniyor deniliyor ki sizin ilçenize katı atık bertaraf tesisi yapacağız. Kolay değil. Bana Aziz Başkan gelseydi deseydi seni buraya çöp tesisi yapacağız, karşı çıkardım. Ama bugün gelseydi ben sahip çıkardım. Bütün samimiyetimle söylüyorum. Seferihisar'a bu tesisin yapılmasına itiraz etmezdim. Çünkü ben biliyorum ki son derece modern bir tesis. Bu memleketin ekonomisine katkı sağlıyor. Kaldı ki Hüsnü Bey ifade etti, Harmandalı'na çok daha az çöp gidecek. Bergamada, Ödemiş'te ve Menderes'tde bu tesisleri yapasak Harmandalı'na daha çöp gidecek. Belediyenin araçları daha az mazot harcıyacak. Mazot parasi bizim paramız mı milletin parası. Dolayısıyla uzun vadede Harmadalı'nın yükünü hafifletece ve bu şehrin parası bu şehirde kalacak. İnsanlarımızın tepkisini anlıyorum, ama bu algıyı değiştireceğiz. Pazartesi muhtarlarımıza anlacağız. Biz süreci yeni başlatıyoruz. Daha bunun ÇED'i var. Sorun olursa vazgeçeceğiz. Biz bilime rağmen illa tutturup yapacağız diye bir şey yok. B planına geçeceğiz. Sonuçta şuna karar verdik. Önümüzdeki ay Meclis Toplantısını Harmandalı'nda yapıyoruz. Arkadaştan rica ediyoruz iyi ısıtsınlar üşütmesinler bize, yoksa çok hararetli tartışmak zorunda kalırız" diye konuştu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.