Dolar 32,5328
%0.14
Euro 34,9110
%-0.17
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay TV35’te açıkladı: O satış için iptal davası açılıyor!

Başkan Tugay TV35’te açıkladı: O satış için iptal davası açılıyor!

Mavişehir’de bulunan ve planlarda yeşil alan olarak işaretlenen alanların TOKİ tarafından satışa çıkarılmasına tepkiler sürüyor. TV 35 Ana Haber Bülteni’ne konuk olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, belediyeye ücretsiz olarak devredilmesi gereken alanın satışa çıkarılıp satılmasına karşı satışın iptali davası hazırlığı içinde olduklarını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 15.07.2020 - 09:09

EGEPOSTASI-Duruma Karşıyaka ve Mavişehir sakinleriyle meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının da tepkili olduğunu kaydeden Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, satışın 15 gün içinde resmileşeceğini, alanı alanların vazgeçme şansları olduğunu vurgulayarak, satıştan vazgeçmeleri ricasında bulundu.

Partisinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüştüğünü dile getiren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bizim parti olarak duruşumuz budur. İzmir’i İstanbul gibi ranta kurban edilmiş bir şehir yapmak istemiyoruz. Buna karşı parti olarak büyükşehir ile ilçesiyle, örgütlerle mücadele edeceğiz. Bu, en başka genel başkanımızın talimatı. Aslında söylediğinin özeti budur. Mücadele edin” diye konuştu.

Başkan Cemil Tugay, duruma tepkisini ve mücadele kararlılığını, “Satışın iptalinin davasını arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Yakında açacaklar. Satış henüz kesinleşmiş değil. Ama dediğim gibi buranın satış kararında bir yanlışlık var zaten. Yeşil bir alan satılamaz. Bunu yapıyorsa TOKİ, ki yapıyor, burada bir zaten hata yapıyor. Alan kişilerin bu kararlarından vazgeçme şansları var. Bunu yapmalarını bekliyorum aslında. Hatta bazı insanlar eleştirse de ben rica ediyorum. Çünkü bu yanlış bir karar. Hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Aynı zamanda halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Herhangi birisi de bir plan değişikliği yapmaya kalkarsa bu konuyla ilgili hemen halkı bilgilendireceğiz. Zannediyorum her aşamada insanların tepkisiyle karşılaşacaklar” cümleleriyle ifade etti.

CEMİL TUGAY’IN KONUŞMASININ SATIR BAŞLARI:

Bu arkamızda gördüğünüz alan şehir planda yeşil alan olarak işaretlenmiş yaklaşık 21,5’luk bir alan. Bir de önümüzde bir alan var. Orada da 10,5 dönümlük bir spor alanı var. Bu iki alanla beraber Cehar Dudayev Bulvarı üzerindeki 8,5 dönümlük bir yer var. Bundan 4 ay kadar önce, ya da Aralık ayında Toki tarafından satışa çıkarılmıştı. Biz bunu ihaleden birkaç gün önce öğrendik. Hızlı bir kararla biz de müzayede salonuna gittik o zaman arkadaşlarımla beraber.

Belediyeye ücretsiz devredilmesi gereken bu alan satışa çıkarılmış ve…

Belediyelere devredilmesi, hatta ücretsiz devredilmesi gereken bu alan biraz da gizlenerek satışa çıkarılmıştı. Burayı almak için bazı kişiler ve kurumlar başvurdular bize denildi. Siz geldiğiniz için müzayedeye gelmediler, belediyenin duruşunu gördüler. Biz müzayedenin son anına kadar kaldık. Son saatlerde büyükşehir belediye başkanımızla da görüşerek belediye hizmet alanını belediye adına almaya karar verdik. Ve o zaman 8,5 dönümlük hizmet alanını satın aldık. Diğer alanlar muhtemelen özel bir satışa söz konusu olmaz düşüncesiyle hem de belediye bütçesini aşacağı için o gün için kaldı. Aradan zaman geçti ve 20 gün kadar önce. Yeniden satış kararı verildiğini öğrendik.

