Dolar 32,5126
%0.2
Euro 34,8002
%0.23
Altın 2.477,270
%0.61
Bist-100 9.530,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Birol Soylu’dan ‘Büyük Fotoğraf’ iddiası

Birol Soylu’dan ‘Büyük Fotoğraf’ iddiası

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları, 10’uncu Köy programının yapımcısı Birol Soylu, geçtiğimiz hafta gerçekleşen CHP İzmir İl Kongresi’ni ve sonrası süreci değerlendirdi. 10. Köy'de çarpıcı kongre değerlendirmesi

  • Ege Postası
  • 12.01.2018 - 10:09

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- CHP İzmir İl Disiplin Kurulu eski Başkanı Birol Soylu, hazırlayıp sunduğu Onuncu Köy programında çok konuşulacak iddiaları gündeme getirdi.

BÜYÜKŞEHİRİ KAPTIRMA İHTİMALİ VAR, FATURA KILIÇDAROĞLU’NA ÇIKARILACAK

CHP İzmir İl Kongresi’nde Deniz Yücel’in desteklenmesi için belediye başkanlarının Kurultay delegesi olmaması önerisini ortaya atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve destekçilerinin 2019 seçimlerinde İYİ Parti’nin İzmir’de yüzde 20 oy alması durumunda büyükşehir belediyesini kaptırma ihtimali karşısında faturayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkaracağı iddiasında bulundu.

FATURAYI BELEDİYE BAŞKANLARININ DELEGE OLMASINI ENGELLEYENLER ÇIKARACAK, BÜYÜK FOTOĞRAF BU

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan sonraki zamanın dizayn edilmeye çalışıldığını vurgulayan Soylu, bu iddiasını şu şekilde açıkladı:

2019 Martında yerel seçim var. Yerel seçimde bir daha belediye başkanı olmayı arzu eden insan  başkana karşı duramaz. Bu yapı genel başkanın karşısında durur. Büyük fotoğraf bu. Aziz Kocaoğlu’nun belediye başkanlarının kurultay delegesi olmaması gerektiğini söylemesinin altında bu. Şimdi Aziz Beyin dediği yerde duracaklar. Asıl büyük bombayı patlatıyorum. Büyük bomba 2019 belki de Temmuz’daki seçim, İzmir’de İYİ Parti yüzde 20 oy alırsa ne olaca? Ki alır. Büyükşehiri kaptırma ihtimali var. Bunun faturasını Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkarılacak. Belediye başkanlarının delege olmasını  engelleyenler çıkaracak. Buradaki hesap başka. Kılıçdaroğlu’ndan sonraki zamanı dizayn ediyorlar. Görülmesi gereken bu. Zaman bunu gösterecek, göreceksiniz. Şu anda dizayn edilen, 2-3 Şubat değil, 15 Temmuz’da iddia edilen erken seçim olursa, İYİ Parti nedeniyle oy yüzde 20’ye düşerse, genel başkana ayaklanma olacak. Yerel seçimde raconu tekrar Aziz Bey kesecek. Ege’de kesecek. Büyük fotoğraf bu. Bu bir tespit. Siyaset analiz ve tespit işidir, öngörü işidir. Kimse takım tutar gibi siyaset yapmasın. İncelesinler, araştırsınlar. İddialıyım.”

PARTİ İÇİNDEKİ MUHALİFLERE NEFES ALACAK BIRAKMAK ZORUNDASIN YOKSA...

Birol Soylu, parti içindeki muhaliflere nefes alacak alan bırakılmak zorunda olduğunu aksi durumda CHP’den kopmalar olacağı uyarısında da bulunarak,

“Parti içindeki muhaliflerine nefes alacak alan bırakmak zorundasın. Şimdi nefes alamıyorlar. İnsanlar oksijen çadırında. Partiden kopmalar olursa şaşırmayın. Biran evvel parti içi adaletin tesis edilmesi lazım. Adaletin olmadığı yerde kavga eksik olmaz. CHP’de neden kavga va? Adalet olmayan yerde kavga olur. Genel başkan siyasi etik yasasını getireceğiz diyor. Önce partinizin içinde getirin lütfen. Ki kitleler bize inansın. Siyasi ahlak, siyasi duruş. Belediye başkanları karışmasın diyor genel başkan. Sanki öyle dememiş. Karışmasın deyip tuttular dayağı da yedirdiler bize.”

