Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca ve Seferihisar'da orman yangını

Buca ve Seferihisar'da orman yangını

Buca'da ormanlık ve makilik alanda yangın çıktı. Evlerin de olduğu bölgede, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürüldü. Öte yandan Seferihisar'da saat 16.00 sıralarında çıkan orman yangını yaklaşık 7 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Yangına, piknikçilerin yaktığı mangaldan sıçrayan kıvılcımların neden olduğu iddia edildi. Jandarma ekipleri ormanlık alanda mangal yaktıkları iddiasıyla 2 kişiyi gözaltına alırken, yetkililer, yangında özel ve devlet ormanı olmak üzere 50 hektarlık arazinin hasar gördüğünü ifade etti. Seferihisar'daki orman yangını

  • Ege Postası
  • 07.07.2019 - 17:13

Saat 16.00 sıralarında, Kaynaklar Mahallesi Kavakdere Mevkisi'nde, ormanlık ve makilik alanda bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları gören çevredekiler durumu orman ekiplerine bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye 4 helikopter ve 8 arazöz sevk edildi. Evlerin de olduğu yangın bölgesinde, itfaiye ile orman ekiplerinin havadan ve karadan müdahalesiyle kontrol altına alınıp, söndürüldü. 

SEFERİHİSAR'DA ORMAN YANGINI

Seferihisar'daki Kavakdere Barajı yakınlarında bulunan ormanlıkta, saat 16.15 sıralarında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Bölgeden yükselen dumanları gören çevredekiler, orman ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine bölgeye orman ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, alevleri söndürmek için 11 helikopter, 10 dozer ve 54 arazöz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına ait 15 itfaiye aracı ile karadan ve havadan çalışma başlattı.

Havanın kararmasıyla helikopterlerle müdahalesi sona ererken, çok sayıda arazöz, dozer ve itfaiye aracıyla yangın bölgesinde müdahalelerine devam etti. 

Akşam saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları devam ediyor. 

ŞİDDETLİ RÜZGAR ÇALIŞMALARI GÜÇLEŞTİRİYOR

Jandarma ekipleri Kavakdere yolunu araç trafiğine kapattı. Bölgede zaman zaman yön değiştiren şiddetli rüzgar nedeniyle, ekipler çalışmalarını güçlükle sürdürüyor. Ancak, barajın yakın olması nedeniyle helikopterler sık aralıklarla su alarak alevlere müdahalede ettiği belirtildi.

BÖLGEDEKİ EVLER TEHDİT ALTINDA

Bu arada alevlerin tehdit ettiği bölgede Yusuf Dağgülü'ne ait ağılda bulunan 100 küçükbaş hayvanın kaçtığı öğrenildi. Yunus Demirci'ye ait ev ise yangında zarar gördü. Bölgede bulunan birçok bağ evinin alevlerin tehditi altında olduğu ve boşaltıldıkları belirtildi.

'MANGAL KÖMÜRÜNDEN ÇIKTI' İDDİASI

Seferihisar'da yaklaşık 50 hektar alanın tahrip olmasına neden olan yangına, piknikçilerin yaktığı mangaldan sıçrayan kıvılcımların neden olduğundan endişe ediliyor. Çevrede oturanların bu yönde iddialarda bulundukları belirtildi. Yangın söndürüldükten sonra çıkış nedeni ile ilgili çalışmalar yürütülecek.

