Dolar 32,4968
%0.56
Euro 35,1489
%0.24
Altın 2.328,840
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
BM'den kan donduran 'Kaşıkçı' açıklaması

BM'den kan donduran 'Kaşıkçı' açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller, Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan Devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış cinayete kurban gittiğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

  • Ege Postası
  • 08.02.2019 - 06:27

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, Özel Raportör Callamard'ın  gazeteci Kaşıkçıcinayetine yönelik uluslararası soruşturma kapsamında 28 Ocak-3  Şubat'ta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Kaşıkçı soruşturmasından dolayı Türkiye'ye övgüde  bulunulurken, Callamard'ın Suudi Arabistan'a yönelik dikkat çekici görüşlerine  yer verildi.

BM tarafından uluslararası soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen  Callamard, "Kaşıkçı cinayeti tüm hakların en temelini teşkil eden yaşam hakkının  en ağır ihlalidir. Türkiye'deki görevim sırasında toplanan deliller Kaşıkçı'nın  Suudi Arabistan Devleti yetkilileri tarafından acımasızca ve önceden tasarlanmış  cinayete kurban gittiğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Callamard, "cinayet ve acımasız vahşetin" Kaşıkçı'nın sevenleri için  "geri döndürülemez" bir trajedi olduğunun altını çizerek, BM de dahil olmak üzere  uluslararası toplumun cinayete daha fazla odaklanması gerektiğini vurguladı.

BM açıklamasında soruşturmanın devam ettiği belirtilerek, Özel  Raportörün soruşturma sonucunda, uluslararası hukuk kapsamında cinayet  sorumlularının cezalandırılması da dahil bir dizi öneriyi içeren nihai raporu BM  İnsan Hakları İnsan Konseyi'nin haziran ayındaki oturumuna sunacağı kaydedildi.

BM ekibi "Ürpertici ve ürkütücü" ses kayıtlarını dinledi

"Türkiye'nin uluslararası hukuk çizgisindeki  etkili, kapsamlı,  tarafsız ve şeffaf soruşturma çabası Suudi Arabistan tarafından ciddi şekilde  baltalandı." ifadesini kullanan Callamard, Suudi Arabistan'ın soruşturmayı  yürüten Türk yetkililere olay yeri incelemesi için uluslararası standartlara göre yeterli zaman ve erişim izni vermediğinin altını çizdi.

Callamard, diplomatik misyonların yasal kullanımına ilişkin  yükümlülükler de dahil Kaşıkçı'nın öldürülmesinin uluslararası hukukun ve  uluslararası ilişkilerin ihlali olduğuna vurgu yaparak, diplomatik misyonların  dokunulmazlığının asla bir cinayete olanak tanıyamayacağına ve yaşam hakkını  ihlal edemeyeceğine işaret etti.

Açıklamada,  Kaşıkçı cinayetine ilişkin, "Türk İstihbarat Teşkilatı  tarafından elde edilen ürpertici ve ürkütücü ses kayıtları" da dahil bazı hayati bilgilere ilişkin Callamard ve ekibinin erişiminin sağlandığı belirtildi.

Callamard ayrıca, Kaşıkçı cinayetinin dünyadaki gazetecilerin, insan  hakları savunucularının, aktivistlerin ve farklı rejim muhaliflerinin  öldürülmesinin bir parçası olduğuna dikkati çekerek, "Güvenlik için yurt dışına  kaçmak gitgide daha az güvenilir bir korunma şekline dönüştü. Uluslararası toplum  bu tür eylemlere karşı güçlü ve kolektif bir tavır almak zorunda." yorumunda  bulundu.

Türkiye'ye teşekkür

Kaşıkçı cinayetine ilişkin ziyaretine desteğinden dolayı Türkiye'ye  teşekkür eden Callamard, ilgili makamlardan uluslararası soruşturma misyonuyla  işbirliğine devam etmesini istedi.

Callamard, Kaşıkçı cinayetine ilişkin delilleri gelecek haftalarda  değerlendirmeye devam etme niyetinde olduğunu belirterek, cinayet öncesi ve  sonrası bilgi ve istihbarata sahip olanları kendileriyle irtibata geçmeye davet  etti. AA

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.