Dolar 32,5242
%0.24
Euro 34,8433
%0.35
Altın 2.487,960
%1.04
Bist-100 9.536,00
%0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer'den kayyum uygulamasına tepki

Başkan Soyer'den kayyum uygulamasına tepki

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, belediye başkanlarının teröre destek vermelerinin asla kabul edilemeyeceğini ancak hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadan görevden alınmaları ve keyfi şekilde seçilmişlerin yerine memurların atanmasının da asla kabul edilmez olduğunu söyledi. İzmir'de 'belediyelere kayyum atama' tepkisi

  • Ege Postası
  • 29.09.2016 - 14:46

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bugün eski Konak Sümerbank eski binası önünde Hükümet'in OHAL uygulamaları ve İçişleri Bakanlığı'nın PKK-KCK ve FETÖ'ye yardım ve destek vermekten haklarında yürütülün soruşturmalar kapsamında görevden alınan belediye başkanları yerlerine kayyum görevlendirilmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Uygulamaların eleştirildiği basın açıklamasına KESK, DİSK, TMMOB temsilcileri, Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven'in yanı sıra Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. Soyer, yaptığı konuşmada belediyelere kayyum atanması uygulamasını eleştirdi. Soyer “Belediye başkanların seçildikleri kentin tüm vatandaşlarına hizmet etmesi gerekirken teröre destek vererek devletin gücünü engellemeye çalışması ya da güçlerini terör örgütleri için kullanmaları elbette asla kabul edilemez. Ancak hukuka aykırılık halinin tespiti için yasal soruşturma yapılması gerekirken hiçbir soruşturmaya tabi tutulmadan belediye başkanlarının görevden alınması, görevden alınan başkanların yerine meclis üyelerinden birinin yeni başkan seçilmesi gerekirken yasaların yok sayılarak keyfi şekilde seçilmişlerin yerine memurların atanması da asla kabul edilmez" dedi.

Kayyum atanması egemenliğin milletin elinden alınması bürokrasinin vesayeti altına sokulması, atanmışların seçilmişlere tercih edilmesi anlamına geldiğini belirten Soyer, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün bir kenara bırakılması, başkanları ve meclisleri için oy verenlerin iradesinin yok sayılması anlamına geldiğini söyledi. Soyer, “Seçilmişlerin yerine atanmışlar konuldukça, demokraside hukukun üstünlüğünden uzaklaşılmakta, onlarla beraber barış huzur ve refah da kaybolmaktadır. Bu topraklarda yaşayan insanların bunlara layık olmadığı inancıyla hukukun üstünlüğünü savunmaya kararlıyız. Hangi siyasi partiden seçilmiş olursa olsun belediye başkanlarının yargısız infazlarla görevden alınmalarını kesinlikle kabul etmiyoruz “dedi. 

“MUHALİFLERİ TASFİYE FIRSATINA DÖNÜŞTÜ"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin ortak açıklamasını okudu. Sarı, 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olmuş görünse de, bugün darbenin gerçekleşmiş olması halinde hayata geçirilecek neredeyse ne varsa AKP iktidarı tarafından uygulandığını söyledi. İnsan Hakları Derneği'nin raporuna göre, darbeden sonraki 50 günlük zamanda yaklaşık 40 bin kişinin gözaltına alındığını, 20 bin kişi tutuklandığını, 93 bin kamu çalışanı açığa alındığını ve 60 bine yakın kişinin memuriyetten çıkarıldığını belirten Sarı, 45 gazete, 24 radyo, 18 televizyon kanalı, 15 dergi, 29 yayınevi ve 3 haber ajansının kapatıldığını belirtti. Sarı, 28 Eylül akşamı 12 televizyon kanalının Türksat uydusundan çıkarıldığını, darbenin Hükümet için muhalifleri tasfiye fırsatına dönüştürdüğünü gösterdiğini söyledi. Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının KHK'lerle görevden alındığını, bugüne kadar 29 belediyeye kayyum atandığını açıklayan Sarı, “ Bazı belediyelerde hem başkan hem belediye meclis üyelerinin yerlerine kayyumlar atanarak buralarda seçim sonucu ortaya çıkan tablo büyük oranda değiştirildi. Atanan kayyumlar bazen kaymakam, vali yardımcısı iken bazen de seçilmişlerin yerine geçici köy korucusu atanarak halk iradesi ile adeta dalga geçilmektedir. Oysa yapılması gereken öncelikle belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin görevlerine iade edilmesi ve devamında Kürt sorununun çözümü için müzakere masasının yeniden kurulmasıdır. Ne gözaltılar, görevden almalar, kayyum atamaları ne de bugünden sinyalleri verilen Olağanüstü Hâl'in 3 ay daha uzatılması ülkede barış ve huzur atmosferinin yaratılmasına katkıda bulunmayacaktır. Bizler İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, başta kayyum atamaları olmak üzere, 15 Temmuz sonrasındaki OHAL sürecinde atılan antidemokratik adımların geri alınması, OHAL uygulamasının bir an önce yürürlükten kaldırılması çağrısını yapıyor, hem mecliste grubu bulunan siyasi partilerin hem de yurttaşlarımızın bu doğrultuda gösterecekleri çabalara sonuna dek destek olacağımızı belirtiyoruz" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.