Dolar 32,5873
%0.35
Euro 34,8529
%0.35
Altın 2.495,360
%0.44
Bist-100 9.660,00
%1.42

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Karabağ’la dobra dobra

Başkan Karabağ’la dobra dobra

Dobralığı, sözü çekinmeden söyleyen yapısı ile tanınan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, başta CHP İzmir İl Kongresi öncesi ve sonrası süreci olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Kongrede kaybeden il başkan adayı Utku Gümrükçü’yü destekleyen Başkan Karabağ, İl Başkanı seçilen Deniz Yücel’in 2019 sürecini layıkıyla taşıyabileceğine inanmadığını belirtti

  • Ege Postası
  • 11.01.2018 - 15:32

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-CHP İzmir İl Kongresi’nde kaybeden Utku Gümrükçü’yü destekleyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, CHP İzmir İl Başkanı seçilen Deniz Yücel’e  istemesi durumunda destek vereceklerini belirtti ancak Yücel’in deneyimsiz ve örgütü tanımayan yapısına işaret ederek, Yücel’in 2019 sürecini taşıyabileceğine inanmadığını söyledi.

BU ARKADAŞIMIZIN 2019’U LAYIKIYLA TAŞIYABİLECEĞİNİ SANMIYORUM

Başkan Karabağ, “Bu genç arkadaşı seçtirdiler. Ne olaca? Alaattin Bey zar zor kazandığı kongreyi altı ay götüremedi. Bu arkadaşımızın 2019’u layıkıyla taşıyabileceğini sanmıyorum. Siyaset gönüllere girme işidir. Profesyonelleşmiş delegelerden oy alarak, zorlamayla bir yere seçilmek siyaset tabanına hakim olmak demek değildir. Sevileceksin, elindeki gücü doğru dağıtacaksın. O zaman zaten bu il kongresi  tek adaylı. Ama siz zorlayarak seçim alıyorsanız, örgütün yüzde 40’ı buna rağmen size karşı ise, sizin bu olayı örgütün tamamını kucaklayacak enerjiyi göstermeniz mümkün değildir.” yorumunu yaptı.

ADAYLIK İÇİN DAHA ERKEN, ZAMANI DEĞİL, GÜNÜ GELDİĞİNDE KONUŞURUZ

Yeniden aday olup olmayacağı sorusunu da yönelttiğimiz Başkan Hasan Karabağ, adaylık tartışması için zamanın erken olduğunu söylemekle yetindi:

“Adaylık için daha erken. Aday olup olmama tartışmasının zamanı değil. Günü geldiğinde konuşuruz.”

BU İŞ BAŞTAN YANLIŞ, OTORİTE ZAFİYETİ VAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun CHP İzmir İl Kongre öncesinde ilçe başkanları, belediye başkanları ve milletvekilleriyle görüşerek ortak-üzerinde anlaşılacak aday arayışı çalışmasının başından beri içinde olan ancak Başkan Kocaoğlu’nun tüm görüşmelerin sonunda 7 Ocak’ta gerçekleşen kongrede İl Başkanı seçilen Deniz Yücel adını vermesiyle Aziz Kocaoğlu ile yolları ayrılan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bir ilin uzlaşı adayı arayan insanı belediye başkanı olmamalı. Bu iş baştan yanlış. Aziz bey İzmir’de yıllardır, bu gücü kendinde görüyor. Buna sebep partideki, belediye başkanları üzerindeki otorite zafiyeti var. Aziz Kocaoğlu’nun gidip genel başkanla görüşmesi, kongre sürecinde genel başkanın danışmanının gelmesi falan doğru şeyler değil bunlar. Bu kongrenin sonucu 120 farkla ortada. Bu sayının belirleyici unsuru, kongre sonucunu belirleyen 2019’da İzmir’de yerel seçimlerde Aziz Kocaoğlu’nun İzmir ilçe belediye başkanlarını belirleyecek bir insan pozisyonunda görünmesidir. Bunun nedeni de genel merkezin tutumudur. İzmir’de bu algı oluştu” değerlendirmesini yaptı.

BU KONGRENİN BAŞKA SONUCU OLMAZDI

Birçok ilçe başkanı ve belediye başkanının yerel seçimlerde başkan adayı olmak istediği için güç odaklı hareket ettiğini kaydeden Başkan Hasan Karabağ, bu nedenle kongrenin sonucunun başka türlü olamayacağını zaten bildiğini söyledi.

SONUCU BELİRLEYEN BENİM 2019 İÇİN ORTAYA KOYDUĞUM TEŞHİS….

