Dolar 32,5536
%0.12
Euro 34,9033
%0.69
Altın 2.437,880
%0.21
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
BBB gönüllü itfaiyeci yetiştirecek

BBB gönüllü itfaiyeci yetiştirecek

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın talimatı ile Balıkesir'de “Gönüllü İtfaiyecilik Projesi” hayata geçiriliyor. Projeyle, ilk etapta profesyonel itfaiyeci sayısı kadar 650 gönüllü itfaiyeci yetiştirilecek.  Proje toplantıyla tanıtıldı

  • Ege Postası
  • 12.07.2019 - 15:59

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın “Gönüllü İtfaiyecilik Projesi”nin tanıtımı, Salih Tozan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı ve aynı zamanda Türkiye İtfaiyeciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Halil Yılmaz “Dünyada itfaiyecilik alanında en önemli proje olan ‘Gönüllü İtfaiyecilik Projesi’ni ilimizde de uygulayacağız. Bunu; disipline, organize, yönlendirilebilir bir hale uygulamak için başlangıçta böyle bir program tertip ettik ki bu çalışmanın sahiplenilmesi toplumumuzun duyarlılığının artırılması kısacası sizlerle birlikte artan bir farkındalıkla sağlıklı zaman yitik hale gelmeyen bir çalışma yapmak istiyoruz. Gönüllü itfaiyeci; mesleği itfaiyecilik olmayan nüfusun az, itfai olay çıkması sıklığının düşük olduğu yerleşim yerlerinde gönüllü olarak görev üstlenen; eğitim, beceri ve donanım olarak profesyonel itfaiyeci imkân ve kabiliyetlerine sahip olan itfai olay ve hukukunda kendi meşruiyetini bırakıp emir komuta zinciri içinde olaylara müdahale eden ve olay sonrası kendi meşruiyetine dönen itfaiyeciyi ifade eder. Ülkemizde gönüllü çalışmaların başlangıcı olarak kabul edilen 1999 depremini yaşamış hatta olay yeri amiri olarak hem TÜPRAŞ’ta meydana gelen yangında hem de yıkıntı mahallelerinde görev yapmış bir kardeşiniz olarak özellikle o günden bu yana resmi, sivil birçok kurum ve kuruluş içerisinde gönüllülük çalışmasının yapıldığını biliyoruz. Ancak bırakın afet boyutunu zaman zaman yaşanan lokal hadiselerde dahi birlikte çalışma çok önemli olan olay yeri hareket tarzı noktasında emir-komuta edilemediğini çoğumuz görmüştür. Bilgi sahibi olmak, eğitimli olmak her işin başıdır. Ancak bizim işimizde sahaya olan etkisini ve kontrolünü sağlayamadığınız takdirde sonuç almanız güçleşecektir, maddi, manevi zararlar da en aza indirilemeyecektir.” dedi. 

“AYAKTA KALANIN AYAKTA KALAMAYANA YARDIM PROJESİ”
Konuşmasının devamında yaptıkları toplantılarda projeyi gören Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın hemen hayata geçirmeliyiz talimatını verdiğini belirten Yılmaz şöyle devam etti:

“Dikkat çekmek istiyorum ki bundan iki gün evvel İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu katıldığı Afetlere Hazırlık Kurulu Toplantısı’nda bir açıklama yaparak; birinci stratejik adım olarak afetlere hazırlık günü ilan etmek, ikinci adım olarak ise gönüllülük sisteminin kurulmasını sağlamak olduğunu söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi olarak biz, tam da bu noktadayız. Sizlerle birlikte bu konuda ülkede; örnek ve öncü olacağımıza inanıyorum Balıkesir İtfaiyesi olarak. Vatandaşlarımızla merkezden kırsala, kırsaldan merkeze gerekli temel eğitimlere başlayarak belli bir program dâhilinde tekâmül eğitimleri ve ileri düzey olmak üzere planlı, disiplinli bir şekilde ilçe hatta mahalle mahalle ilerlemek istiyoruz. İlk etapta elimizdeki profesyonel itfaiyeci sayısı kadar yani en az 650 vatandaşımızın eğitimini, donanımını sağlayarak gönüllü kolumuz olarak teşkilatımıza kazandırmak istiyoruz. Bu sistemi yeni bir haberleşme ve koordinasyon içerisinde çalıştıracağız, bunun için imkân ve kabiliyetimiz var. Çalışmalarımızı tamamladık, yakın zamanda da Büyükşehir Belediye Meclisi’mizden bu konudaki yazımızı çıkardık. Biz hazırız, teşvik ısrar ve takibi bırakmayacağız. Sevgili dostlar, bu proje herhangi bir itfaiye olayında, afet durumunda ayakta kalanın kalamayana yardım etmesi projesidir. Yücel Başkan sürekli olarak dile getiriliyor Balıkesir’i Balıkesirlilerle birlikte yöneteceğiz diyor. Biz de bundan feyz alarak sizlerle daha hızlı da güvenli daha akıllı işler, projeler gerçekleştirmek itfaiyeciliği adeta gönüllere işlemek istiyoruz.” 

“ÇÖZÜM ORTAĞIMIZ BÜYÜKŞEHİR İTFAİYESİ”
Böyle bir projeyi hayata geçirdikleri için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Balıkesir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Bayram Şahin “AFAD İl Müdürlüğü olarak; afet öncesi hazırlık, afet sırasında müdahale, afetten sonra da iyileştirme çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Türkiye genelinde de afete hazırlıklı ülke projesi kapsamında afete hazırlıklı; iş yeri, okul, itfaiye, bireyler, köy çalışmalarımız sürüyor. Tüm bunlarda ana çözüm ortağımız Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi.  Bu programa katılan tüm itfaiye gönüllülerine teşekkür ediyorum.” dedi. 

“ŞEHRİN SAHİPLERİYLE GELECEĞE YÜRÜYORUZ”
Yaklaşan 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Günü öncesinde tüm şehitlerimizi anarak konuşmasına başlayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mürsel Sabancı “Bu şehir Kuva-yi Milliye kimliğini almış bir şehir. Her 20 ilçesinde her mahallesinde şehidiyle, gazisiyle duruşu sağlam, dik ülkeye de öncü olmuş bir şehir. Her daim öncü olmaya devam edecektir. Salondaki gönüllüleri görünce gururlandım. Bütün gönüllü arkadaşlarımın önünde saygıyla eğiliyorum. Yeni projelere imza atıyoruz. İtfaiye Daire Başkanlığımızın ‘Gönüllü İtfaiyecilik’ projesinin anlamı ve sizin gönüllü duruşunuz kurumlar arası iş birliği hepimiz için önemli. Şehrin gerçek sahipleriyle gönüllü yolculukta şehri kucaklamak projelerle şehrin geleceğine yolculuk etmek ayrı bir güzellik. Projenin hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Büyükşehir olarak bütün kurumlarda sivil toplum kuruluşlarımızla ve gönüllülerimizle şehrin gerçek sahipleriyle geleceğe yürümenin ayrıca onurunu taşıyoruz.

Programa; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, AFAD, Orman Bölge Müdürlüğü, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Muhtarlar ve gönüllü itfaiyeciler katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.