GÜMRÜKÇÜ’NÜN MÜTHİŞ BİR PERFORMANSI VARDI AMA

Son CHP İzmir İl Kongresi’nin hafızalarda kavga ve tartışmayla kalacağını anlatarak, il başkan adaylarından Utku Gümrükçü’nün genç olmasının Deniz Yücel sonucunu doğurduğunu belirten Birol Soylu, Gümrükçü’nün iyi bir performans sergilemesine karşın delegelere ulaşmadaki ekip eksikliğinin sonuçta etkili olduğunu da sözlerine ekledi:

“Delegeler arasında toplantı yapıldı m? Otorite zafiyeti var. İl kongresi hafızalarda kavgası ve dövüşü ile anılacak. Gümrükçü’nün genç olması şu anki il başkanının da genç olması sonucunu doğurdu. İzmir’de kadın aday yok m? Neden hep ağaların tespit edildiği adaylar oluyo? Aziz Kocaoğlu ve ekibinin baskı çalışması değil tek neden. Liste kötü idi. Mutfak yoktu. Bir yemek yapacaksanız ahçının düzgün olması lazım. Gümrükçü inanılmazdı kürsüde. Müthiş bir performansı vardı. Ama delegeye ulaşamadığı noktada mutfak ekibinin olması lazımdı. Vardı da yoktu. Seçim yürütmek kolay bir iş değil.”

MİTHAT UMUTOĞULLARI: BU KONGRENİN BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ, İNSANLAR UMUTLARIYLA SINANDI

Radyo Egepostası Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Mithat Umutoğulları da, büyükşehir belediyebaşkanı Aziz Kocaoğlu’nun hamlelerinin sonucu belirlediğini ancak CHP İzmir örgütünün eskisi gibi olmayacağını da sözlerine ekledi:

“Tek adaylı kongre olması yönünde bir süreç yaşandı. Sonraki süreçte de ne olduysa Aziz Bey genç bir isim önerdi. Bu işin mimarı Hasan Karabağ’dır aslında. İlk fikir genç isim olsun derken isim de önermişti. İrfan inanç Yıldız’ı önermişti. Sen genç mi istiyorsun al sana genç diyerek Deniz Yücel’i söyledi. Bunun üzerine Kocaoğlu’nun gövdesini koyduğu bir kongre oldu. Kongreye kadar iyi gitti. Kongrede yaşanan olay hoş ve şık değildi. Kötü bir süreç geçti. Ama CHP İzmir örgütünde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Örgütün sağ duyusuna güvenirdim derdim. Bu kongrenin böyle olacağı belli idi. Çünkü insanlar umutlarıyla sınandı. Bir daha aday olmayacak mısın dendi. Aziz Bey sağlam bir hamle yaptı. Kurultay delegesi olmasın belediye  başkanı deyip ilçe başkanlarıyla beraber gitti. Altı yedi ilçede belediye başkanı olmak isteyen vardı, risk almak istemediler. Tek adam düzeni, tek adam sultası kesin. Aziz Bey tek başına kongreyi aldı, kopardı.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Birol Soylu: İktidar mücadelesine vermemiz gereken enerjimiz yerine birbirimizi hunharca üzdük. Herkes. Ben dahil. Bu evde büyük kavga var. Kavgalı eve kız verilmez. Değerli partililer biz niye kız alamıyoruz biliyor musunuz, kavgayı bitiremedik çünkü. Kurultay akabinde tamamen bitmesini, sonlanmasını istiyoruz. Kırgınlık, küskünlük, haksızlık var. Var diye kimsenin partiye küsmeye, iktidar mücadelesinde partiyi yalnız bırakmaya hakkımız yok. Bana haksızlık yapılması AK Parti ile mücadelemi engellememeli. O haksızlık yapanları utandırmak lazım.Adamcılık, tarafçılık, delege ağalığı. O pazarlıkların il sürecinin sonuna kadar nasıl tamamlandığını hep beraber izledik. Bunların bir an önce bitmesi lazım. Umut ediyoruz, arzu ediyoruz.

