Dolar 32,4915
%0.14
Euro 34,7554
%0.1
Altın 2.484,320
%0.89
Bist-100 9.487,00
%-0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer'den samimi Kurultay ve PM açıklamaları!

Başkan Soyer'den samimi Kurultay ve PM açıklamaları!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer TV35 ekranlarında Parti Meclisi seçimleriyle ilgili samimi açıklamalarda bulundu. Soyer “İzmir Ankara’da ne kadar güçlü bir şekilde temsil edilirse İzmir o kadar güçlenir" dedi.

  • Ege Postası
  • 26.07.2020 - 12:20

EGEPOSTASI - TV35’in Ankara’dan Kurultay Özel canlı yayınına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Kurultay Delegesi Tunç Soyer bugün yapılacak Parti Meclisi seçimleri ve Kurultay’ın ile ilgili samimi açıklamalarda bulundu. TV35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları ile TV35 muhabiri Ertuğrul Turan'ın sorularının yanıtlayan Başkan Soyer, Kılıçdaroğlu’nun 70 kişilik listesinin büyük ölçüde anahtar olacağını belirtirken, 3-5 kişinin de listeyi delerek Parti Meclisi’ne girebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu’nun 70 kişilik Parti Meclisi listesinde yer aldığı söylenen 5 İzmirli isim hakkında yorum yapmayan Başkan Soyer “İzmir Ankara’da ne kadar güçlü bir şekilde temsil edilirse İzmir o kadar güçlenir. Bugünkü kurultaydan İzmir ‘in daha da güçlenerek çıkacağı bir sonuç ortaya çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

‘KURULTAY’IN SEYRİNDEN ÇOK MEMNUNUM’

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 1251 delegenin oyuyla yeniden Genel Başkan seçilmesi ve Kurultay’ın ilk gününü değerlendiren Başkan Soyer “Bu rakamların manası şu, bir kere bir rekor. Hem Kurultay tarihinde de bir rekor. Tam bir mutabakat hali var. Diğer aday adayları 69 imzayı toplayamadılar. 67 geçersiz oy olduğuna göre üçünün toplamı 69 etmiyor. CHP içindeki muhalifler şöyle hazırlık yapıyor, böyle hazırlık yapıyor diye haber yapıyorlar. Böyle bir şey yok. CNN Türk’ü izliyorsanız böyle bir algı yönetimi yapıyorlar. CNN’de muhalifler sürekli CHP’de iktidarı ele geçirmeye çalışıyor yorumları yapıyorlar. Aslında olan şu; Tatlı bir rekabet var. Parti Meclisi, Bilim Kurulu ve YDK’da olmak isteyen arkadaşlarımız tatlı bir rekabet yaşayacaklar. Bu demokrasidir. Siz PM’de olmak istiyorsanız listelere kendi isminiz yazılması için çalışacaksınız.  Genel Başkan 70 isimlik bir PM listesi yapmış. Bu da çok anlamlı. 52 kişiyi delege seçsin demek istiyor. Çok güzel bir yaklaşım. Kurultayın seyrinden çok memnunum. İki gün önce geldim ben. SODEM’in bir yemeği vardı. Orada Doğu ve Güneydoğu İl başkanları ve delegeleriyle bir arada oldu. Kurultayın en büyük güzelliği Türkiye’nin her yerinden CHP’liler bir araya geliyor. Çorum il başkanıyla yarım saat muhabbet ettik. Normlde nasıl buluşacağız. Türkiye’nin her yerinden CHP’liler bir araya geliyor. Çok sesli ve çok verimli bir kurultay geçiriyoruz.

CHP Kurultayı’nı değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kurultayı başarılı bulduğunu, partisinin bin 250 oy alan genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun rekor kırdığını, ve genel başkan üzerinde tam bir mutabakat olduğunu söyledi.

