Dolar 32,3579
%0.13
Euro 35,1782
%0.32
Altın 2.324,570
%0.18
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Tugay: Biz buna izin vermeyeceğiz

Başkan Tugay: Biz buna izin vermeyeceğiz

Karşıyaka Belediye Meclisi Ağustos olağan toplantısı birinci birleşimi Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda Başkan Cemil Tugay yönetiminde gerçekleşti.

  • Ege Postası
  • 04.08.2020 - 20:18

Yusuf TOMRUK/EGEPOSTASI - Karşıyaka Belediye Meclis toplantısına TOKİ tarafından satılan arazilerin tartışması damga vurdu. CHP'li Meclis Üyesi Murat Aydın'ın Karşıyaka Meclisi'inde gündeme gelmemesi nedeniyle geçtiğimiz ay TOKİ tarafından satılan Mavişehir'deki kamu yararı imarlı iki arazinin özel kişilere satılmasını hatırlattı. AK Partililerin iki arazinin satışındaki rant çıkışına 'niyet okuyucu musunuz'' şeklinde tepki göstermesine Başkan Tugay sert yanıt verdi.  Başkan Tugay pek rastlanmayan şekilde sesini yükselterek "'Burası sadece benim' diye mülkiyetine geçirildiği zaman artık halkı değildir. Spor alanı olsun, yeşil alan olsun rekreasyon alanı olsun ama halkın kalsın. TOKİ vicdanen ve hukuken böyle yetkiye sahip değil. Bu halkın hakkı var orada. Bu halkın hakkını çevresini çevirerek işgal edemezsiniz. Biz buna izin vermeyeceğiz" dedi. Öte yandan bir sonraki meclis toplantısı 7 Ağustos Cuma Günü saat 18.30'da TOKİ tarafından satılan rekreasyon alanında yapılacak. 

İKİNCİ KENT A.Ş VAKASI OLMASINDAN KORKUYORUZ

Gündem maddeleri görüşülürken AK Partili Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran, Kordelion Şirketi’nin borçlanma talebine Kent A.Ş üzerinden eleştirilerde bulundu. Borçlanmaya karşı olduklarını belirten Baran, “Kordelion’un ilk kuruluşunda ne amaçla kurulduğunu sormuştuk. Siz de; ‘Kent A.Ş’nin çok borcu var, amacımız bu şirketi borçlandırmak değil, amacımız Kent A.Ş ile yapamadığımız işleri yapmak’ demiştiniz. Bu borçlanma talebiyle ikinci Kent A.Ş vakası geliyor diye korkuyoruz. Bu şirket, nasıl ve ne ölçüde borçlanaca? Kent A.Ş’nin düştüğü duruma Kordelion düşerse ne yapacağı? Belediyemize ait olan yerleri ayni olarak Kordelion’a mı vereceğiz yoksa Kent A.Ş’de olduğu gibi sermaye artışı mı yapacağı? Hiçbir şirketin borçlanmasını istemiyoruz. Tüm şirketler borç batağında… Borçlanma talebini doğru bulmuyoruz” dedi. 

BİZ DE ŞİRKETLERİN BORÇLANMASINI İSTEMEYİZ

Baran’ın eleştirilerine yanıt veren Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay, “Öncelikle, bu madde plan ve bütçe komisyonunda görüşülecek. Komisyondaki arkadaşlarımız şirkete ne ölçüde ne amaçla borçlanma talepleri olduğunu soracak ve öyle karar verecektir. Ne Kordelion ne Kent A.Ş’nin daha fazla borçlanmasını biz de istemeyiz. Bildiğim kadarıyla şirketin bazı yatırım planları var. Bu yatırım planlarının ilgi çekici olduğunu düşünüyorum. Kordelion şu an sağlam, ayağı yere basan bir şirket. Bundan sonraki dönem için yatırım planları var ve belediye için de şirket için de oldukça faydalı şeyler olacağını biliyorum. Ama komisyondaki arkadaşlar değerlendirecektir. Onların vereceği rapor üzerine tartışmada bulunabiliriz” açıklamasında bulundu.

TOKİ'NİN SATTIĞI ARAZİLER MECLİSİ KARIŞTIRDI

Gündem maddelerinin görüşülmesi ilgili komisyonlara sevk edilmesi sonrası dile ve temennilerde  söz alan CHP'li Meclis üyesi Murat Aydın "Geçtiğimiz ay TOKİ tarafından satışa sunulan arazinin ihalesine gitti. Halkımız bilse de konu mecliste hiç görüşülmedi" diyerek satışın hakkında Ankara'daki ihaleyi meclisle paylaştı ve AK Partili üyeleri de kendileriyle dayanışmaya çağırdı. 

