Dolar 32,4400
%-0.14
Euro 34,7496
%-0.64
Altın 2.439,490
%0.13
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Oran'dan alternatif Çeşme Projesi toplantısı

Başkan Oran'dan alternatif Çeşme Projesi toplantısı

Çeşme Belediye Başkan Ekrem Oran Ege Turizm Merkezi-Çeşme Projesi’ni anlatmak için İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy’un İzmir Ticaret Odası (İZTO)’ndaki toplantısına davet edilmemesine tepki göstererek aynı gün alternatif bir toplantı yaptı. Başkan Oran 'Çeşme'yi ham yaptırmam' mesajını yineledi. Başkan Oran'dan alternatif Çeşme Projesi toplantısı

  • Ege Postası
  • 09.03.2020 - 15:10

EGEPSOTASI - Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çeşme Yarımadası'nda hayata geçirmeyi planladığı 'Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi' ve proje için alınan kamulaştırma kararları üzerine tartışmalar sürerken İZTO’da bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Oda ve borsalar temsilcileriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Ersoy, bu toplantıya hem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hem de Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ı davet etmedi.

Konuyla ilgili olarak önce Bakan Ersoy ile Ankara'da görüşen Başkan Ekrem Oran davet almamasına tepki gösterirken, İZTO'daki toplantıyla aynı gün Çeşme Çakabey Kültür Merkezi'nde CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çeşme Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının da katıldığı toplantıda süreç ve proje ile ilgili detaylı bilgilendirme yaptı. Öte yandan toplantıda katılımcılar projeyi siyah şemsiyeler açarak ve "Çeşme'de kara günler istemiyoruz" mesajı vererek protesto etti.




‘BAŞKAN OLARAK KAPI GİBİ ARKASINDAYIM’

Bakan Ersoy ile aralarındaki konuşmayı aktararak başlayan Başkan Oran, "Çeşme’yi betonlaştırarak değil, Çeşme’nin doğasını bozarak değil onlara rağmen de para kazanarak değil. Mayıs ayında sayın turizm bakanımızı ziyaret ettim dedim ki; ben bir turizm ilçesinin belediye başkanıyım. Çeşmemin ihtiyaçlarını kendisine ilettim, bazı olumlu dönüşlerde aldım. O da bana Mersin limanında bir projeden bahsetti, ilk başta bu proje güzeldi. Çünkü kapalı bir şekilde bahsedildi, tam ne olduğunu anlamadım. Ama dedik ki  Mersin limanında bir turizm yatırımı olacak. Buraya kadar her şey güzeldi daha sonra detaylı bir şekilde açıklandı. İki kademede olsa da Çeşme komple turizm yatırım bölgesi ilan edildi. Ben çıktım dedim ki; özellikle acele kamulaştırmalarla ilgili; burada acele kamulaştırmada Çeşme kısmında 23 aile var, 2 şirket var. Bu aileler bu toprakları çoğu atalarından edinmişler ve süregelmişler. Bu proje açıklandıktan sonra bir randevu talep ettim gittim dedim ki; sayın bakan ben yaptığım basın açıklamasını size yineliyorum; ben öncelikli olarak ne olduğunu bilmediğimiz bir projeye direkt karşıyım demiyorum. Çeşme’nin yararına olacak tüm turizm projelerinin Çeşme Belediye Başkanı olarak kapı gibi arkasındayım" dedi.

 

18 UYGULAMASI VURGUSU VE HAM YAPTIRMAM ÇIKIŞI

Bakan Ersoy'a aktardığı endişeleri de sıralayan Başkan Oran, "Ama Madde 1; Acele kamulaştırmalar konusunda endişelerim var ve karşıyım. Çeşmelilerin, Alaçatı’lıların mallarını savaş zamanında olduğu gibi hükümet yetkisini kullanarak acele kamulaştırmayla alacaksınız, başkalarına tahsis edeceksiniz, biz buna karşıyız. Madde 2; Çeşme’nin nazım imar planları var, koruma imar planları var. Eğer yapacağınız proje betonlaşmadan ve bizim imar planlarına uygun yapacaksanız ve bu planlamayı Çeşme’nin ve İzmir’in seçilmiş belediye meclislerinin onayını alarak yapacaksanız biz sizi destekleriz. Hatta ileri gittim dedim ki; bu acele kamulaştırmalardan vazgeçin, gelin 18 uygulaması yapın! 18 uygulamasından sonra, mesela örnek söyleyeyim; Koparal’lar burada, Koparal’ların 100 küsur dönüm yeri var, yüzde 45’ini alalım geri kalanla Koparal Ailesinin kendisini turizm yapmasına izin verelim. Zaten mevcut plana göre vatandaşların arazisinin yüzde oranı belli. 18 uygulamasına ikna olun dedim. 18 uygulaması olduktan sonra yapılacak planlarda da muhakkak imar plan notlarımıza uyalım ve imar planlarını muhakkak belediye meclislerimizden geçirelim. 18 uygulamasına ikna olur gibi oldu, kendisiyle vedalaştık. Bazıları yazıyor; ‘Çeşme’yi ham yaptırmam dedi, projenin yanında yer aldı’ diye… Ben Sayın Bakan'la ne konuştuysam burada anlattım. Ben sadece şuan acele kamulaştırma yapılmaya çalışılan yerlerde değil, belediye meclis üyesiyken de ilçe başkanıyken de Germiyan’daki taş ocaklarında, Ildır’daki balık çiftliklerinde olduğu gibi Ekrem Oran her zaman olduğu gibi olmaya devam edecek. Çeşmelinin malını, doğasını kimseye ‘ham’ yaptırmadık, yaptırmayacağız! Mücadelemiz devam edecek. ‘Ben yaptım oldu’ denilerek Çeşmeliye danışılmadan olan her türlü planın karşısında olacağız! Tarihsel, kültürel, doğal mirasımıza bugüne kadar olduğu gibi sahip çıkmaya tüm kararlılığımızla devam edeceğiz. Yarınlarımıza daha güzel bir Çeşme bırakmak için, çocuklarımıza daha yaşanılabilir bir Çeşme bırakmak için kamusal alanlarımızın, ata mirasımız olan kamusal alanlarımız hakkında söylenecek her sözde, alınacak her kararda ortak akıl ve paylaşım olması lazım. Burada sadece vatandaşın malları söz konusu değil, hazinenin de malları var. Hazine malları hükümetin değil, hepimizin ortak malı. Hazine mallarının da tasarrufunda bölgenin insanları olarak bizlerin, sizlerin adına söz sahibi olmamız lazım. Bundan sonra herkes bilsin ki; dün olduğu gibi bugün de Çeşme Belediyesi, başkanı ve meclis üyeleri ortak aklın kararı doğrultusunda bu projenin yanında veya karşısında, her şekilde ortak akılla hareket etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.