Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bu köyün üniversitelisi bile zurnacı

Bu köyün üniversitelisi bile zurnacı

Muğla, Milas’ta 350 haneli Dibekdere Mahallesi’nde 7’den 70’e herkes davul zurna çalıyor. Öyle ki, mahallede en az 5’er kişiden oluşan 70 zurna takımı var. “Eskiden zurna çalmayana kız bile vermezlerdi” diyen 71 yaşındaki Dursun Girgin’in üniversite mezunu torunu bile zurna çalıyor. Org çıktı mertlik bozuldu diyen Girgin, “Org, her sesi çıkarıyor. Davul zurna sesini, gitar, keman hangi çalgıyı isterse. Gel de geçin bakalım” şeklinde konuştu.

  • Ege Postası
  • 11.02.2019 - 07:19

Dedesi ve babasından davul zurna çalmayı öğrenen 71 yaşındaki Dursun Girgin, halen oğlu ve torunuyla birlikte davul zurnacılık yapıyor. Dünyaca davul zurna çalınmasıyla tanınan Romanların yaşadığı Dibekdere'deki erkeklerin tek mesleği zurnacılık.

ESKİDEN ZURNA ÇALMAYANA KIZ BİLE VERMEZLERDİ

Milas Yöresi Davulcular Zurnacılar Derneği'ni 2002 yılında kurarak davul zurnayı Avrupa'ya tanıttıklarını belirten Dursun Girgin, düğünlere 44 yaşındaki oğlu Veysel ve 20 yaşındaki torunu Ozan ile birlikte gidiyor. “Dibekdere denince davul zurna akla gelir” diyen Girgin, “Eskiden zurna çalmayana kız bile vermezlerdi” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELİ ZURNACI

Zurnacılığın dede mesleği olduğunu kaydeden Girgin, sözlerini şöyle sürdürdü; “6 çocuğum, 21 torunum var. Oğul ve torunlarımın hepsi davul ve zurna çalıyor. Ben 7 yaşında başladım çalmaya. Zurna çalmak için ele mahkumdum. Bizim burada her babanın oğlundan ilk ve tek isteğidir. Biz soy olarak 250 senedir zurna çalıyoruz. Klarnet gibi zurna çalarım. Üniversiteyi bitirmiş torunum var o da zurnacılık yapıyor. İlk mesleği o”

“İYİ BİR ZURNACI 20 YILDA YETİŞİR”

Nefes almasını bilmeyen zurna çalamaz diyen Girgin, “Nota bilmeyen 10 zurnacı göz göze bakarak en zor parçayı aynı ritimle çalar. Bazı parçalar vardır ki bunları nota bilenler çalamaz. Zurna çalmak için nefes çok önemli. Perde olmadığı için en zor enstrümanlardan birisidir zurna. İyi bir usta zurnacı ancak 20 senede yetişir” diyerek şöyle devam etti:

“ORG ÇIKTI MERTLİK BOZULDU”

“Eskiden düğünler üç gün sürerdi ve o zamanlar kazanç iyiydi. Sonra org çıktı düğün kültürü bozuldu. Anlayacağınız mertlik bozuldu biraz, Çünkü her sesi çıkarıyor. Davul zurna sesini, gitar, keman hangi çalgıyı isterse bilgisayara yükleyip tek kişi işi bitiriyor. Nerede telif haklar? Resmen hakkımızı çalıyorlar. Gel de geçin bakalım”

KÜLTÜR BAKANLIĞI DESTEK VERMELİ

Davul ve zurnacılığın yüz tutan meslekler arasına girdiğini kaydeden Dursun Girgin, yetkililerden kendilerini destek olmalarını isteyerek şunları kaydetti; “Kültür Bakanlığı Dibekdere'yi marka haline getirmeli. Davul zurna okullara girmeli. Örneğin buraya bir zurna ve davul yapım atölyesi kurmalı. Zurna İstanbul'da yapılıyor ama kamışını ve zurnanın akordunu biz yapıyoruz. Zurna her ağaçtan olmaz. Ağacını bulmakta zorlanıyoruz”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.