AK PARTİLİ ÖZTÜRK: NİYET OKUYUCUSU MUSUNUZ'

CHP'li Aydın'dan sonra söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk "Dün ne söylediysek bugün yine arkasındayız. O günün şartlarında belediye hizmet imarlı bir alanı satın almak yerine, bürokratik yollarla temine uğraşılmasını söylemiştik. TOKİ Bir devlet kurumu, kanunsal bir sıkıntı yok. İhaleye bir müdahalede bulunmak için oradaymışsınız gibi fotoğraflar çekiliyorsunuz. Siz niyet okuyucu musunuz. Bu alanın ticariye çevrileceğini de nereden çıkardınız. Aynı zaman denk geldi ilçemiz sınırlarında daha önceden spor alanı olan arazi, Büyükşehir Meclisi'nde özel okul alanı oldu. Rantçılara teslim edildi diye ortalığı ayağa kaldırıyoruz. Başkanımızın gayretini farklı bir yerde bekliyordum. Karşıyaka'daki bu tarz yerlerin envanterini çıkarıp TOKİ ile yazıştınız m? Bunu yapın sizle birlikte olun. TOKİ'den talep ettiyseniz susar otururuz. Sorumlu bir vatandaşımızı teminatını yakarak vazgeçti. Bu mevzunun gündeme getirilmesini istemiyorduk. Spor alanından özel eğitim alanına geçirilmesinin açıklamasını yapın ikisi aynı zamanda gerçekleşti" diye konuştu. 

 

CHP'Lİ BAKOĞLU: BU SİYASET YAPMAKSA DOĞRU DEĞİL

AK Partili Öztürk'e yanıt veren CHP'li Nilüfer Bakoğlu Aşık "Niyet okumak çok ilginç bir kelime. İki konuyu ayırmamız gerekiyor. Atakent'teki alanı TOKİ sattı. Büyükşehir ya da Karşıyaka değil. O zaman da bu konuşmalar yapıldı. TOKİ'yle hepsi için yazışmalar yapıldı. Bürokrat olduğum dönemde yazdığım yazılar var. Satışları engellemek için gittim. 'Mülkiyeti kaldırılsa bile satılacak denildi benim yüzüme. Şu an herkes susacak. Siz demek ki o parsellerin rant kurban edileceğini görmüşsünüz teşekkür ederiz başkanım. Atakent konusu Büyükşehir'den geçti. Geçen konu 1/5000  bin. Burası bir sosyal tesis 1/1000 alanlarda. Gazino bile yapılabilir. Böyle mi kalmalıydı yoksa eğitim alanı olması daha iyi değil mi. Bu siyaset yapmaksa doğru değil. Mavişehir'deki yerler rekreasyon alanıdır. Biz talep ettik istedik. Emlak Bankası ve TOKİ'nin oraları bedelsiz olarak vermesi gerekirdi ama vermedi' diye konuştu. 

 

TOKİ BU ARAZİLERİ CEBİNDEN PARA ÖDEYEREK ALMADI

CHP'li Murat Aydın: Buradaki herkes Karşıyaka'nın yarının düşünüyor. Mal sahibi mülk sahibi hani bunu ilk sahibi diye bir laf vardı. TOKİ'ye burası nasıl gelmiş. İmar planı yapılmış, halka ait olan bu araziler halk için kullanılmak atına TOKİ'ye ayrılmış. Bu taşınmazlar bu idareye halkın kullanımı amaçlı verilmiş. TOKİ bunları satın almadı. TOKİ ne yaptı sattı! Özel mülkiyet tarafından kullanılmasına da karşıyız. Restoran yapar tellerle çevrilir halk dışarıda kalır. Bu yerlere TOKİ para vermedi. Halkın malı burası. Sahibi TOKİ değil. 60 milyon liraya alıp top sahası mı yapacaklar. 112 milyon lira .... Biz oraya teklif vermeye gittik. Biz de alıcıyız. Teklif verdik. Keşke ürkselerdi de halkın malı halkta kalsaydı. Biz de buranın halk tarafından kullanılmasından yanayız desinler. Burada da karşı çıkın. Burayı 60 milyona satın alan kişi niye aldı biliyoruz. İster top sahası yapsın, istediğini alacak istediğini almayacak. TOKİ'yi savunmak arkadaşlara düştü galiba. Atakent'te siz de şunu yaptınız  diyorlar. Var olan inşaat alanında değişiklik yok. yönetmeliğe uygun. Gelin siz de bizimle aynı şeyi söyleyin. Bir daha söylüyorum TOİK bu arazileri cebinden ödeyerek almadı. Halkın olan alanları halk adına kullanmak için oralar TOKİ'ye verildi. 

AK PARTİLİ BARAN: BU OKULA HERKES YAZILABİLECEK Mİ'

AK Partili Ahmet Uğur Baran ise "Bakanlık 2012'de burayı rekreasyon alanı haline çevrildi. Daha önceki iki plandan az yoğunluklu villa ve konut alanıydı. Ters bir durum yaşanırsa hep beraber karşısında duralım. Rantçılara satıldı, deniz satıldı gibi şeyler konuşuldu. Denizin içinde kalan yer parsel dışı. Ayrıca velev ki imar planında rekreasyon dan konut alanına döndü ruhsat verme yetkisi sizde. Murat Bey'e yanıt olarak özel okula parası olmayan girebilecek m? Biz de bunu soralım. Bu okula herkes yazılabilecek mi'" diye konuştu. 

