Dolar 32,5795
%0.29
Euro 35,0103
%0.11
Altın 2.460,230
%0.99
Bist-100 9.901,00
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Buca Gölet'te dev proje

Buca Gölet'te dev proje

Buca Belediyesi Gölet alanını bölgenin yeni cazibe merkezine dönüştürecek önemli bir projeyi hayata geçirme kararı aldı. Özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeliyle 30 milyon liraya yapılacak Uniq İzmir adlı proje ile Buca Gölet yeni baştan yaratılacak. Yeni cazibe merkezinde yok yok

  • Ege Postası
  • 12.02.2018 - 09:07

HALİDE DEMİR POLATLI-EGEPOSTASI-Buca Gölet için tasarlanan İzmir adlı projeyi meclis üyelerine de tanıtan Belediye Başkanı Levent Piriştina, yap-işlet-devret modeliyle özel sektör tarafından yapılacak projenin bölgeyi cazibe merkezi haline getireceğini söyledi. Projeyi hayata geçirecek firmanın 15 yıl boyunca tesisleri işleteceğini, cirosundan yüzde beş payı belediyeye vereceğini dile getiren Piriştina, vatandaşların tesisten ücretsiz yararlanacağını da müjdeledi. Piriştina, projeyle ilgili gelen iki eleştiriye de Egepostası aracılığıyla yanıt verdi. 

İçinde restoran, kafeler, at alanları, paint ball alanları, beş adet sinema, sanat kafe, piknik ve mangal alanları, 24 dükkanın bulunduğu çarşısı, organik pazarı, etkinlik merkezi ve mini marketi, nişan-kır düğünü gibi özel günlerin de kutlanabileceği banketi, gençlik kafesi, yılda 30 konserin gerçekleştirilebileceği açık hava konser alanı, 10 bin metrekarelik alana 400 yetişmiş ilave ağacın da dikileceği doğaseverler için yürüyüş alanları, ball game alanları, çocuklar ve yetişkinler için ıssız orman labirenti, tırmanma duvarları, zıpline, dağ kızağı, adventure park ip yürüyüşü, çocuk kafesi, içinde trenden çocuk kafe, ball game, döner salıncak ve atlı karıncaya kadar her ayrıntının düşünüldüğü çocuk köyü ve yediden yetmişe tüm İzmirlilerin faydalanacağı aquapark olan Uniq  İzmir Projesi, Buca, İzmir ve Ege Bölgesi’nin yeni cazibe merkezi olmaya aday.

İLK ETAP HAZİRANDA AÇILACAK, AQUAPARK 2019 MART'TA BİTECEK 

Eğlenceden maceraya, kültürden sanata birçok unsuru bünyesinde bulunduracak Uniq İzmir’in ilk etabı Haziran'a kadar hizmete açılacak. İçerisinde Aquapark’ın olduğu ikinci etabın ise 2019 Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Uniq İzmir adıyla hayata geçirilecek proje kapsamında, Gölet geniş yeşil alanlarıyla doğaseverleri, aquapark, lunapark, dağ kızağı gibi birçok aktivite parkuruyla macera tutkunlarını, sanat kafesi ve konser alanlarıyla sanatseverleri, çarşı sokağı ve piknik alanlarıyla alışveriş ve dinlenmeyi birarada yapmak isteyenleri kucaklayacak.

30 MİLYON TL’YE MAL OLACAK, 15 YIL SONRA BELEDİYEYE DEVREDİLECEK

Uniq İzmir projesiyle Gölet’in çağın gerekleri ve toplumun istekleri doğrultusunda yenileneceğini kaydeden Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, 30 milyon lira harcayarak projeyi hayata geçirecek firmanın tesisleri ve kullanım hakkını 15 yıl sonra belediyeye devredeceğini belirtti, “İki etap olacak. Mayıs ayının sonuna kadar apuapark dışındaki etapları bitecek. 2019 marta kadar da aquapark bitecek" dedi. 

YENİ CAZİBE MERKEZİNE BÜTÜN İZMİR VE TÜRKİYE’DEN İLGİ OLACAK

“Gölet halihazırda doğal güzelliğini korurken, onu koruyarak biraz daha geliştirmek istedik. 20 sene önce yapılırken belki öngörülmedi ama şimdi İzmir’in yeni nüfusu, yeni eğlence tarzları var artık. O yüzden burayı düşündük. Proje o yüzden bu mevkiye konumlanacak" diyen Piriştina, yeni cazibe merkezine sadece Buca ya da İzmirlilerden değil tüm Türkiye’den ilgi olacağına inandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: 

“Özel firma, Buca Gölet’in mevcut kullanım alanlarında kuracağı tesisi 15 yıl kullanıp sonra bize devredecek. Süre bence uzun değil. Ayrıca işletme cirosunun yüzde beşini de belediyeye bırakacak. Tesisin bugüne kadar bize ait olan tüm temizlik, güvenlik, bakım hizmetlerini de onlar üstleniyor.  Profesyonel olmadığımız bir alanda, özel sektörün verimliliğini kullanarak, iyi, kaliteli, ucuz hizmet vereceğiz. Giriş kesinlikle ücretsiz olacak."

