Dolar 32,5113
%0.18
Euro 34,5506
%0.02
Altın 2.494,610
%0.33
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bin yıllık ‘Büyük Çarşı’ yenilenen yüzüyle açıldı

Bin yıllık ‘Büyük Çarşı’ yenilenen yüzüyle açıldı

Bornova Belediyesi’nin binalarını aslına uygun olarak restore edip sokak düzenlemesini tamamladığı Büyük Çarşı yenilenen yüzüyle açıldı. Tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Büyük Çarşı’yı yepyeni bir görünüme büründüren ‘Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin açılışına Bornovalılar büyük ilgi gösterdi

  • Ege Postası
  • 01.03.2014 - 10:57
İZMİR- Bornova Belediyesi Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene Bornovalılar büyük ilgi gösterdi. Açılış törenine Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın yanısıra, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan, Bornova Esnaf Odası Başkanı Mustafa Akkaya, CHP Bornova Belediye Başkan Adayı Yüksek Mimar Olgun Atila, CHP Bornova İlçe Başkanı Fatma Doğru, meclis üyeleri, esnaf temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Hepbirlikte kesilen kurdelenin ardından çarşı esnafını ziyaret eden Başkan Sındır, bol kazanç dileklerini iletti.
 
Açılışta yaptığı konuşmada Büyük Çarşı’nın Bornova için önemine ve tarihi değerine dikkat çeken Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Çarşımızla ilgili yaptığımız düzenlemelerin tamamını koruma kurulu kararlarına göre aslına uygun olarak yaptık. İlçemiz için özel bir değeri olan Büyük Çarşımız herkesi hayırlı uğurlu olsun, esnafımıza bol kazanç getirsin” dedi. Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni esnafın da fikirlerini alarak uyum içinde hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Sındır, bütün yapıların tek tek ele alanırak elden geçirildiğini belirtti. Bornova Merkez’e yapılan katlı pazaryerinin de 8 Mart’ta açılacağını söyleyen Sındır, “Yeni dönemde seçilecek arkadaşlarımızın bayrağı daha yukarılara taşıyacaklarına inanıyorum. Biz de Sırrı Aydoğan’dan aldığımız bayrağı taşıdık” dedi.
 
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın başarılı bir 5 yıl geçirdiğini söyleyerek, “Şimdi bayrağı devrediyor. İnşallah Olgun Atila da ondan alacağı bayrağı daha da yukarılara taşıyacak. Başkan Sındır’la ise daha güzel yerlerde omuz omuza mücadele edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.
 
Çarşıların sosyal ve kültürel olarak insanlara kattığı değerlere vurgu yapan Susam, “Çarşılar kentin kültürünü yaşatır, kente can verir kar verir. AVM’le insanları birbirine yabancılaştırırken, çarşılar kucaklaştırır. Hepberaber çarşılarımıza esnafımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
 
Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan ise, devletin en önemli görevlerinden birinin tarihi mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyleyerek, “Bornova Belediye Başkanımız bu anlamda çok önemli bir iş yaptı. Kendisine teşekkür ediyorum” dedi.
 
Bornova Esnaf Odası Başkanı Mustafa Akkaya, Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni beraberce gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’a teşekkür etti.
 
Bornova Belediyesi, tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanan Büyük Çarşı’yı aslına uygun şekilde yeniden düzenledi. İlçe’nin merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan girilen ve çeşitli işyerleri, restoranları, kahvehaneleri ve nalburiye dükkanlarıyla günlük alışverişin nabzının attığı bölgelerden biri olan Büyük Çarşı, yapılan düzenlemelerle Selçuklu dönemindeki ihtişamlı görünümüne büründü. Binaları aslına uygun hale getirmek için uzun soluklu bir çalışma yapan Bornova Belediyesi, “Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma ve Çevre Düzenleme Projesi”ni titizlikle uyguladı.
 
Proje kapsamında, öncelikle binaların doğal görünümlerini bozan sıvalar söküldü. Ardından işyerlerinin çatıları, kapıları, pencereleri aslına uygun olarak restore edildi. Kapı ve penceler tamamen yenilenerek ahşap malzemelerle değiştirildi. Proje Büyük Çarşı’daki 538, 540, 541, 542, 543, 544, 545 ve 452 sokakları kapsadı. Trafiğe kapatılan Büyük Çarşı’daki sokakların zemin döşemesi de tamamen yenilendi. Zemin ve bina cephelerindeki ışık uygulamalarıyla geceleri de gündüz olduğu gibi hareket kazanan Büyük Çarşı ışıl ışıl oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.