Dolar 32,3373
%0.18
Euro 35,1065
%-0.22
Altın 2.235,760
%-0.35
Bist-100 8,73
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer: Sosyal yardım pansumansa sosyal devlet tedavidir

Başkan Soyer: Sosyal yardım pansumansa sosyal devlet tedavidir

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma Merkezi'nin (TEBİAT) İzmir Çeşme’de düzenlediği toplantıya katıldı. Üretim Esaslı Ekonomiye Geçiş ve Çağdaş Sosyal Devlet Uygulamalarında Yerel Yönetimlerden Merkezi Yönetime başlıklı panelde konuşan Başkan Tunç Soyer, sosyal yardımlar ve sosyal devlet kavramı arasında fark olduğunu belirterek, “Sosyal devletten sadece sosyal yardımı anlamamak gerekiyor. Sosyal devlet aslında kentin, ülkenin ürettiğinin adil bir biçimde paylaşılmasını sağlayan devlet demektir. Yani sosyal yardım pansumansa sosyal devlet tedavidir” dedi. Başkan Soyer TEBİAT zirvesinde konştu...

  • Ege Postası
  • 20.10.2019 - 16:52

“Yerelleşmekten korkmamamız, yerelin kaynaklarını büyütmemiz lazım” diyen Başkan Soyer, “Sosyal devlet dediğimiz şey babaysa belediye anadır. Belediye ana olmalıdır, müşfik şefkatli, üreten, dokunan, kucaklayan. Bizim artık Türkiye'de belediye ana dönemini başlatmamız lazım. Devlet baba babalığı devam etsin ama belediyenin analık sürecini başlatmamız lazım. Bunun için de refahın adil paylaşılmasından yola çıkmamız lazım” dedi.

"Yerel yönetimlerin mali yapıları sorunları çözmede yetersiz"
Başkan Soyer konuşmasında, yerel yönetimlerden beklentilerin altyapı, yol, su, atık, atık yönetimi ve imar hizmetlerinin çok ötesine geçtiğini vurgulayarak, “Yerel yönetimlerin mali yapıları çok daha önemli bir hale geliyor. Ülkemizde maalesef yerel yönetimlerin gelirlerinin toplam kamu içerisindeki payı oldukça düşük. Değişen kentsel anlayışın içerisinde mevcudun yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Türkiye'de yerel yönetimlerin konumlandırılmasıyla ilgili bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Dünyada yerel yönetimlerin önemi artıyor
Yeni uluslararası ilişkiler paradigmasında yerel yönetimlerin küresel sorunların çözümünde etkisinin görüldüğünü belirten Tunç Soyer, “Aslında yoksulluk, iklim değişikliği gibi bütün küresel krizler, geçmişte bütün hükümet başkanlarının bir araya gelerek çözülecek sorunlar olarak görüldü. 2015 Paris İklim Zirvesi'nde ilk defa 400 belediye başkanını da hükümet başkanlarıyla bir araya getirdiler. O büyük iklim zirvesinde ortaya çıktı ki bütün küresel krizlerin çözümü yerelde. Çünkü yerelin dahli olmadan küresel krizlerin hiçbiri çözülemiyor. Bütün meselelerin yerelde çözülmesi lazım" diye konuştu.

Başkan Soyer’in konuşmacı olarak katıldığı panelde oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Yörük yaptı. Konuşmacılar ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.