Gelelim meşhur il kongresine. Çok yazdın, çok anlattın. Keşke siz haklıymışsınız demeseler. Bir kere de haksız çıkalım. Buradaki tespitlerin doğruluğu konusu önemli.

Mithat Umutoğulları: İl başkanlığı süreci iyi başlamıştı. Karabağ, yüksel, Kocaoğlu süreci vardı. Tek adaylı kongre olması yönünde bir süreç yaşandı. Sonraki süreçte de ne olduysa Aziz Bey genç bir isim önerdi. Bu işin mimarı Hasan Karabağ’dır aslında. İlk fikir genç isim olsun derken isim de önermişti. İrfan inanç Yıldız’ı önermişti. Sen genç mi istiyorsun al sana genç diyerek Deniz Yücel’i söyledi. Bunun üzerine Kocaoğlu’nun gövdesini koyduğu bir kongre oldu. Kongreye kadar iyi gitti. Kongrede yaşanan olay hoş ve şık değildi. Kötü bir süreç geçti. Ama CHP İzmir örgütünde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Örgütün sağ duyusuna güvenirdim derdim. Bu kongrenin böyle olacağı belli idi. Çünkü insanların umutlarıyla sınandı. Bir daha aday olmayacak mısın dendi. Aziz Bey sağlam bir hamle yaptı. Kurultay delegesi olmasın belediye  başkanı deyip ilçe başkanlarıyla beraber gitti. Altı yedi ilçede belediye başkanı olmak isteyen vardı, risk almak istemediler. Tek adam düzeni, tek adam sultası kesin. Aziz Bey tek başına kongreyi aldı, kopardı. Bu kesin. Diğer tarafta da Hasan Karabağ’ın tavrı önemliydi. Yanında üç ilçe başkanı vardı. Bornova ilçe başkanı Nevzat Kavalar yoktu bu kez. Kongre sürecini çok adil olduğunu düşünmüyorum. Reaksiyon oyları da gelmedi. Utku Gümrükçü bende hayal kırıklığı yaratmıştı. Küçük ilçelerden ciddi oy alacağını sanmıştım. Ama gelmedi. Karşıyaka, Çiğli’nin bir bölümü, Bayraklı, Konak. Üç dört ilçe önde çıktı. Diğer tüm sandıkları kaybetti zaten.

Birol Soylu: Aziz Bey bu il kongresini senin için fırsat. Şehri karpuz gibi ikiye böldün. Kırgınlık ve küskünlüklere son vermek yerine çatlağı daha da büyüttü diyorum. Bu saatten sonra Aziz Kocaoğlu bu partinin beğenmediği yüzde elliyi nasıl bir arada tutacak göreceğiz. Aziz Beyin –hepimizin abisi, belediye başkanı, itirazımız yok- kendi adayını ortak aday diye dayatmasına mana veremedim. İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’deki en büyük kamu gücü CHP’nin. Maalesef bu gücü kendi siyasi erki için kullanıyor m? O gün orada bağıranlar, çağıranlar belediye işçisi değil miyd? Karabağ da kullandı kamu gücünü. Delege üzerinde bir baskısı oldu m? Olmadı. Biz delege üzerinde baskıdan bahsediyoruz.

