Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Özgener ilk mecliste değişimi başlattı

Başkan Özgener ilk mecliste değişimi başlattı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Mahmut Özgener, göreve geldikten sonraki ilk meclis toplantısında, yeni şeyler söyleme ve ekonomiyi hareketlendirme zamanının geldiğini söyledi. İTO'nun girişimleriyle İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin değer yaratan bir kurum olması gerektiğini belirten Özgener, Vakfın yönetim kuruluna seçilecek üyelerin de bundan sonra meclis kararıyla göreve getirileceğini belirtti. İlk meclis toplantısında konuştu

  • Ege Postası
  • 26.04.2018 - 08:53

İzmir Ticaret Odası'nın Nisan ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaklaşık 6 ay önce değişim ihtiyacını hissederek çıktıkları yolda yeni bir döneme başlamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını ifade etti. Üyelerin sorunlarını çözmek, İzmir'in ticaretini ve sektörlerin rekabet gücünü arttırmak için var güçleriyle çalışacaklarını dile getiren Mahmut Özgener, göreve gelir gelmez İzmir Ticaret Odası devir teslim tutanağı ile neyi nasıl devraldıklarını oda muhasebe kayıtları üzerinden tespit ettikleri ifade etti. Başkan Özgener şöyle konuştu:

"Bu tespit sonucunda 17 Nisan 2018 tarihi itibariyle 2.451,91 TL tutarında kasayı devraldık. 10.896.787,95 TL tutarındaki borçların 5 milyon TL'si bankalara olan borçlar. Geriye kalan 5.896.787,95TL'si ise cari hesap borçlarından oluşuyor. Bu durumda 3.341.940,47 TL alacak devralmamıza rağmen, gerek alacaklar içindeki blokeler ve vadeler gerekse odanın aylık cari giderleri nedeniyle nakit akış maalesef düzgün seyretmemektedir. Nakit akışını düzenlemek için gereken önlemler en hızlı şekilde alınmaktadır. Ancak bu sorunu aşmak için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğimizden şüpheniz olmasın. Sizlerin de seçim sürecinde oylarınızla destek ve onay verdiğiniz projelerimiz için hiç vakit kaybetmeden harekete geçiyoruz."

HEDEF İZMİR'DEKİ İŞSİZLİK RAKAMLARINI DÜŞÜRMEK

Kemeraltı, Karşıyaka, Yenişehir, Mimar Kemalettin gibi çarşılarda üyelerin ticari faaliyetlerini arttıracak çalışmalarda bulunacaklarını söyleyen Özgener, İzmir'i bir dünya kenti yapmak için marka ve tanıtım çalışmaların arttıracaklarını belirtti. Coğrafi işaret tescil çalışmalarının bu anlamda çok önem taşıdığına dikkat çeken Özgener, Türkiye'nin 24 Haziran'da erken seçime gittiğini hatırlatarak, "Türkiye, jeopolitik gelişmelere ve yanı başında süren savaşlara, gerginliklere, Suriyeli mültecilerin ekonomiye olan yüküne rağmen büyümede hız kesmiyor. Ülkemiz ekonomisi dinamiklerini koruyarak gelişiyor. Büyümede Hindistan ve Çin gibi ülkeleri geride bıraktık. G-20 içinde Türkiye birinci sırada yer aldı. 2016'da yaşadığımız hain darbe girişimine rağmen ertesi yıl yüksek büyümeyi sağlamamız oldukça anlamlı. Bu durum, ülkemiz ekonomisinin gücünü ve dayanıklılığını ortaya koyuyor" dedi.

İzmir'in bu yılın ilk iki ayında gümrüklere göre gerçekleşen ihracatının 3.4 milyar dolar, ithalatının ise 3.5 milyar dolar olduğunu söyleyen Mahmut Özgener şöyle konuştu:

"İhracatımız başarılı bir performans sergileyerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18'in üzerinde arttı. Bu dönemde kentimiz Türkiye ihracatının yüzde 13,4'ünü karşıladı. İstanbul'dan sonra ülkemizin en fazla ihracatçı firmasına sahip kentiyiz. Oda olarak başarmak istediğimiz en önemli konulardan biri de İzmir'in yüzde 14 ile Türkiye ortalaması üzerindeki işsizlik oranını aşağıya çekmek. Bunun için öncelikle hemen hemen tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü sorununun çözümü amacıyla çalışmalarda bulunacağız."

Nefes Kredisi ile ilgili limit yetersizliği sıkıntısını aşmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne giderek üyeler için 30 milyon TL'lik ek kredi sağladıklarını anlatan Özgener, Nefes Kredisi'nin başlangıcından bu yana toplam 855 üyeye 147 milyon 462 bin TL kredi kullandırıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 28 Nisan Cumartesi günü özel meclis toplantısına katılacaklarını belirten Başkan Özgener, İzmir'in ve üyelerin sorunlarını çözüme kavuşturmanın bu toplantılarla mümkün olduğunu ifade etti.

ODA VE ÜNİVERSİTEDEN ORTAK PROJELER

Konuşmasında 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin 17 yaşında olduğunu dile getiren Özgener, "Dünyadaki üniversite yapılarına baktığımızda iki farklı yaklaşım olduğu ortaya çıkıyor. Birincisi son dönemde ülkemizde de giderek arttığını gördüğümüz, eğitimden çok kar amaçlı, eğitim kurumlarını bir yatırım aracı olarak gören yaklaşım. İkincisi, daha köklü ve değerli olanı ise dünyanın tüm önemli üniversitelerini incelediğimizde gördüğümüz model. Ülkemizde özel ve vakıf üniversitelerine bakıldığında bu iki modelin arasında ikilemde kalındığı görülüyor. Çok dile getirilmese de yaygın görüş ikinci modeli başarabilmek için ilk olarak ilk yaklaşımın gerekli olduğu yönünde. Ve bunun sonucunda maalesef üniversiteden başka herşeye benzeyen, promosyonla öğrenci kovalayan kurumlar ortaya çıkıyor. Üniversitemizin vizyonunu tek bir cümle ile özetlemem gerekirse, İzmir Ekonomi Üniversitesi, değer yaratan bir kurum olmalıdır. Bölge için bilimsel, teknolojik değerler ve bir bakış açısı yaratılmalıdır. İzmir Ticaret Odası'yla ortak projeler çıkarıp ekonomik değerler yaratmalıdır" dedi.

VAKIF YÖNETİMİNDE ODANIN AĞIRLIĞI ARTACAK

2002, 2004 ve 2006 yıllarında İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu için; meclis üyelerinden seçilen 3 asil, 3 yedek üye meclis tarafından oylanıp seçilerek Vakfa bildirilirken, bu hakkın İzmir Ticaret Odası Meclisi'nden alınmış olmasını eleştiren Özgener şöyle konuştu:

"Odamız tarafından kurulmuş Vakfın yönetim kurulunda temsil çoğunluğunu belirlemek Odamız Meclisi'nin en doğal hakkıdır ve bu hakkın korunması için önümüze bir fırsat çıkmıştır. Göreve gelir gelmez meclisimizin daha önce kendisinden alınan hakkı nasıl geri alacağına dair çalışma yapmaya başladık. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı'na konuyu netliğe kavuşturmak için yazı yazdım. Gelen cevaba göre İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı gerçek yuvasına dönmüştür diyebilirim. Bizler Vakıf Yönetim Kurulu'na bildirilecek olan meclis üyelerimizi yine bu meclisin takdiri ile seçeceğiz. Vakfımızı da üniversitemizi de hep birlikte yöneteceğiz. Ben değil biz yöneteceğiz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.