İBB Başkanı Tunç Soyer, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının vurgusu da olan demokrasi ve dostlarımız kelimesinin önemine vurgu yaparak, “CHP kendi iç örgütlenmesini pekiştirecek tabi ki. Ama artık sadece CHP’den ibaret bir siyaset olmayacak. CHP dostlarını da içine kattığı bir geniş kulvarı kendisine açmaya çalışacak. Zaten var olan ittifak eminim ki daha da büyüyerek ve güçlenerek yoluna devam edecek. O nedenle ikinci yüzyıla giderken Anadolu’yu çok daha kucaklayan, farklı fikirlerle bir arada olmayı başaran bir CHP göreceğiz. Bu, aynı zamanda farklılıkların bir arada olmasını mümkün kılan bir demokrasinin gelişmesinin de önünü açacak. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız. Güçlendireceğiz” dedi.

Kurultayın ardından bugün sadece 70 kişilik PM listesinin oluşması için tatlı bir rekabet yaşanacağına işaret eden Başkan Tunç Soyer, İzmir’in listede güçlü temsil edilmesi dileğinde bulundu.

KONUŞMANIN SATIR BAŞLARI:

Öncelikle gerçekten kurultay salonuyla ilgili çok başarılı bulduğumu söylemek istiyorum. Salon, zaten kendisi böyle bir kurultay için çok uygun bir salon. Ama çok da iyi bir organizasyon gerçekleştirilmiş. Kimin nerede oturacağı bellihale getirilmiş, basın için ayrı bir bölüm hazırlanmış, izleyiciler için ayrı. Herkes buna riayet etti. İlk fotoğrafı hatırlıyorum. Gerçekten bütün kaygıları ortadan kaldıran, son derece iyi organize edilmiş bir kurultay. Bir kere bu nedenle hazırlık yapan ekibi kutlamak lazım. Çok başarılı bir organizasyondu.

Bu kurultayın çok önemli bir yanı var. O da ikinci yüzyıla çağrı. Yani yüz yılı tamamlayan Cumhuriyetin yeni bir yüzyıla başlamasıyla ilgili bir çağrı. Ve orada da genel başkan çok net bir irade ortaya koydu. Bu yeni yüzyıla girerken Cumhuriyet’i demokrasi ile taçlandıracağız dedi. Bin 250 delegenin oyunu almış olması bir kere bir rekor. Hem kendisi için hem CHP kurultaylarında aday olan genel başkanların aldığı oy açısından bir rekor. Tam bir mutabakat hali vardı. Diğer 3 genel başkan aday adayı, alması gereken 69 imzayı toplayamamışlardı. Gerçekten 67 geçersiz oy olduğuna göre, üçünün toplamı aslında 69 etmiyor.

CNN TÜRK ALGI OPERASYONU YAPIYOR

Sabah buraya CNN’i izleyerek geldim. Öyle bir haber yapıyorlar ki, CHP içindeki muhalifler şöyle hazırlık, böyle hazırlık yapıyorlar. Böyle bir şey yok. Çünkü, bu tamamen bir algı operasyonu. CNN de izliyorsanız, sanırsınız ki,  parti içinde iki üç ayrı ekip var, bunlar rekabet içindeler. Bunlar parti içinde iktidarı ele geçirmek istiyorlar. Bin 250 delegenin oyunu almış bir genel başkan ve aslında tam bir mutabakat var.

BUGÜN OLACAK ŞEY, SADECE TATLI BİR REKABET

Rakamlar gösteriyor. Bugün olacak şey. Sadece bir tatlı rekabet. PM içinde, YDK içinde Bilim Platformu içinde olacak arkadaşlarımız aralarında tatlı bir rekabet yaşayacak. Belki on 20 liste olacak. Bunun bir önemi yok. Tam aksine kıymetli bir şey. Bu demokrasidir. Bir liste çıkarmak durumundasınız, ya da o listelere kendi isminizi yazdırmak için uğraşırsınız. Genel başkanın iradesi de önemli. 70 isimlik PM listesi yapmış. Hiçbiri bana daha yakın ya da uzak değil. Delege karar versin. Ben hepsine aynı mesafedeyim ve çalışırım diyor. Ben son derece memnunum kurultayın akış seyrinden . bundan sonrasından da çok umutluyum.

