Dolar 32,5636
%0.16
Euro 34,6942
%0.09
Altın 2.418,440
%-0.59
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova'da Uğur Mumcu sevgisi

Bornova'da Uğur Mumcu sevgisi

Bornova Belediyesi; Araştırmacı, Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu’yu katledilişinin 20’inci yılında "Uğur Mumcu Anıları" konulu söyleşi ile andı. Yazar Hukukçu Ali Sirmen ve Gazeteci Yazar Orhan Bursalı’nın konuşmacı olduğu Bornova Belediyesi Nikah Salonu’ndaki etkinlik yoğun ilgi gördü. Merdiven basamaklarının bile dolduğu salondan önemli mesajlar verildi

  • Ege Postası
  • 25.01.2013 - 11:08
İZMİR - Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 20’inci yılında Bornova Belediyesi tarafından düzenlenen; "Uğur Mumcu Anıları" konulu söyleşide anıldı. Yazar Hukukçu Ali Sirmen ve Gazeteci Yazar Orhan Bursalı’nın konuşmacı olduğu etkinlik yoğun ilgi gördü. Söyleşininin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Uğur Mumcu’nun kalemini hiç bir zaman satmayan cesur bir gazeteci olduğunu hatırlattı. Ali Sirmen 24 Ocak’ın bir yas günü olmaması gerektiğini belirtirken, Orhan Bursalı Uğur Mumcu’nun yıllar önce yaptığı tespitlerin bugün bir bir gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

Sirmen: “Mumcu’yu şenlikle anmalıyız”

24 Ocak tarihinin bir yas günü olmadığını, Uğur Mumcu’nun mutlu bir hayatı olduğunu vurgulayan Ali Sirmen, “O dünyayı değiştirmek istiyor ve bunun bir bedeli olduğunu biliyordu. Yani o istediği hayatı yaşadı. Bunun bedelini de biliyordu ama samimi söylüyorum hiç korkmuyordu. O yüzden Uğur Mumcu’yu hep şenlikle anmamız lazım. Onun hayatı gözyaşı dökülecek değil, alkış tutulacak bir hayattır” dedi. Siyasi gündemdeki tartışmalara da değinen Ali Sirmen, ulusalcılığın günümüzde suç sayılır hale getirildiğini belirterek, “Ulus ırk değildir. Ortak bir geçmiş ve gelecek idealidir. Mustafa Kemal de, Uğur Mumcu da işte böyle ulusalcıydı. Bunun ırkçılık, kafatasçılık ve antidemokratlıkla ne ilgilisi olabilir!” ifadelerini kullandı.
Gazeteci Yazar Orhan Bursalı ise Uğur Mumcu’nun gazete yazılarının derlendiği bir kitaptan alıntılar yaparak, 20 yıl öncesi ile bugünün Türkiye’sini karşılaştırdı. Usta gazetecinin yıllar önce ortaya koyduğu ve kimilerinin inanmakta güçlük çektiği tespitlerinin gerçeğe dönüştüğünü anlatan Bursalı, türban konusunu örnek gösterdi. Türbanın artık kamunun her alanına girdiğini ifade eden orhan Bursalı, mevcut iktidarı kastederek, “Bunların en çok korktukları şey meydanların dolması. Onlar kalabalıktan ve halkın kendilerinden uzaklaşmasından korkuyor. O yüzden hepimiz birbirimizle iletişim halinde ve kalabalık olmalıyız. Çoğu insan umutsuz. Ama bunlar da gidecek. Özal, Çiller nasıl gittiyse bunlar da gidecek. Bu durum geçici. Atatürk’ü ve ilkelerini bu millettin bağrından kolay kolay atamazlar” dedi.

Sındır: “Mumcu gibi insanlar fikirleri ile yaşar”

Söyleşi öncesi kürsüye gelen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır konuşmasına; “Uğur Mumcu’nun bedenen aramızdan ayrılışının 20. yılındayız. Onun gibi insanlar ölmez fikirleri ile yaşarlar” diye başladı. Uğur Mumcu’nun kalemini hiçbir zaman satmadığını söyleyen Sındır, “Bir canı vardı. Onu da namusu ve onuru ile verdi. Hep Cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine sahip çıktı. Hayatını karanlıkları aydınlatmaya adadı. Her türlü tehdite karşı koydu. Bunu yaparken de tek silahı kalemiydi” diye konuştu.
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Uğur Mumcu ve Onun gibi cumhuriyet ve vatan için şehit olanların hiçbir zaman yok edilemeyeceğini, onların halkın yüreğinde ve zihninde yaşadığını söyledi. Salondaki yurttaşlara seslenen Başkan Sındır, “Belli noktalarda farklılıklarımız olabilir. Ancak temel değerlerimizin aynı olduğunu unutmayalım. Hepimiz Cumhuriyete ve Atatürk ilkelerine sahip çıkıyoruz ama bu sahip çıkışımız bazen yeterli olmuyor. Bu salonun dışındaki milyonlara ulaşmamız gerekiyor. Ulaşabildiğimiz herkese düşüncelerimizi anlatmalı, onları aydınlatmalıyız. Sorumluluğunuz bu” diye konuştu.
Söyleşinin sonunda bir kez daha kürsüye gelen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun ‘Vurulduk ey halkım’ isimli şiirini okudu. Başkan Sındır, Sirmen ve Bursalı’ya günün anısına birer teşekkür plaketi sundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.