Dolar 32,3306
%0.25
Euro 35,0565
%-0.19
Altın 2.284,980
%0.33
Bist-100 8,98
%1.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sibel Uyar Madrid’te Urla’yı anlattı

Başkan Sibel Uyar Madrid’te Urla’yı anlattı

UCLG (Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı) nın düzenlediği Dünya Konseyi toplantısında Dünya Kadın Konseyi Orta Doğu ve Batı Asya temsilcisi olarak temsil eden Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla’yı ve özellikle kadınları anlattı. Başkan Uyar, kadınları yaşamın her alanında güçlü kılmak üzere çalışmalar yaptığını belirtirken, “Öz değerlerimize bağlı bir anlayışla kadın ve erkeğin eşit olabilmesine çalışıyoruz” dedi. 'Kadınları güçlü kılmak için çalışıyoruz'

  • Ege Postası
  • 10.11.2018 - 09:06

İspanya’daki Dünya Konseyi toplantısında UCLG’nin 2019 çalışmaları “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” açısından değerlendirildi. Bu bağlamda önerilerini sunan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Konseyin Orta Doğu ve Batı Asya temsilcisi olarak Toplumsal Cinsiyet Eşitliği açısından değerlendirmelerde bulundu.

Aracı kent olan Urla’nın belediye çalışmalarının değerlendirildiği toplantılar sonucu Urla “Eko sorumlu kent “ olarak belirlendi. Urla’da Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini sağlamak için kadını yaşamın her alanında daha güçlü kılmak adına yaptıkları projeleri anlatan Sibel Uyar, “Kadının hem sosyal hem ekonomik alanda görünür kılınması, karar verme mercilerinde ve siyasette de kendini ifade etmesi isteğini arttırmak için çabalıyoruz” dedi.

UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz’in yönettiği toplantı sonunda UCLG Cinsiyet Stratejisi de belirlendi. Strateji Nisan ayında gerçekleşecek toplantıda onaylanacak. UCLG Bölge teşkilatları temsilcilerinin de paylaşım yaptığı toplantıda UCLG MEWA Cinsiyet Komitesi eş başkanı Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü de katılımcılara hitap etti.

Dünya Kadın Konseyi toplantısında; Avrupa’dan, Lizbon kültürden sorumlu belediye meclis üyesi Catarina Vaz Pinto, Latin Amerika’dan, Bogota Kültürden sorumlu daire başkanı Maria Claudia, Escazu Belediye Başkan yardımcısı Luisiana Toledo Quiros, Orta Doğu ve Batı Asya’dan, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar UCLG Bölge teşkilatı temsilcileri ve UCLG MEWA cinsiyet komitesi eş başkanı Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü yer aldı.

Başkanlar panelde konuştu

UCGL Dünya Konseyi toplantısının 2. Gününde Politika tartışmaları kapsamında Belediye Başkanları paneli katılan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Yerel ihtiyaçlara karşı yerel yeterlilikler” başlığı altında ülkemizdeki durumu anlattı. 

Yerel yönetimlerin toplumların ihtiyaçlarını karşılarken karşılaştıkları zorlukları içeren panelde İskoç Belediyeler Birliği (Cosla) Başkanı Alison Evison, Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan Cities Aliance’nın uzmanı Clare Short, Cochabamba Belediye Başkanı Rocio Molina, Surabaya Belediye Başkanı Tri Rishmani konuştu.

UCLG Genel Sekreteri Emilia Saiz’in moderatörlüğünü yaptığı panelde Urla özelinde karşılaşılan bütçe yetersizlikleri, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyesi olarak görevlerin çakışması konusunu dile getiren Sibel Uyar, yerel yönetimlerdeki insan kaynakları eksikliklerini ve siyasi anlamda yaşanan sorunlara da değindi.

İkinci konut sorunu

Başkan Sibel Uyar, Urla’nın resmi rakamlara göre 65 bin nüfusa sahip olduğunu belirtirken, kentin ikinci konut nedeniyle nüfusunun gayri resmi olarak 3 katına çıktığını vurguladı, “Ancak bizlere resmi rakamlara göre bütçe ve belediye personel veriliyor. Bu durum hizmet konusunda aksamalara yol açıyor. Tüm bunlara karşın vatandaşların en kolay ulaşabileceği idare olan yerel yönetim olarak halkın taleplerine sınırlı kaynaklarla yanıt vermeye çalışıyoruz” dedi.

Başkan Uyar, Urla Belediyesi’nin “eko sorumlu kent yönetim anlayışı” ile bu zorlukları paydaşları olan sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve halkla birlikte dayanışarak çözmeye çalıştığını da anlattı.

Dünya Konseyinin 3. gününde Güvenli Dayanıklı ve Sürdürebilirler Kentler Politika Konseyinin yönettiği “ Ekolojik Dönüşümde Öncü Kentler”  oturumu yapıldı.

Urla’yı anlattı

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Madrid toplantıları sürecinde İspanya'nın RNE Radyosu’na röportaj verdi. Uyar, Urla'da sosyal yaşamı ve yapılan yatırımları anlattı. Urla'da refah içinde güvenli ve adil yaşam için insan hakları, hakkaniyet ve onur ilkeleri çerçevesinde bireylerin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yaşama katılımına dikat çeken Uyar, Temmuz ayında kardeş şehir protokolü imzalanan Fas’ın Şafşavan Belediye Başkanı Muhammed Sefiani ile bir araya geldi. Urla ile Şafşavan arasında özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir turizm ve iklim değişikliği konularında işbirliğini geliştirme kararı alan iki başkan, Ocak ayında Urla’da biraraya gelecek.

Yerel Yönetimlerin önemi

Madrid’te yapılan Dünya Konseyi toplantısını değerlendiren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, şunları söyledi:

“Dünyadaki gelişmeler gösteriyor ki, yerel yönetimlerin halka dokunan ve en yakın duran yapı olması sebebiyle sorunların çözümünde yerel yönetimlerin daha güçlü olması gerekliliği ortaya konuldu. Merkezi yapılara paralel olarak yerel yönetimlerin de güçlü olmasının üzerinde duruldu. Göç sorunları ve sosyal yapılardaki bozulmanın önlenmesi için dünyadaki çözüm önerileri tartışıldı. Burada Sosyal demokrat belediyecilik anlayışını ifade eden çözümler ağırlık kazandı. Toplantılarda dikkati çeken önemli bir konu ise kadın yöneticilerin az olması va karar noktalarındaki kadınların artırılması önerileriydi. Aracı kentler oturumunda anlattığım Urla ise katılımcıların dikkatini çekti. Özellikle Urla’da yerelde kalkınma stratejisi, kadınların daha çok görünür hale gelmesi katılımcıların ilgisini çekti. Bu anlayışın özellikle kadına şiddeti de önleyeceğinin üzerinde görüşler ifade edildi. “

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.