Dolar 32,3351
%0.17
Euro 35,1656
%-0.05
Altın 2.244,120
%0.03
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sengel: Pozitif ayrımcılığı itici buluyorum

Başkan Sengel: Pozitif ayrımcılığı itici buluyorum

Şehir Plancıları Odası Planlama Öğrencileri 8. Yaz Eğitim Kampı Pamucak’ta devam ediyor. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen planlama öğrencileri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile buluştu. Öğrenciler başkanlara kentleşme, kentsel dönüşüm ve yerel yönetim alanlarında sorular sordu, cevaplarlar aldı. Etkinliğe belediye başkanları, Selçuk Belediye Meclis Üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun da katıldı. Geleceğin şehir plancıları Selçuk'ta buluştu

  • Ege Postası
  • 23.07.2019 - 10:45

Selçuk Efes'in en gözde sahili Pamucak, Şehir Plancıları Odası Planlama Öğrencileri 8. Yaz Eğitim Kampı’na ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin farklı üniversitelerden gelen öğrenciler kamp etkinlikleri kapsamında Başkan Soyer ve Başkan Sengel ile söyleşide buluştu. Söyleşide İzmir’in başkanları geleceğin şehir plancılarının kente ve kentleşmeye dair sorularını yanıtladı.

GECEKONDULAŞMA KIRSALDAN BAŞLIYOR

Öğrencilerden gelen sorular üzerine gecekondulaşma sorununun göç ile bağlantılı olduğunu belirten Başkan Soyer;  köylerin mahalleye dönüşmesinin tarımsal üretime darbe vurduğunu ve köylülere ekonomik yükümlülükler sunduğunu kaydetti.

Türkiye’de 16 bin köyün bir gecede kapatıldığına dikkat çeken Başkan Soyer; "Bu son yıllarda yaşadığımız en büyük travmalardan biridir. Üretenleri tarımdan uzaklaştıran bir politika var Türkiye’de. Üretimden uzaklaşan kitleler kırsaldan kente göçüyor; şehirde ucuz iş gücü oluyor. Şehirde acımasız bir rekabet ortamı oluşuyor.  Bizim gecekondulaşma sorunumuz aslında kırsalda başlayan bir hikaye. Biz kırsaldaki üretimi destekleyecek; üretimden aile ekonomisine katkı sağlayacak politikalar üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

YAVAŞ ŞEHİR KÜLTÜRÜMÜZDE VAR

Seferihisar’ın Cittaslow (Yavaş Şehir) unvanı almasıyla ilgili konuşan Başkan Soyer; “ Biz bu kavramı harekete geçirmek de çok kaldık. Aslında bu kavram bizim geleneklerimizle, kültürümüzle yakından ilgili bir kavram. Bu çağ hız çağı.  Cittaslow bu çağın dayattığı hıza karşı çıkan ve kentlerin kimliklerini kaybetmemesi üzerine kurulu bir kavramdır” dedi.

Günümüzde şehirleşmenin doğaya verdiği zararın yanı sıra insanı doğadan uzaklaştırdığının altını çizen Başkan Soyer; “ İnsanlar, kentler, kurumlar doğa ile ne kadar barış ve uyum içerisindeyse o kadar sağlıklı, o kadar huzurlu ve mutlu bir hayat yakalarlar. Biz doğadan uzaklaştıkça aslında kendimizden uzaklaşıyoruz. Çünkü biz aslında doğanın bir parçasıyız. Bizim doğada yer alan bir ağaçtan bir farkımız yok. O nedenle doğadan uzaklaştıkça kendimize yabancılaşıyoruz. Biz kente bu perspektiften bakıyoruz. Doğayı kirleten, zarar veren ne varsa hepsiyle mücadele ediyoruz; etmeye de devam edeceğiz” dedi.

İzmir’in gelişiminde demokrasiye vurgu yapan Başkan Soyer; “ İzmir’i diğer kentlerden en iyi ayıran özellik demokrasiyi nasıl uyguladığımız olacak. Demokrasi beş yılda bir sandığa gitmek değildir. Demokrasi bir yaşam kültürüdür. Bir arada yaşamak, farklılarla bir arada olmaktır. Bizim İzmir’de yapacağımız en önemli şey demokrasiyi hakim kılmaktır. Yönetime katılmayı, şeffaflığı hesap verirliliğihakim kılmaktır. Ekmeği büyüten şey sektörleri büyütür. Çünkü demokrasi refahın adil paylaşımı demektir” dedi.

KÖY AKADEMİLERİ KADINLAR İÇİN DE HAYATA GEÇECEK

Söyleşide kadın bir belediye başkanı olmanın avantajı ve dezavantajını soran bir öğrencinin bu sorusunu içtenlikle cevaplayan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; "Kadın belediye başkanı olmanın ülkemizde bir ayrıcalık gibi algılanıyor olması ne kadar acı değil m? Ancak ben ülkemizde bütün konulara olduğu gibi belediye başkanlığına da cinsiyetsiz bakıyorum. Kadın ve erkek diye başlayan cümlelerden hoşlanmıyorum. Pozitif ayrımcılık denen şeyi de aslında çok incitici buluyorum. Ama maalesef ülke koşullarında kadın belediye başkanı olmak nasıldır gibi bir soru ile karşılaşıyorsunuz” dedi.

Belediye başkanı olmadan önceki süreçte de kadınların hayatına artı değer koyan çalışmalar içerisinde yer aldığını belirten Başkan Sengel; “Kurucusu olduğum ve uzun dönem  başkanlığını yaptığım SEGEM aracılığıyla  kadınlarla ilgili çalıştım, ücretsiz hukuki danışmanlık yaptım. Kadınlara meslek edindirme ile ilgili faaliyetlerimiz oldu. Belediye başkanı olduktan sonra üretici kadın kooperatifleri kuruyoruz. Eğer bir kadın ekonomik özgürlüğüne sahip olabiliyorsa doğru hedeflere kanalize olabiliyor demektir.  Biz açtığımız Köy Akademileri ile çocuklarımıza ulaştık. Bir sonraki adımımız bu akademileri kadınlar için hayata geçirmek olacaktır. Yani biz eski Köy Enstitüleri’ni köy akademileri ile gerçekleştiriyoruz” dedi.

BU GÜCÜN BİR PARÇASI DA SELÇUK

Selçuk Belediyesi’nin borcu hakkında gelen soruyu da yanıtlayan ve borçlanma sürecini azim ve çalışmayla atlatacaklarını belirten Başkan Sengel; "Kentler yerinden yönetimden ne kadar uzaklaşırsa sorunlar o kadar artıyor. Efes ören yeri gelirlerinin dağılımda bir adaletsizlik var. Selçuk’un nüfusu İzmir’in ilçeleri arasında 25. Ören yeri katma değerleri açısından ilk sırada. Mevzuat diyor ki; bir ilçe ören yeri gelirlerinden nüfusu oranında pay alır. Biz bu durumda bu gelirden pay alamaz durumdayız. Biz Selçuk olarak aynı bakış açısına sahip olduğumuz bir büyükşehir belediye başkanımız olduğu için çok şanslıyız.  Çünkü büyükşehir belediyesinin hazırladığı stratejik plana katkı koyuyoruz.  Her kent kendi karar mekanizmalarını ortaya koyduğu oranda güçlenir. Biz de bu gücün bir parçasıyız” dedi.

Borçlanma konusunda Başkan Soyer ise ilgili mevzuat gereğince ilçe belediyeleri için borçlanmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.