Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer küresel ısınma tedbirlerini anlattı

Başkan Soyer küresel ısınma tedbirlerini anlattı

İzmir’de düzenlenen Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin Küresel Isınma Kurultayı’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer küresel ısınmaya karşı İzmir’in önlemlerini anlattı. Başkan Soyer Küresel Isınma Kurultayı'nda konuştu

  • Ege Postası
  • 29.11.2019 - 14:36

EGEPOSTASI  -  İzmir'de Ekonomi Gazetecileri Derneği'nce "Temiz Enerji Temiz Kentler" başlığıyla 11. Küresel Isınma Kurultayı düzenlendi. 

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Soyer “Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı düzenlemekle ne kadar güçlü bir vizyonu olduğunu göstermiş oluyor. Tam da söylediğini gibi sadece üretici ve tüketicinin meselesi, ne Amerika’nın meselesi. Bu hepimizin meselesi. Bunun için organizasyona soyunması nedeniyle hepinizi kutluyorum. Ekolojik yıkım insanın kendini doğanın sahibi gören yaklaşımı nedeniyle, tüm dünyada yaşam tehdit altında. Dünyada sivil toplum örgütleri ve aktivistler gezegenimizi koruyabilmek için uzun süredir hareket geçmiş durumda. 2015 Paris iklim zirvesinde, ilk defa belediye başkanları da ilk defa uluslararası bir zirveye davet edilmişti. Çünkü anlaşıldı ki bu tür global meseleler mücedale, hükümet kararları, mevzuat ve yasalarla yapılamıyor. Tam tersine aşağıdan yukarı vatandaşın olayı sahiplenmesiyle başarıya ulaşılabilecek süreçler gerektiriyor. Bugün gezegenimizi kurtarmaya çalışan bu hareketler, sınırları aşarak her yerde halkları mobilize ediyor, devletleri politika değişikliğine zorluyor. Ancak yaşam alanlarımız ve geleceğimiz ciddi tehlike altındayken, dünyanın farklı yerlerinde pek çok hükümet doğaya zarar veren mevcut politikalarını değiştirmemek için ısrar ediyor. Dolayısıyla merkezi ve yerel hükümetlerin içecek suyumuz ve işleyecek toprağımız kalmayınca yönetecekleri toplumlar kalmayacak. Dolayısıyla tüm karar vericilerin gezegenimizdeki bu süreç için derhal adım atmak zorundadır. Küresel Isınma’dan etkilenecek kentlerin başında maalesef İzmir geliyor. İşte bu gerçeklik üzerinden, sadece insanların yaşımı üzerinden değil, havayla suyla, iklimle barışık bir kent iklimi yaratmayı hedefledik. Yola çıkarken sadece insanların değil, yanı başımızdaki flamingoların da başkanı olacağımı ifade etmiştim. Çünkü yaşamın olduğu her yerde; Suda, dağda, ormanda, toprakta insanda değil tüm yaşamın parçalanmaz bir bütün olduğunu biliyoruz.

İZMİR’İN ÖNLEMLERİNi ANLATTI

“Bu şehrin belediye başkanı olarak doğaya uyumlu bir yönetim anlayışını inşaa etmek için kapsamlı bir strateji hazırlayıp bir çok çalışma yaptık” diyen Başkan Soyer İlk olarak İklim krizinin etkileriyle ilgili tedbir almak ve değişikliğe uyum sağlamak için İklim Değişikliği Daire Başkanlığı’nı kurduk. 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 20 oranında azaltma taahhütümüzü ve iklim ve enerji için başkanlar sözleşmesiyle 2030 yılana kadar yüzde 40 oranında azaltacak şekilde yeniledik. Temiz bir gelecek ve İzmir için güneş enerjisinden elektrik üretimini arttırmayı önceliklerimiz arasına koyduk. Bu doğrultuda Çiğli’deki çamur kurutma tesisi, Menderes’teki solar çamur kurutma tesisi, Bayraklı’taki Ekrem Akurgal yaşam parkı ve spor salonu, EHSOT garajının çatılarına güneş panelleri kurduk. ESHOT’un elektrikli otobüs sayısını 40’a çıkartıyoruz. Bu otobüslerin enerjisini karşılaka içinde güneş enerjisi santrali kuruyoruz. İzmir’e demir ağlarla örüyoruz dememizin temel nedeni de budur. Aliağa itfaiyesi çatısında, 68 Bergama Mezbahası çatısında 74, Uzundere Spor Salonu’nda 35 kilowatt’lık güneş enerjisi santralleri için çalışma başlattık. Geçtiğimiz hafta Harmandalı’nda açtığımız biogaz tesisyle İzmir’de atıktan elektrik üretme devrini başlattık. Bununla da kalmayacağız, Bergama, Dikili Kınık ve Aliağa’da da en kısa zamanda bu tesisleri açacağız. Türkiye ve Dünyanın en güzel alanlarından Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için resmi başvurumuzu başvurumuzu geçen hafta içinde yaptık. Orman İzmir kampanyamızla birlikte İzmir’de doğan her bir bebek için bir fidan dikmeyi, 35 yaşayan park kurmayı, kent içi parkların geçişlerle kırsal alanlara bağlanmasını planlıyoruz. Çocuklarımız İzmir’de onlar için dikilen ağaçlarıyla birlikte büyüyecekler. İzmirliler’e verdiğimiz sözü tutmanın tek yolu tüm varlıkların ve doğanın hakkını savunmaktan geçiyor. Burada yapılacak görüşmelerin daha temiz bir İzmir, daha temiz bir Türkiye ve daha temiz bir dünya için  giderek çoğalması diliyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.