İki gün önce geldim ben. SODEM Sen’in kurulu için erken geldim. Bizim doğu ve güneydoğu Anadolu il başkanlarıyla bir araya geldim. Kurultayın en güzel yanı, bir araya gelmek için fırsat bulamayan CHP’lilerin, adayların, delegelerin bir araya gelmesi. Birbirimizi duyduk, anladık, dinledik. Kurultayın en önemli yanı bence bu. Türkiye’nin her yanından insanlar biraraya geliyor, sorunları tartışıyor, çözümleri konuşuyorlar. Zengin, verimli, besleyen bir süre geçirdik.

BU KURULTAYIN ANA ŞİFRESİ, ‘DOSTLARIMIZ’

Bu kurultayın şifresi veya ana sözcüğü dostlarımız. Bütün konuşması boyunca dostlarımız lafıyla sözüyle çok ilintili cümleler kurdu. Aslında çizdiği bu manifestonun 13 maddelik ikinci yüzyıla çağrı metninin özünde bu var. Bu maddeler çok önemli maddeler. İlk madde güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçileceğini söylüyor. Başkanlık sisteminin kaldırılacağını söylüyor. İkinci maddede toplumsal barış, Kürt meselesiyle ilgili çok önemli tespitler var. Sonrasında eğitimle, Sayıştay, temel hak ve özgürlükler, eko sistem OBİT Ortadoğu’ya barış getirecek bir teşkilatlanmadan bahsediliyor.

TÜM DELEGEYİ İÇİNE KATAN BİR DEKLARASYON

 Şikayet ettiğimiz ne varsa bütün bunların çözümlerini içeren 13 maddelik bir metin bu. Bunun sonuç bildirgesini derç edilmesini sağladığı için de siz beni seçmekle sadece beni seçmiş olmuyorsunuz sizler de bu sorumluluğun ortağı paydaşı olmaya karar vermiş oluyorsunuz. Hepimizin sorumluluğudur bu dedi. Genel başkanımız tüm delegeyi içine kattığı bir deklarasyon ortaya koymuş oldu. Ama ana sözcük dostlarımızdır. Kimdir dostlarımı? Aslında çok geniş bir alan. Sadece CHP’liler değil. CHP dışında da toplumsal barış güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen, adaletten yana olan, barıştan yana olan, hak ve hukuktan yana olan herkesi içine alan bir sözcük. Genel başkan ve parti yönetiminin çizdiği tablo heyecan verici ve çok değerli. Yeni bir yüzyıla girerken çok önemli bir tespit yapılmış oluyor.

BU KURULTAY TÜRKİYE İÇİN YENİ BİR UMUT YARATACAK

Aslında ben de bu taslağı bilmiyor olmama rağmen orada bir konuşma yaptım. Konuşmamın da ana fikri biraz buydu. Sosyal demokrasiyi öne çıkaran bir konuşmaydı. Orada da adalet, hak ve hukuk üzerinden doğru bir iz takip ettiğimizi bize göstermiş oldu. Diliyorum ki Türkiye için yeni bir umut yaratacak bu Kurultay. Parti içine de ışık yakan, aydınlık veren bir kurultay olacak. Diliyorum ki son derece uyumlu bir PM çıkacaktır. Ondan sonra da önümüze bakacağız.

GENEL BAŞKANIN KONUŞMASININ TEMELİ DEMOKRASİYDİ VE…

Kesinlikle edecek. Bundan sonra çok daha fazla edecek. Belki de yarıdan çoğu o sürenin demokrasi vurgusu üzerine geçti. Genel başkanın konuşmasının temeli demokrasiydi. Çünkü hakikaten en çok hissedilen şey o. Demokrasi birlikte yaşamayı başarmak, farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü, birlikte yaşamanın hukuku ve kültürüdür. Ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı değil kapsayıcıdır. Ne zaman ki cumhuriyetimizi demokrasi ile daha güçlü taçlandırırız o zaman farklılıklara rağmen birbirimizle iyi geçineceğiz.