BAŞKAN TUGAY'DAN FİDAN ÇAĞRISI VE İKİNCİ DALGA UYARISI!

Tartışmalar sonrası son sözü alan Bakan Cemil Tugay: "Herkesin geçmiş Kurban Bayramını kutluyorum. İyilikleri çok ihtiyacımız var. İkinci dalganın riski altında yaşıyoruz. Hepimiz tehlike altındayız. Bütün vatandaşlarımıza daha dikkatli olma çağrısında buluyorum. İlk dalgada olduğu gibir bir şey hissedersek, Karşıyaka Belediyesi olarak kendi önlemlerimizi alma niyetindeyiz. Umarım olmaz ama hekim olarak da beklentim ikinci dalganın olacağı yönünde. Hazırlıklı olmalıyız. Orman yangınları bizi çok üzüyor. Zorluklarla hayatta kalan canlılar ağlayamasalar da canları yanıyor. Onlar yok oldukça dünya yok oluyor. Bu sene 16.5 civarında ağaç diktik. Diktiğimiz ağacların yüzde 12'sini kaybettik. Bu oran yüksek bizi mutlu etti. Her biri 7-8 yaşlarında fidanlardı daha da fark edilir hale gelecekler. Bu ağaçlandırmaya hepimizi davet ediyorum. Ne kadar ağaç dikebilirsek o kada ağaç dikeceğiz. 26 Ağustos Büyük Taaruz'un başlangıcı. Var oluşumuzun zirvesi olan zafer günleri. Coşkuyla kutlamak istiyoruz. Hepinizin katılımını diliyorum" diye konuştu.  

'BİZ BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ'

TOKİ'ni sattığı araziler hakkında da sert ve yüksek tondan konuşan Başkan Tugay "Atakent'teki konu bizim meclisimizde alınmış bir karar değil. Büyükşehir meclisinde alınmış 1/5000'lik bir karar. O alanı özel kişilere satan biz değiliz. Orayı da TOKİ sattı. İşin başına dönelim. TOKİ satmasaydı bütün bunları konuşmaz olurduk. Benzer şeyleri bu iki alan içinde konuşmamız çok normal. Atakent'teki arazi için inşaat artışına yol açmadan, eğitim tesisine çeviriyoruz diyorlar. Ben bunu çok büyük bir haksızlık olarak görmüyorum. İnşaat hakkı zaten verilmiş. Orası niye TOKİ tarafından özel mülkiyete satıldı. TOKİ niye satmış satmasın. Spor alanı olarak satılan alanın şu anki halini görüyoruz. Niye rekreasyon alanına 52 milyon versinler. Biz satışa çıktığı fiyatın biraz üstüne de alma niyetiyle Ankara'ya gittik. Öyle bir paraya çıkardılar ki alamadık. Öyle bir lüksümüz yok, halkın parası elimizdeki. Burayı alanın kendi özel kullanımı için aldığı çok açık. 'Burası sadece benim' diye mülkiyetine geçirildiği zaman artık halkı değildir. Spor alanı olsun, yeşil alan olsun rekreasyon alanı olsun ama halkın kalsın. TOKİ vicdanen ve hukuken böyle yetkiye sahip değil. Bu halkın hakkı var orada. Bu halkın hakkını çevresini çevirerek işgal edemezsiniz. Biz buna izin vermeyeceğiz. Atakent'te yine özel mülkiyete satan da TOKİ. Atakent'teki yüzme havuzuyla birlikte satmışlar üstelik. Halka ait bir yeri satmanın nasıl bir mantığı olabilir. TOKİ çevirecek ve istediğine satacak. Alan adamın adını bilmiyoruz. Kime ait bilmiyoruz. Ahlaka ve vicdana uyar m? Her şeyi satamazsınız. Bu ülkeye ait satamayacağınız şeyler var. Dağı satamazsınız, denizi satamazsınız. Oraya Karşıyaka halkı adına almaya gittik. Belediye mülkiyetine geçsin. çitler olmasın canının istediği zaman gitsin kuşları izlesin balık tutsun deniz havası alsın diye gittik biz Ankara'ya. Belediyecilik ruhu budur. Bunu yapmaya hakları yok. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Denizkent Restoran'ın arkasındaki alana girebiliyor musunu? Ben giremiyorum, hadi buyurun girin bakalım. Kim giriyor elini kaldırsın. TOKİ tarafından satıldı rekreasyon alanıydı. Biz Karşıyaka halkının hakkı için almak istedik bu arazileri. Belediye hizmet alanını almasaydık alacaklardı, ‘sizi orada görünce almadık’ dediler. En az 4-5 kişi bana söyledi.  Denizle iç içe olan arazide ise planları da orayı da doldurmak, kim bilir ne yapacaklar. İzin vermeyeceğiz, vicdanı olan herkesi engel olmaya davet ediyoruz. Başına geri dönünce keşke TOKİ satmasaydı, burayı belediyeye veriyorum burası spor alanı deseydi, herhangi bir özel kişi de ben bunu yapacağım şunu yapacağım diye uğraşmasaydı" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.