Dolar 32,5324
%0.14
Euro 34,9309
%-0.12
Altın 2.440,160
%0.16
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Yücel’den ‘idam cezası’ yorumu: Kutuplaştırma malzemesi yapıyorlar

Başkan Yücel’den ‘idam cezası’ yorumu: Kutuplaştırma malzemesi yapıyorlar

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, TBMM’nin yeni görev dönemine başlamasıyla yeniden alevlenen idam tartışmalarına ilişkin konuştu. İdam cezasının Türkiye’yi geri götüreceğini savunan Yücel, “2020 yılında bunların yeniden gündeme gelmesi açıkçası kaygı vericidir” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.10.2020 - 15:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İdam cezasının geri getirilmesi TBMM’nin açılmasıyla yeniden gündeme geldi. Dün Meclis’te konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili Meclis’ten karar çıkarsa bu kararı onaylayacağını söylemişti.
Yıllardır ara ara Türkiye gündeminde tartışma olan idam cezasının geri getirilmesiyle ilgili konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, idam cezasının geri getirilmesinin ülkeyi geri götüreceğini söyledi.

Başkan Yücel, “2020 yılında Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi Türkiye’yi geriye götürür. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek protokolüne imza atmıştır ve dolayısıyla yasaların üzerinde Anayasa hükmü gibi Uluslararası Sözleşmeler gibi geçerliliği söz konusudur. 2020 yılında bunların yeniden gündeme gelmesi açıkçası kaygı vericidir. Ancak şöyle bir gerçek var; gerek insan hakları gerek özgürlükler, gerekse dış politika aklınıza ne gelirse gelsin mevcut iktidarın iç politikayı yönetmek, yönlendirmek ve yıllardır uyguladıkları kamplaşma ve kutuplaştırma malzemesi yapıyorlar. Bunun da temel amacı bu diye düşünüyorum. Yoksa cezaların temel amacı sanığın veya hükümlünün ıslah edilerek topluma geri kazandırılmasıdır. Elbette cezaların caydırıcı olma gibi bir özelliği de vardır. Ancak temel amaç mahkumun ıslah edilerek topluma geri kazandırılmasıdır. İdam cezasının ise geri dönüşü yoktur. Geçmişte bu konuda Türk hukuk tarihi ve siyaset tarihi kara sayfalarla doludur. Siyasi verilen idam kararları ile birlikte bu ülkede başbakanlar, gençler, devrimci gençler asılmıştır. Türkiye’nin bağımsızlığı için emperyalizm ile mücadele eden tam bağımsız Türkiye diyen gençler asılmıştır. Yıllar sonra bu hataların tamir edilmesi, telafi edilmesi de mümkün değildir ve mümkün olmamıştır. Toplumda çok derin tahribatlar ve büyük travmalaryaşatmıştır. Dolayısıyla çağdaş bir hukuk sisteminde, çağdaş bir demokrasi de idamın yeri olmaz” diye konuştu.

İdam cezasının geri getirilmesini isteyen Cumhur ittifakının savunmalarının gelişmiş birçok ülkede idam cezasının uygulanıyor olması konusunu da değerlendiren Yücel, “İdam cezasının bence savunulacak bir tarafı yok. Siyaset  müessesesinin yargıya, adalete müdahale ettiği bir başka Avrupa ülkesi de yoktur. Dolayısıyla idam cezasının geri gelmesi de çok tehlikeli bir durumdur, çağ dışıdır kabul edilmez, insan haklarına da aykırıdır” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.