KİM KİMİN VATANSEVERLİĞİNİ YARGILAYABİLİR Kİ'

Zaten var olan ittifakla bizden farklı insanlarla aynı amaca yürümeyi başarıyoruz. Bu o kadar değerli ki. Kimsenin bu memleketi en çok sevdiğini söylemeye hakkı yok. Hepimiz bu vatana kökten bağlıyız ve hepimiz tabi ki bu vatanı seviyoruz. Namık Kemal’in dediği gibi her insan vatanına bağlıdır. Sen daha fazla ben daha aza bağlıyım olabilir m? Kim kimin vatanseverliğini yargılayabilir k? Biz hepimiz vatanımızı seven insanlarız. Sorgulayacağımız bu değil. Sen sevdiğin için ne yapıyorsun ben sevdiğim için ne yapıyorumdur sorgulayacağımız.

Demokrasi bizim dostlarımızı arttıracak yaşam biçimidir

Demokrasi bizim dostlarımızı arttıracak yaşam biçimidir. Dostlarımız arttıkça çok daha güzel bir memlekette yaşayacağız. Dostlarımız lafını o nedenle çok kıymetli buluyorum.

GENEL BAŞKAN BAŞKANLARA ÇOK DEĞER VERİYOR VE YAKIN TAKİP EDİYOR ÇÜNKÜ…

Arkasına oturttu sayın genel başkanımız. Aslında sembolik. Yerel yöneticilere çok değer veriyor ve çok yakın takip ediyor. İktidarın yolu gerçekten yerelden geçiyor. Sizin yereldeki başarınız sürdürülebilir güven ortaya çıkarır. İnsanlara gelecekle ilgili umut vaat ediyor. Herkes iktidarın yolunun yerelden geçtiğini biliyor. Bize düşen görev bu beklentiye toz kondurmadan bu grevi layığıyla yerine getirmek. Bizim başarımızın iktidara giden yolu açacağını düşünüyoruz. Genel başkan da böyle düşünüyor.

BİR ARAYA GELMELERİMİZ VERİMLİ GEÇİYOR

İnanılmaz verimli geçiyor. Herkes kendi sıkıntısını paylaşmak istiyor. Ama bunu yapamıyor. Bizim de kimseyle paylaşamadığımız konuları orada masaya yatırıyoruz. Birbirimizden ilham alıp yol gösteriyoruz. Ürettiğimiz çözümler diğerlerine yol gösterici oluyor. Eylül de pandemi nedeniyle kesmiştik, ikinci yarısında Muğla’da buluşmaya karar verdik. Pandemi sürecinde de zoom üzerinden her hafta bir araya geldik. Gelmeye devam edeceğiz. Bu birlikteliğimiz, kendi şehrimizde yaptığımız başarılı çalışmaların sınırlı kalmasının önüne geçiyor ve bunun Türkiye’ye mal olmasını sağlıyor. Türkiye’ye de ışık tutan ve yönelik bir algıya dönüşüyor. Bu birliktelik birlikte çalıştıkça daha da perçinlenecek.

SİYASET O KADAR SIĞLAŞTI Kİ, BU ALGIYI ARTIK DEĞİŞTİRMEK LAZIM

Siyaset o kadar sığlaştı, o kadar hayattan koptu ki. Bir doktor nasıl hastasına halini kavramak için nabzını tutar ve kanaat edinir bizim de sokakların, meydanların, parkların nabzını tutmamız lazım. Siyaset o ritmin çok dışına akıyor. Onun için insanlar uzak. Artı bu algıyı değiştirmek lazım. Siyaset hayatı dönüştürme sanatıdır. İnsanlar nefret ve öfkeyle bakıyorlar. O nedenle ben de uzak duruyorum. Herkesin hayatını iyileştiren bir biçime dönüşebilir. Siyasetin içinde yapılan rekabet de performans rekabetine dönüşür. Paçadan çekiştirmeci, sığ, kötü anlayışlar bir tarafa bırakılır. Siz düzgün siyaset yaparsanız öbür taraf kayıtsız kalamaz. Ona  uygun seviyede siyaset yapmak zorunda kalır. Bizim kendi içimizde adalete hakka hukuka sahip çıkışımız, bütün bu çalışmalar ülkenin dönüşümü için fırsat yaratacaktır. O noktada varsa siyaset ben de kendimi onun içinde hissederim.