Anlam veremedik

Bu defa daha öncekinin daha da altında, beş altı milyon daha altında, satışa çıkmış. Bunu duyunca yeni müzayedeye katılalım, özellikle bu rekreasyon alanını satın alalım diye hazırlık yaptık. Bu sefer Ankara’daki müzayede salonuna gittik. Orada geçen defadan çok daha yoğun bir talep olduğunu gördük. Buna da  bir anlam veremedik. Sadece bunlardan dolayı değil. Türkiye çapında bazı alanlar TOKİ tarafından satışa çıkarılmış. Bunların hepsine dönük bir girişim, satış müzayedesi idi. O kadar yoğun katılımı görünce oldukça şaşırdık.

25 milyon ile başlandı, 51 milyon 900 bin liraya çıktı

Kendi talip olacağımız rekreasyon alanının satışını bekledik. Sırası gelince de teklif veren var mı diye anons edildiğinde, ilk teklifi belediye adına ben verdim. Fakat ondan sonra beklemediğimiz bir şey oldu. Tanımadığımız bir kişi, onun arkasından bir başka kişi, İstanbul’dan başka kişi veya firma sürekli fiyat arttırarak devam etti. Bir noktadan sonra olağan rakama inanamadım. 25 milyona satışa çıkarılan bu yeşil alan, yeşil alan, yani burada bir konut yapılmayacak, ticari bir faaliyette bulunulacak bir yer değil, sadece burası park ve yeşil alan olacak bir yer. Burası için 51 milyon 900 bin lira fiyat arttırdılar, 25 milyondan başlayan müzayedede. Böylesine bir rakamı bizim belediye olarak ödememiz akla mantığa uygun değil. Hele hele bize bedava, ücretsiz verilmesi gereken bir alanı böyle bir rakamla almamızın hiçbir mantığı yok. Ama belediye dışında da bir başka kişinin buraya böyle bir fiyatla almasının da bir mantığı yok. Bunu açıklayamıyoruz.

Bizim için şaşırtıcı ve üzüntü verici bir süreç oldu

Benzer şekilde diğer spor alanı da 15 milyon lirayla satışa başlandı. Yine arttırmalarla 60 milyon liraya çıktı. 60 milyon liraya da orası alındı. Yani bizim için çok şaşırtıcı, aynı zamanda üzüntü verici bir süreç oldu. Müzayede salonunda gördüğümüz ortam böyleydi.

Genel başkanımız rant oluşumuna karşı mücadele etmemizi istedi

Başka konuşacağımız bir iki konu daha vardı sayın genel başkanımızla. Bir iki konuda bir şeyler yapmamı istemişti. Şu anda bunu anlatmayayım. Mavişehir’deki yapılaşmaya karşı bizim açtığımız davalarla ilgili görev vermişti. Hem bu konuyla ilgili bilgi vermek için hem de bu müzayeden sonra belki satın almış olarak kendisine bilgi veririz, anlatırız diye. Sonuçta maalesef böyle kötü bir satış sürecini yaşadıktan sonra bunu da açıklayarak kendisini ziyaret ettim. Genel başkanımız da buradaki yeşil alanın özel bir kişi veya kurum tarafından alınmasının, muhtemelen burada bir yapılaşma niyeti taşıdığını, buradaki rant oluşumuna, çabasına karşı her türlü hukuki yolu kullanarak mücadele etmemizi istedi.

Genel başkanımızın talimatı bu

Genel olarak genel başkanımızın İzmir ile ilgili duruşu şudur. Bunu büyükşehir belediye başkanımız da dün meclis toplantısında söyledi. Bizim parti olarak duruşumuz budur. İzmir’i İstanbul gibi ranta kurban edilmiş bir şehir yapmak istemiyoruz. Buna karşı parti olarak büyükşehir ile ilçesiyle, örgütlerle mücadele edeceğiz. Bu, en başka genel başkanımızın talimatı. Aslında söylediğinin özeti budur. Mücadele edin.

