Dolar 32,6138
%0.43
Euro 34,7293
%-0.01
Altın 2.511,810
%1.1
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Selvitopu’ndan AK Partili Kaya’ya ‘belge’ resti: Kamuoyuyla paylaşalım

Başkan Selvitopu’ndan AK Partili Kaya’ya ‘belge’ resti: Kamuoyuyla paylaşalım

İzmir gündeminin en tartışmalı konularından olan TOKİ’nin Karabağlar’da çıktığı yapım ihalesi tartışmaları devam ediyor. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu sürece ilişkin TV35 Ana Haber'de açıklamalarda bulundu. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın “yalan” iddialarına da yanıt veren Başkan Selvitopu, “Basında gösterdiği yazışmaların hepsi bizim TOKİ ile bugüne kadar planlamayla ilgili yaptığımız yazışmalar. Sayın milletvekilimiz o yazıları açık koyarsa herkes görür ve okur. Biz resmi bir kurum olarak elimizdeki tüm belgeleri kamuoyu ile paylaşmaya hazırız. Hiç kimseden gizlimiz saklımız yok” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.01.2021 - 11:39

EGEPOSTASI- İzmir Karabağlar’da İzmir Demokrasi Üniversitesi için ayrılan 80 hektarlık alanın 42 hektarının TOKİ tarafından konut alanı olarak ihaleye çıkarılması tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) yargı kararlarına karşın ve imar planı olmadan, Uzundere’de İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne ayrılmasını istedikleri alana konut yapmak için ihaleye çıkmasına tepki göstermiş ve “TOKİ’nin derhal ihaleyi durdurması gerekir. Yoksa o konutlar kaçak bina durumuna düşer. Hukuka, adalete saygı duyulmalı” demişti.

Başkan Selvitopu’na yanıt veren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Selvitopu’nun sözlerinin gerçeği yansıtmadığı ifade etmiş ve konuyla ilgili TOKİ ile belediye arasındaki yazışmaların belgeleri olduğunu söylemişti.

Karabağlar Belediye Başkanı TV35 Ana Haber'de yaptığı özel açıklamalarla sürece ilişkin bilgi verirken AK Partili Kaya’nın “yalan” iddialarına açıklık getirdi.

“MAHKEME KONUT YAPILMASINI DOĞRU BULMADI”

Alanda yapı işlemi yapılmasının mahkeme kararıyla durdurulduğunun altını çizen Başkan Selvitopu, “Konu uzun süredir İzmir kamuoyunda tartışılan bir konu. Uzundere’de Hazine’ye ait 80 hektarlık alan TOKİ’ye devredildi. Daha sonra yapılan planlama çalışmasında belediyenin ve çeşitli STK’ların da girişimleriyle bu alanın bir kısmı üniversite alanı olarak ayrıldı. Yani 80 hektarın 38 hektarı üniversite alanı olarak ayrıldı. 42 hektarı da imara açıldı. Biz de belediye olarak imara açılan 42 hektarın da üniversiteye dahil edilmesi yönünde itirazımız yaptık ancak bu itiraz TOKİ tarafından uygun görülmedi. Biz bunun üzerine yargıya gittik ve yargı, 42 hektarlık konut alanıyla ilgili bir karar verdi. Mahkeme bu alanda konut yapılmasını doğru bulmadı ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şu anda bu aşamada” dedi.

