Dolar 32,5178
%-0.09
Euro 34,7884
%-0.22
Altın 2.420,660
%-0.39
Bist-100 9.749,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyük ikramiye İhracata çıktı

Büyük ikramiye İhracata çıktı

Türkiye, ekim ayı ihracatında 13.5 milyar dolar ile son 10 yılın rekorunu kırdı. İhracat rakamını Başbakan Yıldırım açıkladı. Yıldırım, ihracat rakamlarının yazılı olduğu zarfı göstererek, “Büyük ikramiye” dedi

  • Ege Postası
  • 02.11.2017 - 07:30

Başbakan Binali Yıldırım, “İhracatımız bu yılın ekim ayında yüzde 15.6 artmıştır. 13.5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam, bütün zamanların ekim ayı itibarıyla en yüksek rakamıdır” dedi.

Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi’ndeki ‘Türkiye İhracat Haftası’ etkinliğinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ekim ihracat rakamlarını açıkladı.

İhracat rakamlarının yazılı olduğu zarfı Büyükekşi’den alan Yıldırım, zarfı salondakilere göstererek, “Büyük ikramiye” diye espri yaptı.

Daha sonra rakamları okuyan Yıldırım, “Son 10 yılın en yüksek rakamıdır. Artış oranı itibarıyla 2017’nin 10 ayına baktığımızda ortalama artış yüzde 11, rakam olarak da yaklaşık 129 milyar dolar” dedi.

Şimdiden rakam tuttu

Yıldırım’ın, “Sen açıkla, ben teferruatları anlamam” diyerek söz verdiği Bakan Zeybekci ise şunları söyledi: 

“Son 12 aylık ihracatımız yüzde 10.7’lik artışla 154.2 milyar dolara halihazırda ulaşmış oldu. Yani orta vadeli programı 2 ay öncesinden yakalamış olduk. Önümüzdeki iki aydaki sağlayacağımız artışları da bunun üzerine ekledik mi, ikinci orta vadeli revizyon 156.5’i de böylelikle aşmış olacağız. Yani 12 aylığı şimdiden tutturmuş olacağız.”

Binali Yıldırım, emeği geçen üreticilere, ihracatçılara, çalışanlara teşekkür ederek, “Bu ve buna benzer yeni müjdeleri, yeni rekorları sizlerden bekliyoruz” dedi. 

‘RABİA: YATIRIM, İSTİHDAM, ÜRETİM, İHRACAT’

Türkiye’nin 2023’te, Cumhuriyet’in 100. yılında, her bakımdan dünyadaki büyüklükten aldığı payın, en az yüzde 2 olması gerektiğini belirten Yıldırım, “1973 yılında 1.4 milyar dolara ancak  ulaşabilmişiz. Ama bugün 15 ilimiz 1 milyar doların üzerinde tek başına ihracat  yapar seviyeye gelmiş” dedi.

Türkiye’nin genel büyümesine bakıldığında ihracatta bir büyümenin  görüldüğünü anlatan Yıldırım, Türkiye’nin büyüme oranı içinde, ihracatın net yüzde 2.2 payı olduğunu ifade etti.

İhracat ithalatı aşmalı

Yıldırım, ithalatın da arttığını ancak ithalattaki artışın,  ihracattaki artıştan yüksek olduğunu ve bundan mutlu olmadığını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İhracata hep vurgu yapıyoruz ama ihracat yüzde 15 büyüyor. İhracatımızın mutlaka büyüme hızını, ithalatın büyüme hızının  üzerine çıkarmamız lazım. Biz iki açık veren bir ülkeyiz. Daha çok üreteceğiz daha çok insana iş sağlayacağız. Yatırım, üretim, istihdam, ihracat, dört, rabia. Ekonominin rabiası da bu. Türkiye’nin rabiası var biliyorsunuz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bu genel, vazgeçilmezimiz.  Bir de ekonominin rabiası var, onu da bugün açıklıyoruz. Yatırım, istihdam,  üretim, ihracat. Kafanıza koyun.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.