Bizim aslında bu kentin yani İzmir’in refahını  arttırmak için arttıracağımız sermaye kamu kaynağı değil sadece. Bizim sermayemiz yaratıcı düşünce. Yani inovasyon, girişimcilik, çocukların önünü açmak. Yaratıcı fikirlerin çok daha fazla değer taşıdığına inanıyorum. Finlandiya’nın bugün 60 bin dolarlara çıkartan şey o yaratıcı fikirler oldu. orada ne petrol ne altın rezervi bulundu, ne turizm ne tarım patladı. Yaratıcı çocukların önünü açarak yaptılar. Eski hantal teknolojilerin yatırımların hiçbir kıymeti kalmadı. Yepyeni bir dünyaya doğru olağanüstü hızla evriliyoruz. Dijital teknolojilerin muazzam bir etkisi olmaya başlıyor. 20 sene sonra mesleklerin büyük bölümü olmayacak. Hayatı şekillendiren o verilerin ışığında oluşacak dünya olacak. Bu nedenle Z kuşağını önemsiyoruz. Oy deposu olarak gördüğümüz için değil. İzmir’in  kalkınması gençlerin önünün ne kadar açıldığına, üretme imkanlarının ne kadar arttırıldığına bağlı. O pırıl pırıl gençlerin yaratıcı fikirlerle yepyeni üretim alanları yaratmasının önünü açmaya çalışıyoruz. Genel başkan da en çok buna vurgu yaptı. Gelecek onların. Bize düşen onların önünü açmak.

AMA ARTIK SADECE CHP’DEN İBARET BİR SİYASET OLMAYACAK

CHP kendi iç örgütlenmesini pekiştirecek tabi ki. Ama artık sadece CHP’den ibaret bir siyaset olmayacak. CHP dostlarını da içine kattığı bir geniş kulvarı kendisine açmaya çalışacak. Zaten var olan ittifak eminim ki daha da büyüyerek ve güçlenerek yoluna devam edecek. O nedenle ikinci yüzyıla giderken Anadolu’yu çok daha kucaklayan, farklı fikirlerle bir arada olmayı başaran bir CHP göreceğiz. Bu, aynı zamanda farklılıkların bir arada olmasını mümkün kılan bir demokrasinin gelişmesinin de önünü açacak. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız. Güçlendireceğiz.

HEYECANLI BİR GÜN OLACAK

Biz de merakla bekliyoruz. Heyecanlı bir gün olacak. Benim de hemen fırlayıp gitmem lazım. Çünkü listeler yarışacak. Herkes kendini listenin içinde görmek isteyecek. Heyecanlı, renkli, keyifli bir gün geçecek. Bunu hayatının manası haline getirmemek lazım. Olmazsa kahrolacak noktaya gelmemek lazım. Bunu performans yarışı olarak görebilirseniz tadını çıkarabilirsiniz.

Büyük çoğunlukla geçeceğini düşünüyorum. Üç beş kişi o listede olmayan girebilir. 70’in içinden mutlaka o 52’lik ana listenin dışına kalacaklar olacak. Bunlar olur. Birkaç kişi de o listede ismi olmasa da girer.

O isimlerin listede olup olmadığı belli değil henüz

Bunların hiçbiri kesin değil. Spekülasyon yapmak istemem. O isimlerin listede olup olmadığı bile belli değil henüz. Gerçekten İzmir’in Ankara’da ne kadar güçlü temsil edilirse o kadar önü açılır. O kadar İzmir güçlenir. Bugünkü kurultaydan İzmir’in daha da güçlenmesini diliyorum.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.