“SÖYLEDİĞİMİZ HER ŞEY BELGEYE DAYALI”

AK Partili Kaya’nın “yalan” iddialarına ilişkin de konuşan Selvitopu, bahsi geçen ifadelerin yakışıksız olduğunu belirtti ve, “Biz, durum bu aşamadayken TOKİ’nin yapım ihalesi yaptığını öğrendik. Bunlar, sayın milletvekilimizin dediği gibi bize resmi olarak gelmiş şeyler değil. Basında gösterdiği yazışmaların hepsi bizim TOKİ ile bugüne kadar planlamayla ilgili yaptığımız yazışmalar. Oraya yapı yapılmasıyla ilgili yazışmalar değil. Hukukun verdiği bir karar varken birden bire yapım ihalesine geçilmesinin doğru olmadığını söylüyoruz. Burada Türkiye’deki yasal mevzuat açısından sıkıntı olduğunu belirttik. Yargı şu an orada konut yapılamayacağını söylüyor. Böyle bir yargı kararı varken bu nasıl oluyor onu anlamak istiyoruz. Bu nedenle dün TOKİ’den bu konuda resmi bir açıklama istedik. Şu ana kadar bir geri dönüş olmadı. Bekliyoruz. Bir yandan da konuyu hukuki açıdan inceletiyoruz. Bu konuda sayın milletvekilinin bir ‘yalan söylediği’ gibi bir ifadesi var. Bunu kendisine yakıştıramıyorum. Yakışıksız bir ifade. Yargı kararı var mı yok m? Yargı kararı yoksa bize belirtsin. Şu anda orasıyla ilgili idari yargının aldığı bir karar var mıdır yok mudu? Bu karar ne aşamadadı? Şu an TOKİ’nin bir üst mahkemeye itirazı var ve o konuda da herhangi bir sonuç yok şu anda. O yazılarda TOKİ planla ilgili bizden görüş istiyor. Biz de 42 hektarın üniversite alanına dahil edilmesi yönünde görüş bildirdik. O yazılardaki ifadelerin ihaleyle ilgisi yok. İhaleye aralık ayında çıkılıyor. Yazışmalar çok daha önce. Ne ilgili va? Sayın milletvekilimiz o yazıları açık koyarsa herkes görür ve okur. Biz resmi bir kurum olarak elimizdeki tüm belgeleri kamuoyu ile paylaşmaya hazırız. Hiç kimseden gizlimiz saklımız yok. Söylediğimiz her şey belgeye dayalı. Ortada bir yargı kararı varken bu ihale nasıl yapılıyo? Bizim de anlamak istediğimiz bu” ifadelerini kullandı.

“KEYFİ BİR TAVRIMIZ ASLA OLAMAZ”

Selvitopu, ortada bir yargı kararı olmasına rağmen TOKİ’nin ihaleye ilişkin alımlarda ihale kaydetmesi konusunda yapılacaklar ile ilgili ise şunları söyledi; “Devletin bir işleyişi vardır. Biz öncelikle TOKİ’den istediğimiz bilginin gelmesini bekleyeceğiz. Gelen bilgiyi de hukuki olarak inceleyip ona göre hareket edeceğiz. Gelişigüzel ya da keyfi bir tavrımız asla olmaz. Biz hukuka göre hareket edeceğiz. Mesele bu. O alanın tamamının üniversite alanı olmasının kime ne zararı va? Bunu savunan ların bunu izah etmesini istiyorum. Karabağlar kamuoyunun, STK’ların ve birçok siyasi partinin de bu yönde görüşleri var.”

“KARABAĞLAR’IN ALANIN TAMAMINA İHTİYACI VAR”

Son olarak AK Partili Kaya’nın konutlar için 30 binin üzerinde başvuru olduğu ve çekilişin yapıldığı ifadelerini de değerlendiren Başkan Selvitopu, “Bunları ben de yeni öğrendim. Sayın Kaya’nın demeçlerinden öğrendim. Nasıl bir iştir anlamıyoruz. Burada bir eksiklik ve sıkıntı var. Bir yandan burada bir yargı kararı olduğu ve yargı sürecinin devam ettiği TOKİ tarafından biliniyor. Bütün bunlara rağmen bu işler nasıl yapılıyor, merak ediyorum. Karabağlar’ın ve İzmir’in bu alanın tamamının üniversite alanı olmasına çok ihtiyacı var. Hem ekonomik hem sosyal hem de ticari yaşam anlamında Karabağlar’ın gelişmesine yardımcı olur” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.