Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Borsadan Rusya çıkarması

Borsadan Rusya çıkarması

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Rusya ile sık sık krize neden olan Türk domatesine uygulanan yasakların tamamen ortadan kalktığını belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacmin arttırılması için Rusya'ya gideceklerini ve ikili görüşmeler yapacaklarını söyledi.

  • Ege Postası
  • 26.06.2019 - 09:04

İTB haziran ayı olağan meclis toplantısı öncesinde 'Gelecek toprakta, toprağımız emin ellerde' sloganıyla çocuklara tarımı ve doğayı sevdirmeyi amaçlayan 'Toprak ve Çocuk' programı kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü Canlandırma Filmi Tasarımı Ana Sanat Dalı öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Tarım, Doğa ve Çocuk Temalı Animasyon Filmi ve Senaryosu Yarışması'nın ödül töreni düzenlendi.

Törende konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, artık çocukların ağaca, çimene hasret büyümeye başladığını ifade ederek bilgisayar başından kalkmadıklarını vurguladı. Yeni yaşam tarzının, her anlamda çocukları olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Kestelli, "Obezite, kolesterol, duygusal tatminsizlikler, hırçınlıklar, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve son zamanlarda 7 yaş sınırına kadar inen depresyon sorunlarının görülme nedenlerinin başında da doğadan kopmaları geliyor. Yapılan tüm araştırmalar da bu gerçeği çok net olarak gözler önüne seriyor. Oysa düzenli olarak açık havada oynama şansı verilen çocuklar sadece fiziksel açıdan gelişmiyorlar; hayal güçleri daha kuvvetli, daha yaratıcı ve işbirliğine daha yatkın çocuklar olarak yetişiyorlar. Borsa olarak bu somut gerçeklerden yola çıkarak, yarınları emanet edeceğimiz çocuklarımızı, onlara miras bırakacağımız doğal hayatla tanıştırmak için harekete geçtik. Onlara doğal hayatın önemini uygulamalı olarak anlatıp çevre bilinciyle büyümelerine yardımcı olmayı hedefledik. Birlikte fidan diktik, okullara saksılar içinde de olsa tarımı, üretimi soktuk, arazi çalışmaları yaptık, tarlada tohum ektik, zeytin hasadı gerçekleştirdik, tarım işletmelerini ziyaret ettik, resim yarışması düzenledik" diye konuştu.

Törende Film Tasarımı Bölümü, Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi Ana Sanat Dalı 4. sınıf öğrencisi Murat Can Yağbasan 'Kayıp Dostum Toprak' animasyon filmi ile birinciliğe layık görülürken, 3. sınıf öğrencisi Nurseli Şahin 'Umudun Tohumu' animasyon filmi ile ikinci, Necef Mengüverdi 'Çocuk ve Doğa' animasyon film senaryosu ile üçüncü, Merve Betül Karakuş 'Kuş Sütü' animasyon filmi ile dördüncülük ödülünün sahibi oldu.

2019'DA ZORLU HEDEFLER

Meclis Başkanı Barış Kocagöz başkanlığında düzenlenen İTB haziran ayı olağan meclis toplantısında Türkiye'nin 4 yıllık seçimsiz bir döneme girdiğini anlatan Başkan Işınsu Kestelli, ülke olarak bu dönemin heba edilmemesini istedi. Türkiye'nin 2018 yılının son çeyreğini küçülerek noktaladığını anlatan Kestelli, "2019'un ilk çeyreğinde de ekonomideki daralma eğilimi devam etti. Bu gidişatı değiştirmek için önümüzdeki uzun seçimsiz dönemi bir fırsat olarak görmeli ve çok iyi değerlendirmeliyiz. Bu süreçte bir yandan enflasyonu düşürmek, bir yandan büyümeye geçmek, bir yandan da işsizlik artışını engelleyip istihdamı artırabilmek gibi zorlu hedefler karşımıza çıkıyor. Her şeye rağmen, sağlam temeller üzerine oturan Türk ekonomisinin ivmeyi yukarı yöne çevirecek güç ve dinamizme sahip olduğuna inanıyorum. Düşen cari açık ve iyi geçen turizm sezonunun da bu sürecin aşılmasına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ama asıl meselemiz, ekonomimizi kırılganlığı yüksek bir ekonomi olmaktan çıkartan çözümlere odaklanmak olmalı. Görüşlerine çok değer verdiğim iktisatçı Ege Cansen de, dün verdiği bir demeçte Türkiye ekonomisini dış borçkolik bir ekonomi olarak tanımlıyor ve çözüm yolunu da kısaca şöyle gösteriyor; ne yapıp edip cari fazla vererek büyümeyi öğrenmemiz lazım. Tıpkı japonya gibi, tıpkı Tayvan gibi" dedi.