Mithat Umutoğulları: Delege de koyun olmasın. 600’ü aşkın delege koyun m? Çiğli’de belediye başkanını örgüt dinledi m? İzmir’de niye dinlemed? 600 kişinin adına 23 ilçe başkanı konuşamaz. 80 kişi vardı Karşıyaka’da. Ne oldu ab? Onlar adına Ali Engin, Hüseyin Mutlu Akpınar, Cevat Durak konuştu.

Birol Soylu Delegeler arasında toplantı yapıldı m? Otorite zafiyeti var. İl kongresi hafızalarda kavgası ve dövüşü ile anılacak. Gümrükçü’nün genç olması şu anki il başkanının da genç olması sonucunu doğurdu. İzmir’de kadın aday yok m? Neden hep ağaların tespit edildiği adaylar oluyo? Aziz Kocaoğlu ve ekibinin baskı çalışması değil tek neden. Liste kötü idi. Mutfak yoktu. Bir yemek yapacaksanız ahçının düzgün olması lazım. Gümrükçü inanılmazdı kürsüde. Müthiş bir performansı vardı. Ama delegeye ulaşamadığı noktada mutfak ekibinin olması lazımdı. Vardı da yoktu. Seçim yürütmek kolay bir iş değil.

Mithat Umutoğulları: Bana göre büyük hayal kırıklığı. Keşke Hasan Karabağ o mutfağı yazsaydı. Bugün yine eleştiriyorlar. Niye eleştiriyorsun Karabağ’ı abi. Belediye başkanları içerisinde iradesini kullanan tek isim oldu. Bence takdir edilmesi lazım.

Birol Soylu: Parti içi muhalefet olacaktır. Muhaliflerini ezersen partililerini ezersin. Bana neden muhalif olduğunu araştırır, onun muhalif düşüncelerinden yararlanmaya çalışırım. İzmir Azizdir Aziz kalacak dediği için Kocaoğlu seçildi. Parti içindeki muhaliflerine nefes alacak alan bırakmak zorundasın. Şimdi nefes alamıyorlar. İnsanlar oksijen çadırında. Partiden kopmalar olursa şaşırmayın. Biran evvel parti içi adaletin tesis edilmesi lazım. Adaletin olmadığı yerde kavga eksik olmaz. CHP’de neden kavga va? Adalet olmayan yerde kavga olur. Genel başkan siyasi etik yasasını getireceğiz diyor. Önce partinizin içinde getirin lütfen. Ki kitleler bize inansın. Siyasi ahlak, siyasi duruş. Belediye başkanları karışmasın diyor genel başkan. Sanki öyle dememiş. Karışmasın deyip tuttular dayağı da yedirdiler bize.

Mithat Umutoğulları: 3,5 saat yemek yendikten sonra olan oldu. Veli Özdemir’in milletvekillerini aradığı doğru o zaman. CHP’nin DNA’sı ile oynuyorlar. Seçimde demokrasi vardır. CHP’ye değil de AK Parti kongresine gitmiş gibiydim bu kez ama.

Birol Soylu: Genel merkezin Kocaoğlu ile birlikte hareket ettiği anlatıldı. Bu iddialar doğru ise. Delege, üye, partinin üzerindeki ipoteğin kalkması lazım. Genel başkanımızı seviyoruz. Onu sevenleri, ona karşı imiş gibi gösterip başkanın altını oyanlar yanındaymış gibi gösteriliyor. Utku olsaydı Roll Royce ile seyahat edecektik. Deniz Yücel benim kardeşim. Saygısında kusur etmemiştir hiçbir zaman. Kişisel konuları konuşmuyoruz. Burada biz vakayı konuşuyoruz. Babasının ne kadar militan bir devrimci olduğunu anlattılar. Keşke babası aday olsaydı. Bir milletvekili çıkıp babası benim arkadaşım dedi. Ahbap çavuş ilişkisi var dedi. Atila Sertel’e kurulan kumpas davasında yaptığım mücadeleyi herkes biliyor. Valla şaşırdım. Kumpas kurduğu iddia edilen Ali Engin ile aynı safta olması enteresandı. Çözemedim ben bu denklemi. Balataları sıyıracağım valla. Bu nasıl bir şeydir y? Bu Aziz Kocaoğlu barışı. Muhtemelen bunun altında bir belediye başkanlığı yatıyor. Sertel’in de bir rüyası vardır sanırım. Sertel’in oradaki duruşu konusunda bir şey bulamadım. Ruh yok dediler kongrede. Sonra cin çıktı içinden. Kavga dövüş. Türkiye’nin gündemine oturdu. Göbek ata ata oynadılar. Çarşının ülkücüleri birbirini döverdi eskiden. Bir adayımız konuşurken bir provakatörün yazı asmasını kınıyorum. Ama birisi yanlış yapıyor diye senin de yanlış yapma hakkın yok. Aksünger’in davranışı doğru değildi.