Bugünden sonra tepkisel eylemler olacaktır

Bir protesto eylemi olacak gibi duydum ben de. Bu konuyla ilgili rahatsızlığımızı ifade etmeye başladığımız günden beri, bize ulaşan mesajlar, artı meslek odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarının tepkileri,. Burada herhangi birisinin rant çalışması yapmasına karşı duracakları. Buna Karşıyaka, Mavişehirliler dahil. Sürekli bu yönde şeyler duyuyoruz insanlardan. Bugünden sonra burada muhtemelen tepkisel eylemler olacaktır. Bunların tamamen doğayı korumak, kenti korumak amaçlı olduğunu biliyorum. O yüzden her birine ayrı ayrı saygı duyuyorum.

15 gün var, rica ediyorum, vazgeçme şansları var, yanlış bir karar

Satış henüz resmi olarak kesinleşmedi. Bu müzayeden sonra 15 gün içerisinde bir sözleşme imzalanması gerekiyor. Bunları biliyorum. Belediye hizmet alanını biz aldığımız için süreci biliyorum. Peşinat yatırılıp sözleşme imzalanacak. O zamana kadar alan kişilerin bu kararlarından vazgeçme şansları var. Bunu yapmalarını bekliyorum aslında. Hatta bazı insanlar eleştirse de ben rica ediyorum. Çünkü bu yanlış bir karar.

Yasal haklarımız çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz

Böyle bir kararın sonrasında  burada bir şey yapmaya çalışmak kente karşı bence suç işlemektir. Burası konut için konut ya da ticari alan olarak planda işaretlenmiş olsaydı ses çıkarmazdık. Ama bu bölge planlanırken yeşil alan olarak planlanmış bir yer burası. Ucuz rakama alınıp yüksek rakamlara satılacak evler yapılması doğru değil. Bazı şeyler yaşanmış sonuçta. Onlarla ilgili yapılacak bir şey yok. Ama şu anda burada belediye başkanı olarak sesimin ulaştığı herkese böyle bir şeyin yanlış olduğunu, kimsenin böyle bir şeye kalkışmaması gerektiğini söyledim. Ama bundan sonrasında da biz yasal haklarımız çerçevesinde mücadelemizi sürdüreceğiz.

Arkadaşlar satışın iptali davasını hazırlıyor  

Satışın iptalinin davasını arkadaşlarımız hazırlıyorlar. Yakında açacaklar. Satış henüz kesinleşmiş değil. Ama dediğim gibi buranın satış kararında bir yanlışlık var zaten. Yeşil bir alan satılamaz. Bunu yapıyorsa TOKİ, ki yapıyor, burada bir zaten hata yapıyor. Yeşil alanı bir insan alıp da ne yapabilir. Herhalde alıp belediyeye hibe etmesi gerekir. Böyle bir şey beklemiyoruz açıkçası. O yüzden hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Aynı zamanda halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz. Herhangi birisi de bir plan değişikliği yapmaya kalkarsa bu konuyla ilgili hemen halkı bilgilendireceğiz. Zannediyorum her aşamada insanların tepkisiyle karşılaşacaklar. Meslek odaları da tepkili.

Bizimle beraber hukuki mücadeleye katılmalarını diliyorum

Biz burada bugün de bundan sonrasında da kentle ilgili alınacak kararlarda bir duruş sergilemeye çalışıyoruz belediye olarak. Ben kararlı durmaya gerçekten niyetliyim. Burada da istediğim insanlarımızın kentine her anlamda sahip çıkması. Halkın ortak kullanım alanı olan yerlerin başkaları tarafından bu şekilde işgal edilmesine karşı, bu anlamda duyarlılık bekliyorum. Bizimle beraber hukuki mücadeleye katılmalarını  diliyorum. Hep beraber davranılırsa bu ve bundan sonraki örneklerde hataların önüne geçilebileceğini düşünüyorum.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.