AK PARTİ VE MHP’LİLER DE PROJEYE ‘MÜTHİŞ’ DEDİ

Projenin çıkış noktasını Egepostası’na anlatan Belediye Başkanı Levent Piriştina, projelerine AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin de olumlu baktığını söyleyerek, “Bu proje, hem bir cazibe merkezi, hem ticari hareketlilik hem de yediden yetmişyediye insanları nasıl çekebiliriz diye düşünürken ortaya çıktı. Nerde olmalı dendiğinde bu tip bir cazibe merkezi, kentin göbeğinde olması çok tercih edilen bir şey değil. Buca trafiği malum. Yükümüz var. O yüzden Buca Gölet'i seçtik. Talepler değişti. Buraya ek bir şeyler yapmak istedik. Projeyi meclise sunduğumuzda başta AK Parti ve MHP olmak üzere projeye dair memnuniyetlerini dile getirdi.” dedi. 

İŞTE BAŞKANIN ELEŞTİRİLERE YANITI

Buca Belediye Başkanı Piriştina, muhalif partilerden kendilerine projeyle ilgili gelen iki eleştiri olduğunu söyledi. Piriştina, eleştirilerden ilkinin projenin neden Buca Gölet’te yapılacağı, diğer eleştirinin ise projeyi neden kendilerinin hayata geçirmediği şeklinde olduğunu anlatarak, gelen eleştirilere şu yanıtı verdi:

“Projeyi çok beğendiler. Ancak yeri ve yapış biçimiyle ilgili sıkıntı olduğunu dile getiriyorlar. Mecliste AK Partili 7 kişi kalktı ve proje mükemmel dedi. MHP de. ‘Niye paranla yapmıyorsun'’ dediler. Belediyenin yollar, park-bahçeler, kültür, sanat gibi birçok hizmet yükümlülüğü var zaten. Projenin 30 milyon liraya mal olmasının dışında yapımı, bakımı, yaklaşık yüze yakın personeli var. Bu kadar yapılacak işimiz varken, üstelik özel sektörün verimliliğini ortaya koyması söz konusu iken neden biz bu yükün altına girelim k? Ben ne anlarım aquapark işletmekte? Bedava yapsanız da yüz tane personel, ortalama 15 yıllık maliyeti 140 trilyonu geçer. Böyle bir şey zor belediye için. Yılda 5 trilyon sadece maaş ödemesi yapmamız gerekir. 15 yılda sadece 75 milyon lira maaş vermem lazım.  Bir de “Neden Gölet’te yapıyorsun, çok güzel bir proje ama git başka yerde yap” diyen de oldu. Ben tam tersini düşünüyorum. Güzel yeri çağın şartlarına, gelen taleplere, değişen teknolojiye göre ekleyerek daha da güzelleştirmek mümkün. Proje doğru ve güzel ise güzel bir yere yapmak hem yeni projeye, hem de eskiden güzel yapılmış yere katkısı olur. Bunun Gölet’e bir zararı yok ki. Gölet’in hiçbir şeyine ellenmiyor. İmar durumu anlamında da fiziki anlamında da Gölet'e katkısı var. Belediyenin yatırım yapma ve hizmeti bırakıp apuapark, kafeterya işletme gibi işlere zaten girmemesi lazım. Hazır bunu yapacak yatırımcı var, riske girmeye hazır. Biliyorsunuz öyle kolay işler değil bunlar. Parasını yatırmak ve geri dönüşümünü sağlamak. Onlar parasını getiriyor, biz de arsamızı koyuyoruz. Sonuçta Buca’ya ve İzmir’e müthiş bir cazibe merkezi kazandırıyoruz. 

AKLI SELİM HERKES... 

Konuyu meclise getirdim. Kendi paranla yap, 30 milyon kredi verelim diyen üç dört meclis üyesini hala ikna edemedim. Herhalde aklı selim herkes benim 30 milyon kredi alıp, on yılda 60-70 milyon olarak ödeyip, yüz personeli işe alıp, onların maaşlarını da ödeyip böyle bir yükün altına girmemi istemez. Borçlan, aquapark yap demez benim hemşehrim herhalde. Büyükşehir yapsın diyen var. Büyükşehir zaten 2.1 katrilyona mal olacak olan metroyu yapacak. Şirinyer Projesi uygulama ihalesi tamam, yaz sonu kepçe vuruluyor. Portakal vadisi projesi yapılıyor. Bunları yaparken de ya başkan gel bize apuapark yap diyemeyiz.”

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.