Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bebek emzirirken zayıflamak mümkün

Bebek emzirirken zayıflamak mümkün

İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden uzman diyetisyen Gamze Gültekin, yeni doğum yapmış annelerin hamilelik kilolarından hızla kurtulmak için ciddi hatalar yaptığını söyledi.

  • Ege Postası
  • 30.09.2016 - 09:00

İngilizlerin "9 ay yukarı 9 ay aşağı" sözüne dikkat çeken Gültekin, bunun hamilelikte alınan kiloların, bebek 9 aylık olduğunda tamamen verilebileceği anlamına geldiğini belirterek, "Anneler bebeklerini emzirerek günde 500-800 kalori yakar, doğru ve dengeli beslenerek fazla kilolarını verirler" dedi. Kendisi de lohusalıktan yeni çıkan, ikinci oğluna hamileliğinde aldığı 9.5 kiloyu sağlıklı beslenme programı uygulayıp bebeğini emzirerek veren diyetisyen Gamze Gültekin, annelere önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Annelerin doğum sonrası hızlı kilo verme isteğiyle düşük kalorili diyetlere yöneldiğini, bunun kilo vermeyi zorlaştırmasının yanında sağlıksız beslenmenmeye yol açtığını, ayrıca anne sütünün miktarını ve kalitesini de azalttığını vurgulayan Uzman Diyetisyen Gültekin, "Hamilelik döneminde sağlıklı ve dengeli beslenme ile 9-12 kilo alınması durumunda, doğumun ardından bol bol emzirerek fazla kilolardan kurtulmak mümkün. Hamilelik sonrasında vücudun süt yapımını artıracağı düşünülen şerbetli tatlılar, aşırı karbonhidrat ve yağ içeren besinler ise sadece kilo almaya yarıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve bebeği sık sık emzirme hem fazla kilolardan kurtulmayı hem de vücudun süt yapımını artırmasını sağlıyor. Doğum sonrası fazla kiloları, sağlıklı ve dengeli bir biçimde vermek çok önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki, doğumdan sonra vücut ilk 6-8 hafta (bazen daha uzun), kendini toparlamaya ihtiyaç duyar, bu dönemde kilo vermeye çalışmak, anneyi daha çok strese sokabilir. İngilizlerin '9 months up, 9 months down' (9 ay yukarı, 9 ay aşağı) sözü hamilelikte alınan kiloların bebeği doğurduktan sonraki dokuzuncu aya kadar verileceği anlamındadır. Doğum sonrası, fazla kiloları vermenin en sağlıklı ve güvenli yolu ise doğru egzersiz ve dengeli ve yeterli beslenmedir. Günde ortalama 500-800 kalori enerji harcamayı sağlayan anne sütü ise daha kolay kilo verilmesine yardımcı olur" dedi. 

Doğru beslenme ile süt kalitesi ve miktarını korumanın ve sık emzirmenin, bu dönemde annelerin kilo verme konusunda en büyük yardımcısı olacağını dile getiren Gültekin, "Beslenme programları kişisel özelliklere göre değişir. Genel olarak su tüketimi, kuru baklagil ve tahıllar ile sebze ve meyvelerin her gün mutlaka tüketilmesi, yumurta başta olmak üzere, et, balık, peynir, süt ve türevleri gibi protein kaynaklarına diyette yer verilmesi ve çay kahve tüketiminin sınırlandırılması önemlidir" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.