Dolar 32,3353
%0.17
Euro 35,2116
%0.08
Altın 2.246,870
%0.15
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay iklim değişikliği çıkışı: Tüketimi azaltın

Başkan Tugay iklim değişikliği çıkışı: Tüketimi azaltın

Sosyal İklim Derneği tarafından kurulan “Kıyı Ege İklim Ağı”, ilk il buluşması olan İzmir Toplantısı’nı Karşıyaka’da gerçekleştirdi. Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Uyum Birimi’nin ev sahipliğindeki toplantıda, iklim krizi ve çevre sorunları ekseninde Kıyı Ege’de yaşanan sorunlar, dünyanın karşı karşıya olduğu tehlikeler ve çözüm önerileri konuşuldu. Küresel ısınma ve beraberinde gelen iklim değişikliğinin birinci derecede sorumlusunun insan eylemleri olduğuna dikkat çekilirken; başlıca bireysel çözüm yolu olarak tüketimin azaltılması ve israfın önlenmesi gerektiği vurgulandı. Başkan Tugay iklim değişikliği çıkışı

  • Ege Postası
  • 23.02.2020 - 10:16

‘Dünyada, Türkiye’de ve Ege’de İklim Değişikliği ve Etkileri’ başlıklı sunumuna, bu etkileri gözler önüne seren bir video ile başlayan Dr. Türkan Ercan Özaydın “Dünyamızın geldiği nokta oldukça iç acıtıcı. Peki nasıl bu hale geldi? Sanayi devriminin ve endüstrinin getirdiği bir sonuç olarak insanların istekleri bitmek tükenmek bilmiyor; bencillik, açgözlülük ve doymazlık nedeniyle ne yazık ki bu durumdayız. Orman yangınları, çölleşme, çığ felaketleri, buzulların küçülmesi, deniz seviyesindeki yükselme bunların hepsi bizim suçumuz. Dünyamız ölüyor ama kurtarmak için henüz zaman var” dedi.

BİR TİŞÖRT İÇİN 2700 LİTRE SU
İklim değişikliğiyle mücadelede bireysel çözümlerin büyük önem taşıdığını aktaran Özaydın; tüketim çılgınlığına karşı sürekli giydiği kırmızı süveterle simgeleşen TEMA Vakfı Kurucusu Hayrettin Karaca’yı örnek vererek, mutlaka tüketimin azaltılması gerektiğini söyledi. Türkan Ercan Özaydın, “Bir fincan kahvenin üretimi için 130 litre, bir adet pamuklu tişörtün üretimi için 2 bin 700 litre su harcanıyor. En fazla sera gazı salınımı uçaklardan kaynaklanıyor. Kozmetiği, kıyafeti, mobilyayı, her türlü eşyayı daha az tüketmeli, daha az arabaya ve uçağa binmeli, daha fazla bisiklet kullanmalı, sağlıklı, yeterli ve organik beslenmeliyiz. Enerji tasarruflu ampül ve elektronik ürünler tercih etmeli, kullanmadığımız aletlerin fişini çekmeliyiz” diye konuştu.

‘KARARLI MÜCADELE’ VURGUSU
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da “Bizler yerel yönetim sorumluluğuyla, ama aslında bu ülkede, dünyada yaşayan herhangi bir insanın göstermesi gereken sorumluluk duygusuyla, iklim değişikliğine ve zararlarına karşı etkin bir mücadele sergilemeye kararlıyız. Bunun için bir iklim eylem grubu oluşturduk. Dış paydaşlarla olabildiğince birlikte olmak için çaba gösteriyoruz. Karbon ayak izini azaltacak, her türlü israfı önleyecek önlemler alacağız. Türkiye’ye örnek gösterilecek işler yapmak niyetindeyiz. Hepimizin, en çok da çocuklarımızın geleceğinin için çok hayati bir konu” dedi.

Gün boyu devam eden etkinlik kapsamında, İklim Eylemi Atölyesi de gerçekleştirildi. Ayrıca, Sosyal İklim Derneği Başkanı Oğuz Ergen ve Başkan Yardımcısı Gaye Tuğrulöz ile Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Uyum Birimi Koordinatörü Atıl Yakın da konuşmalarında çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.