BORSA'DAN RUSYA GEZİSİ

Borsa'dan bir heyetle iş ve inceleme gezisi için Rusya'nın ikinci büyük kenti Petersburg'a gideceklerini anlatan Işınsu Kestelli, bu ülkenin hem potansiyeli çok yüksek bir pazar hem de Türkiye'ye destek veren bir komşu ülke olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Geçen yıl ülkemize 6 milyon Rus turist gelmişti. Bu yıl rakamın yüzde 10 civarında artacağı tahmin ediliyor. Keza ticaret hacminde de önemli bir iyileşme görülüyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2018 yılında yüzde 15.7 artarak 25 milyar 561 milyona ulaştı. Artış eğilimi bu yıl da aynı şekilde devam ediyor. 2019'un ilk dört ayında, tarım ve gıda alanındaki hacim 1 milyar 200 milyon doları aştı. Halen 2008 yılında yakalanan 37 milyar 847 milyon dolarlık hacimden uzak olsak da hızla o noktaya doğru gidiyoruz. Yıllardır iki ülke arasında sık sık krize neden olan Türk domatesine uygulanan yasaklar tamamen kalktı diğer yaptırımlar da aşamalar halinde kaldırılıyor. Türk akım projesi hızla ilerliyor. Ekonomi uzmanları, iki ülke arasındaki ticaret hacmi potansiyelinin 100 milyar doları bulabileceğini öngörüyor. Bu noktada temel sorunumuz Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin dengesiz dağılması. Yapacağımız görüşmenin bu manada önemli katkılar sağlayacağını, yeni işbirliklerinin başlangıcı olacağını düşünüyorum."

PAMUK LABORATUARI DÜNYA BİRİNCİSİ

Borsa öncülüğünde kurularak 2013 yılında faaliyete geçen ve ürün senedini ilk kez elektronik ortamda oluşturan lisanslı depo olan Elidaş'ın faaliyetlerine başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Kestelli, "Ticaret Bakanlığımızın elektronik işlem platformlarına sağladığı yetki ürün borsası kuruluncaya kadar geçerli bir yetkiydi. Borsamızın da üye olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın yakın zamanda faaliyete geçeceğini biliyoruz. Acentelerin şu anki görevi Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın işlem platformunda işlem yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin üyeliklerini gerçekleştirmektir. Bu kapsamda pamuğun yanı sıra hububat, fındık gibi ürünlerde elektronik ürün senedi işlemi yapmak isteyen üyelerimizin en kısa zamanda borsamız ile iletişime geçmesini ve taleplerini iletmesini bekliyoruz" dedi. Kestelli pamukka yetkili sınıflandırıcı olan borsanın laboratuvar şirketi İzladaş'ın katıldığı son laboratuvarlar arası ortak karşılaştırma çalışmasında yine dünya birincisi olduklarını söyleyerek şu verileri paylaştı:

"Bu sene yeni hizmete aldığımız Urfa şubemiz, 31 ülke ve 125 cihaz arasında, en başarılı sonucu elde etti. Diğer şubelerimizdeki cihazlarımız da ona yakın çok iyi skorlar aldı. Dünyada pamuk alanında hizmet veren laboratuvarların katılımıyla gerçekleştirilen bu ortak testte, birinci olan izladaş laboratuvar ekibimizi kutluyor, başarılı çalışmaların devamını diliyorum." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.