Dolar 32,5601
%0.06
Euro 34,9887
%0.46
Altın 2.426,020
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Kocaoğlu İstihdam Zirvesinde konuştu

Başkan Kocaoğlu İstihdam Zirvesinde konuştu

İstihdam Zirvesi’nin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Asgari ücret gibi azami ücret de belirlensin. Bu sistemi kurabilirsek, kölelik düzeninden farksız taşeronlaşmadan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurtarabiliriz” dedi.

  • Ege Postası
  • 08.11.2012 - 14:45
İZMİR -Kültürpark'ta başlayan 'İzmir 1'inci İstihdam Zirvesi'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Temel Aycan Şen, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Ege Bölgesi Sanayi odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar katıldı.

SUÇ, ÜCRET SENDİKACILIĞI YAPANLARDA

Zirvenin açılışında konuşan Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde taşeronlaşmaya karşı verdiği mücadele ve taşeronlaşmanın yarattığı sıkıntıları anlattı. Taşeronlaşmanın 1980 yılından sonra icat edildiğini, böyle bir yöntemin uygulanmasında sadece ücret sendikacılığı yapan sendikaların da suçu olduğunu dile getiren Kocaoğlu, sendikaların da kendisini yenilemesi gerektiğini söyledi.

Kocaoğlu, taşeronlaşma yüzünden ülkenin potansiyelini kullanamadığını, üretim yapılamadığını, kaderi taşeronun iki dudağı arasında olan işçinin üretime yeteri kadar katılmadığını ifade etti. Aziz Kocaoğlu, "İşçiler senede bir kez izinli sayılıyor. Kıdem tazminatı alma şansı da yok. Bu noktada ekonomimiz üretemiyor. Burada siyaset yapmıyorum. Bu hastalık sadece bu iktidarın değil, geçmişten gelen bir hastalık. Güvencesi olmayan işçinin verimliliğini tartışmıyoruz. Bugün hükümet asgari ücreti belirliyor ama taşeronda çalışan işçi bu ücreti cebine koyamıyor. Taşeron firması sıfır karla ihaleyi alıyor da parayı nerden kazanıyo? Bu soruyu hepiniz düşünün. Taşeronlaşma kesinlikle kaldırılmalı. Ekonomi ayağa kalkacaksa, üretecekse, ithalat ve ihracat dengesi kuracaksa üretmek zorundayız. Bunu sağlayacak da işçidir. Taşeronlaşma kalkmalı ama sendikalar da ücret sendikacılığı yapmasın. Bizim üretimde saat başına vereceğimiz işçi ücreti bellidir. O zaman ben azami ücretin de tavan ücretinin de belirlenmesini talep ediyorum. Asgari ücreti belirliyorsak azami ücreti de belirleyeceğiz" dedi.

Taşeronların yüzde 15- 25 arası karla çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, işçiye verilmeyen paranın taşerona verildiğini, bunun sonucu olarak da birtakım kişilerin emek sarf etmeden para kazandığını dile getirerek, bu sisteminin Türkiye'ye yakışmadığını kaydetti.

İHALE KANUNU ELEŞTİRİSİ


Belediyeler olarak İhale Kanunu yüzünden büyük sıkıntı çektiklerini belirten Aziz Kocaoğlu, tamamı belediyeye ait olan şirketlere ihale veremez duruma geldiklerini söyledi. Kocaoğlu, "Bizim asfalt yama işlerimizi yapan şirketimiz var, İZBETON. Burada bin 200 civarı arkadaş çalışıyor. Burada asfalt işlerinin yama bölümü, ölçülemeyen ve endazesi olmayan bir bölüm, onu mutlaka kendi şirketimiz eliyle yapmamız gerekiyor. Ama ihaleye iki tane firma girdi ve biz asfalt sezonunun yarısını kaybettik. Kent çukurlarla doldu. Kıştan çıktık asfalt dökemedik. İhalenin sonucunu bekledik. Kent perişan oldu. Ben yüzde 100 kendi şirketime belediye olarak ihale veremiyorum ve taşeronla yarışmak zorunda kalıyorum. Şirketin sermayesi ve işin tamamı belediyenin ama bunu veremiyorum" diye konuştu.

ESHOT'un otobüslerde çalıştırmak üzere şoför alımı için açtığı ve yıllardır belediye şirketi İZELMAN'nın kazandığı hizmet alımı ihalesinde özel bir firmanın teklifinin İZELMAN'ın teklifinin altında kalmasıyla başlayan krize de değinen Kocaoğlu, "ESHOT işçisiyle ilgili İZELMAN ihaleye girecek. 30 yıldır hat şoförlüğü yapan, akşama kadar 8 saatte binin üzerinde insanımızı taşıyan deneyimli şoförlerin ihalesi var. Bunu taşeron firmaya verdiğimiz zaman 3 binin üzerinde elemanın kıdem tazminatını ödeyip işten çıkarmamız gerekir. Otobüsleri, vatandaşın canını kime emanet edeceğimizi şu anda bilemiyoruz" dedi.

ETYEMEZ: ALT İŞVERENLİK SORUNU ÇÖZECEĞİZ


Açılışta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise son on yılda iş yaşamına, sendikal yaşama dair yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğini ifade etti. Çalışma ve sosyal güvenlik konusundaki yasaların ortak kararlarla hazırlandığını ifade eden Etyemez, "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu da onaylandı. Bu kanunun da sendikalara ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum. Sorunlarımız var ama sorunların çözümünde bir irade ortaya koymak hükümetimizin önceliğidir. İnşallah alt işverenlik sorununu çözüp halkımızın hizmetine sunacağız. Bizim hedefimiz, paydaşlarımızın da çalışmalarımıza katılması ve çaba göstermesidir. Demokrasinin en önemli unsurlarından biri de katılımcılıktır" diye konuştu. Hükümetin ekonomi alanındaki çalışmalarıyla işsizliğin azaldığını ve yüzde 8'e gerilediğini dile getiren Etyemez, gelişmiş birçok ülkenin işsizlik konusunda ciddi krizler yaşadığını vurguladı.

Konuşmaların ardından en çok istihdam sağlayan işletme, en çok özürlü istihdamı sağlayan işletme, en çok kadın istihdamı sağlayan işletme, en fazla işbaşı eğitim programı düzenleyen işletme ve en fazla istihdam sağlayan garantili kurs düzenleyen işletme ödülüne layık görülen firmalara plaket verildi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.