Dolar 32,5050
%-0.13
Euro 34,7748
%-0.26
Altın 2.426,300
%-0.16
Bist-100 9.682,00
%0.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beyninizi mutluluğa programlayın; Nasıl mı'

Beyninizi mutluluğa programlayın; Nasıl mı'

İzmir'de, endokrinoloji profesörü Dr. Mitat Bahçeci ile beyin cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy mutluluğun reçetesini yazdı.

  • Ege Postası
  • 05.05.2016 - 14:09

Yücesoy, mutluluğun bir tercih olduğunu ve beyni muttuluğa programlamak gerektiğini söyledi. Bahçeci de çeşitli hormonların insanların mutluluğunu etkilediğini belirtip, "Hormonlarımız mutluluk için önemli ancak 'mutlu olma'nın öğrenilebilir bir süreç olduğu bilinmeli. Bu süreci doğru yönetebilirsek daha mutlu bir yaşam sürmemiz mümkün" dedi. 

İzmir Kent Sağlık Grubu tarafından düzenlenen, kelimelerin ve notaların mutluluğu anlattığı "Mutluluğun anatomisi: Mutluluk aklımda" etkinliğinde bilim ve sanatı, hekimleri ve sanatçıları bir araya getirdi. Meltem Acar'ın moderatörlüğünde Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşen gecede önce Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kemal Yücesoy, mutluluğun anatomisini, hormonlarla beynimizin mutluluk duygusunu nasıl etkilediğini anlattı. Hekimlerin mutluluğun reçetesini verdikleri söyleşinin ardından notaların mutluluğu anlattığı Kerem Görsev Trio konseriyle keyifli anlar yaşandı.

MUTLU OLMAYI ÖĞRENMEK MÜMKÜN
İzmir'in tanınmış simalarının, hekimlerinin katıldığı gecede Prof. Dr. Bahçeci, Türk Dil Kurumu'nun mutluluğu "Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık, saadetlilik" olarak tanımladığını söyledi. Bu tanıma bakarak mutlu olmanın çok zor göründüğünü belirten Prof. Dr. Bahçeci, "Oysa mutlu olmak öğrenilebilir bir süreç ve bu süreci doğru yönetebilirsek daha mutlu bir yaşam sürmemiz mümkün" diye konuştu.

Mutluluk hormonlarını da Serotonin, Endorfinler, Dopamin, Feniletamin, Ghrelin ve Oksitosin olarak sıralayıp mutluluğu etkileyişleriyle ilgili örnekler veren Bahçeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oksitosin mutlulukta çok özel bir yeri olan oldukça ilginç bir hormon. Oksitosin salgılanmasının yolu da temastan ya da başka bir deyişle dokunmaktan geçiyor. Herkese ve her zaman sarılmak mümkün olmadığında en azından el sıkışma ya da sırtını sıvazlama veya omzuna dokunma gibi küçük dokunuşlar da yeterli oluyor. Mutluluk için sevdiklerinize mesaj yazmayın, SMS atmayın! Sadece dokunun, sarılın, sarılın ve sarılın."

"MUTLULUĞU PROGRAMLAYIN"
Beyin Cerrahı Prof. Dr. Kemal Yücesoy da mutluluğun bir tercih olduğunu dile getirdi. Yücesoy şunları söyledi:

"Beynimizde güzel hatıralarımızı depoladığımız bir merkez var prekinautus denilen, frontal bölgenin arkasında bir yerde. Bu bölge pozitif düşünenlerde giderek büyüyor, büyüdükçe mutlu anıları biriktirme kapasiteniz de artıyor. Ve hayata daha pozitif bakıyor, mutluluk biriktirenler. Beynin aslında yönetimini yapan, kortikal merkezler dediğimiz yerler beynin aslında yüzde 2'sini oluşturuyor. Ama bu yüzde 2'lik yapı yüzde 98'lik bir subkortikal bölgeyi yönetiyor. Bazen bu subkortikal merkezler kortikal merkezlere egemen haline geliyor. İşte o zaman engelleyemediğiniz mutsuzluk duygu durumları başlıyor. Beyin bu yüzden beyin programlanabilir, diyorlar. Beyni mutluluğa programlamak lazım. Geçmişten üzüntü biriktirmek hayata pozitif bakmayı engelliyor."

Yücesoy, "Beynimiz en çok ne zaman mutlu" sorusunun yanıtlarını bulabilmek için yapılan araştırmalarda birinci sırayı aşk, insan ilişkileri ve cinselliğin aldığını söyledi. Yücesoy, "Birinci sırada aşk var, cinsellik var, sevgi var. En yüksek dopomin düzeyi burada. Şaşırtıcı olan herkesin mutlu ettiğini söylediği sigara, 33 parametre arasında 30'uncu sırada. Yani mutlu edici faktörler sıralamasında en sonlarda" dedi. 

Gece, Türkiye'de caz denilince ilk akla gelen isimlerden olan ünlü piyanist Kerem Görsev ve arkadaşlarının konseriyle taçlandı, bu kez mutluluk müzikle geldi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.