Mithat Umutoğulları: Bir gün sonrası akşamıydı. Konuştuk. Bekledim Tacettin Bayır fırladı. Tacettin Alevi değil. Sanki Alevilere karşı bir milletvekili çıktı gibi algılanabilirdi. Kalktım itekledim. Ozan Çelik’in bir arkadaşı daha varmış, onu itekliyor. Pankartı açan Çiğlili, ona destek veren Çiğlili, kürsüdeki Utku Çiğlili idi.

Birol Soylu: Hiç hoş olmadı. Bir daha bu tür olayların tekerrür etmemesini diliyorum. 2019 Martında yerel seçim var. Yerel seçimde bir daha belediye başkanı olmayı arzu eden insan genel başkana karşı duramaz. Bu yapı genel başkanın karşısında durur. Büyük fotoğraf bu. Aziz Kocaoğlu’nun belediye başkanlarının kurultay delegesi olmaması gerektiğini söylemesinin altında bu. Şimdi Aziz Beyin dediği yerde duracaklar. Asıl büyük bombayı patlatıyorum. Büyük bomba 2019 belki de Temmuz’daki seçim, İzmir’de İYİ Parti yüzde 20 oy alırsa ne olaca? Ki alır. Büyükşehiri kaptırma ihtimali var. Bunun faturasını Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkarılacak. Belediye başkanlarının delege olmasını  engelleyenler çıkaracak. Buradaki hesap başka. Kılıçdaroğlu’ndan sonraki zamanı dizayn ediyorlar. Görülmesi gereken bu. Zaman bunu gösterecek, göreceksiniz. Şu anda dizayn edilen, 2-3 Şubat değil, 15 Temmuz’da iddia edilen erken seçim olursa, İYİ Parti nedeniyle oy yüzde 20’ye düşerse, genel başkana ayaklanma olacak. Yerel seçimde raconu tekrar Aziz Bey kesecek. Ege’de kesecek. Büyük fotoğraf bu. Bu bir tespit. Siyaset analiz ve tespit işidir, öngörü işidir. Kimse takım tutar gibi siyaset yapmasın. İncelesinler, araştırsınlar. İddialıyım.

Mithat Umutoğulları: Genel başkanın altına dinamiti yerleştiriyorlar o zaman. Kılıçdaroğlu da zeki bir adam.

Birol Soylu: Aziz Kocaoğlu’na muhalif olanlar genel başkana muhalif gibi gösterildi. Bakacağız, göreceğiz.

Mithat Umutoğulları: Muharrem İnce tekrar aday olacakmış. İzmir’de sağı solu arayıp, delegelerden imza alabileceğimiz kimse var mı diye soruyormuş.

Birol Soylu: Aday olsun tabi. Demokratik haktır. Oyun içinde oyun dümen içinde dümen tümen içinde tümen var. Genel başkanın karşısında imiş gibi gösterilen bizler değiliz. Bizim partimize ve başkana bağlılığımızı kimsenin ölçme haddi yok. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.