KARADAN MÜDAHALE EDİLDİ

Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinden alınan bilgiye göre, yangının çıkış zamanına göre bölgedeki rüzgar azalırken, yangın söndürme çalışmalarına destek olması amacıyla çevre illerden çok sayıda arazöz bölgeye sevk edildi.Yerleşim yerlerinin uzağında süren yangın, rüzgar nedeniyle henüz kontrol altına alınamadı. Yangının çevrilmiş durumda olduğunu bildiren yetkililer, alanda yayılma ve genişlemesinin durduğunu ancak rüzgar zaman zaman yön değiştirdiği için tamamen kontrol altına alınamadığını belirtti. Yetkililer, yangında özel ve devlet ormanı olmak üzere 50 hektarlık arazinin hasar gördüğünü ifade etti. Öte yandan, yangın söndürme çalışmalarında bulunan helikopterler, gün batımı saati olan 20.40 itibariyle çalışmalarını tamamlayarak en yakın konuşlanma merkezlerine sevk edildi.Yangını söndürme çalışmalarına arazözler, dozerler ve yer ekipleriyle devam edileceğini aktaran yetkililer, bölgeye her ihtimale karşı 112 ambulanslarının da gönderildiğini, Orhanlı ve Kavakdere mahalleleri arasındaki kara yolunun arazöz ve su tankerlerinin rahat kullanması için jandarma ekiplerince kapatıldığını bildirdi.

PANİĞE NEDEN OLDU 

Rüzgar yangını kontrol altına alma çalışmalarını güçleştirirken, yangının yerleşim yerlerine yakın olması vatandaşlar arasında paniğe sebep oldu.Alevleri bahçesine ramak kala söndürüldüğü Sakine Kızılağaç (66), komşularının haber vermesiyle yangından haberdar olduğunu söyledi. Kızılağaç, "Alevleri görünce elim ayağım titredi. Heyecandan ölecek gibi oldum. Ben Ürkmez'deydim ve dumanları gördüm. Komşularım 'Evin yanıyor' diye telefon açınca apar topar geldim. Sonra itfaiye ekipleri gelerek alevlere müdahale ettiler. Bahçeme kısa bir mesafe kala alevleri söndürdüler" dedi.Yerleşim sakinlerinden Uğur Kale (22) ise, "İddiaya göre ilerde arsa sahibi temizlik yaparken ateş yakıyor ve rüzgarın etkisiyle alevler sıçrayıp orman yangını çıkarıyor. Alevler, anneannem ve dedemin oturduğu yere çok yaklaşınca hemen koşup buraya geldik. Onlara bir şey olacak diye çok korktuk. Bizim evimize çok yaklaştı ancak bizim eve bir şey olmadı. Ormanları böyle yanarken görmek çok üzücü" ifadelerini kullandı.Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Öte yandan, yangın nedeniyle bölgede oturan Yunus Demirci'nin evinde de zarar meydana geldi. Alevler evin bir bölümünü kül ederken, bahçedeki 5 su motoru da kullanılamaz hale geldi. Evdeki zarar fotoğraflara yansıdı. Bu arada, alevlerin tehdit ettiği ağıldaki 100 küçükbaşı kaçan Yusuf Dağgülü de, hayvanlarının henüz bulunamadığını söyledi.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Seferihisar İlçe Jandarma ekipleri yangının çıkmasının ardından bölgede geniş çaplı araştırma başlattı. Kavakdere Barajı kenarında piknik yapan ve mangal yaktıkları tespit edilen K.A. (28) ile M.K. (34) gözaltına aldı.Şüphelilerin jandarmadaki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi.

YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Saat 16.00 sıralarında çıkan orman yangını yaklaşık 7 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Ekipler bölgede soğutma çalışmalarını sürdürürken, yangında kaç hektarlık alanın zarar gördüğü yarın yapılacak olan incelemelerin ardından belirlencek.

GÖKÇEN'DEN UYARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe yangının kontrol altına alındığını ifade etti. Gökçe sosyal medyadan "Seferihisar Kavakdere’deki yangın kontrol altına alındı.

Yangının geniş alana yayılmaması için büyük efor sarfeden Orman-Belediyemiz emekçilerine sonsuz teşekkür ederiz!

Ne olur piknik yaparken, izmarit atarken,ateş yakarken bu sonuçları düşünelim!
Geleceğimizi karartmayalım!" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.