Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı Belediyesi'nden 'Özkanlar' çıkışı: Oraya pazar yapılamaz çünkü…

Bayraklı Belediyesi'nden 'Özkanlar' çıkışı: Oraya pazar yapılamaz çünkü…

Bayraklı Belediyesi yetkilileri, Manavakuyu’da 6 bin metrekarelik alana pazar yeri yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını açıkladı. Yetkililer, “Bahsedilen yer planlarda ilkokul alanı olarak ayrılmış. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne göre buraya pazar yeri yapılması için aynı bölgede aynı büyüklükte okul alanı ayrılması gerekiyor. Böyle bir alan da bulunmuyor. Ayrıca belirtilen yere 500 metre uzaklıkta Çamkıran pazar yeri haftanın iki günü kurulmaktadır” dedi. Bayraklı Belediyesi'nden 'Özkanlar' çıkışı:

  • Ege Postası
  • 16.05.2018 - 14:46

EGEPOSTASI - Danıştay 8. dairesinin verdiği karar ve bakanlığın yayınladığı yönetmelik nedeniyle kapatılan Özkanlar Pazar yeriyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Bayraklı Belediye Meclisi, pazar yerinin Bornova sınırları içerisinde kalan viyadük altına yapılmasını önermiş, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü de bu yerin tahsisini sağlayacaklarını açıklamıştı. Bornovalı pazarcılar bu çözüme tepki göstermiş ve süreç tıkanmıştı.

YENİ YER BULUNDU İDDİASI
Özkanlar pazarında esnaflık yapan Faysal Acar’ın yaptığı bir açıklamayla tartışma yeniden alevlendi. Acar, “Geçtiğimiz günlerde İzmir'i ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım ile görüştük ve kendisi konuya müdahil oldu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, çözüm için girişimde bulundu ve İzmir Valiliği çalışma başlattı. Şu anda Bayraklı Manavkuyu Mahallesi'nde 6 bin metrekare bir alan bulundu. Teknik bazı konular var, inşallah çözüleceğine inanıyoruz. Bir komisyon bunun üzerinde çalışıyor. Bu yer esnafımızı çok mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi. 

O ALAN PAZAR YERİ YAPILAMAZ ÇÜNKÜ…
Bayraklı Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ilkokul alanı olarak planlarda yer alan bölgeye teknik olarak pazar yeri yapılması mümkün değil. Belediye yetkilileri, “Planlarda orası ilkokul alanı olarak gözüküyor. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26. Maddesi çok açık. Okul alanın pazar yeri olabilmesi için aynı büyüklükte bir yer ayrılması gerekiyor. Manavkuyu yapılaşmanın yoğun olduğu bir bölge. Bu bölgede boş alan yok. Kısacası okul alanı kaldırılırsa aynı çapta yeni bir ilk okul alanı ayrılması zorunda. O yer yok” dedi.

ÇAMKIRAN PAZARI HAFTANIN 2 GÜNÜ KURULUYOR
Öte yandan belediye yetkilileri, Manavkuyu’daki ilkokul alanıyla Çamkıran’da kurulan pazar yeri arasında 500 metre uzaklık olduğunu, Çamkıran pazarının Çarşamba ve Pazar günleri kurulduğunu söyledi.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ne diyor'
İmar planı değişiklikleri MADDE 26 – (1) İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır.
(2) İmar planlarında sosyal ve teknik altyapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarında öngörülen sosyal ve teknik altyapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz.
(3) İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik altyapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça yapılmaz. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için: a) İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili yatırımcı Bakanlık veya kuruluşların görüşü alınır. b) İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanların yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur. c) Düzenleme ortaklık payından elde edilen alanların yüzölçümleri toplamının altına düşülmemek kaydıyla, plan değişikliği ile kaldırılan yol alanlarının miktarları, düzenleme ortaklık payından oluşturulan park, çocuk bahçesi, meydan gibi açık ve yeşil alanlarda kullanılabilir. Ancak yol hariç düzenleme ortaklık payına tabi bir kullanımın kamu ortaklık payına tabi bir kullanıma dönüştürülmek istenilmesi halinde, düzenleme ortaklık payına tabi alanın hizmet edeceği etki alanında eşdeğer bir alan ayrılır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.