Karabağ, kongrenin sonucunu belirleyen etmenin 2019 için kendisinin yaptığı ‘2019’da İzmir’i dizayn edecek olan insan Aziz Kocaoğlu olacak’ tespiti olduğunu belirterek, “8 kaybedilen ilçenin ilçe başkanları, istifa edenler ve yerinde duranların büyük bölümü,  belediye başkanı olmak istiyor. Aziz Bey’e şimdiye kadar çok yakın olmuş belediye başkanları ‘Aziz Bey inisiyatifini kaybederse, biz belediye başkanı olamayız’ korkusu içinde. Ben biliyorum. Dolayısıyla herkeste 2019 belediye seçimi odaklı bir kafa yapısı oluştu. Bunun da ‘İzmir’deki güç odağı Aziz Kocaoğlu olacak’ mantalitesi hakim olduğu için ilçe başkanları, belediye başkanları, il delegeleri direkt etkilendi. Bu kongrenin başka sonucu olmazdı. Aziz Kocaoğlu ilçe ilçe gezdi. İlçe başkanlarıyla toplantı yaptı. Belediyenin gücünü hissettirdi her zamanki gibi. Ama Utku’nun yanında bir tek belediye başkanı görüntüsü veren tek kişi benim. Benim de hiçbir insana gidip ilçe başkanına ‘Utku’yu destekleyin’ diye bir talebim de olmadı, sahalara da çıkmadım, etik de bulmuyorum. Kongre sonucunun 120 sayıyla farklı olmasını etkileyen sebepler var. Sonucu belirleyen benim 2019 için ortaya koyduğum teşhis. ‘2019’da İzmir’i dizayn edecek olan insan Aziz Kocaoğlu olacak’ mantığının mevcut ve olmak isteyen belediye başkanlarının kafasına yazılmasıdır" şeklinde konuştu. 

BU KADAR OY FARKININ SEBEPLERİ VAR

İl kongresinde Deniz Yücel yerine Utku Gümrükçü’yü açık bir biçimde destekleyen tek belediye başkanı olan ve kongre salonuna da Gümrükçü ile birlikte giren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Deniz Yücel ve Utku Gümrükçü arasındaki oy farkının fazla olmasının nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Bu kadar farkın olmasının sebepleri nedir pek? Bir; 15-20 oyluk liste yanlışı var. Listedeki yanlış dizayn. İki, belediye başkanlarının kurultay delege olmasının önünü kesti. Dolayısıyla da ilçe başkanı ve altındaki delegelerden yazma şansını rahatlıkla buldu ve de reaksiyon oy olmadı. Aradaki farkın olması bu. Bu iki etken olmasaydı yine olmazdı. Ana fikir oydu. Tecrübeli bir siyasetçi olarak bunları öngördüm.”

AZİZ BEY'İN SON ANDA ADAY DAYATACAĞINI BİLİYORDUM VE…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile beraber uzlaşı adayı girişimi için işbirliği yapan ancak sonra yollarını ayıran Başkan Hasan Karabağ, bu davranışının nedenini, “Ben olayın içindeydim. Her şeyin farkındayım. İki ay görüşmeler yaptık Aziz Beyle. Aziz Beyin son anda aday dayatacağını biliyordum, huyundan. Tanıyoruz. Konunun bu hale geleceğini biliyordum.  Karşıt olmayalım 2019’a giderken gerçekten uzlaşma sağlanabilirse İzmir açısından uzlaşı kongresiyle bitsin ve partimiz AKP karşısında daha diri çıksın istedim. Ben bunun için iyi niyetli adımlar attım. Dolayısıyla Aziz Beyin aklına giren birtakım unsurlar var” olarak açıkladı.

BU KADAR DENEYİMSİZ BİR ARKADAŞIN BU KARARLARI VERMESİNİ BEKLEMEYİN, ZOR BİR İHTİMAL

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, nasıl bir il başkanı olması gerektiğini anlatarak, kongre salonuna götürülecek çocukların dahi iki adayın konuşmasını dinleyerek, tercihlerini kaybeden aday Utku Gümrükçü’den yana yapacağını savundu:

“Bir il yönetiminin ya da ilçe yönetiminin lokomotifi il ve ilçe başkanıdır. AKP ve diğer partilerin saldırılarına anında yanıt verip, anında reaksiyon gösterecek,  kararlar verip eyleme dökecek olan işin lideridir. Bu kadar deneyimsiz bir arkadaşın bu kararları vermesini beklemeyin. Zor bir ihtimal. Birileri söyleyecektir. İzmir şimdiye kadar, birilerinin söyleyerek yapılan il başkanlığıyla doğru düzgün yönetilmedi. Yönetilmemeye devam edecek. İl başkanı profili cesur, düzenle işi olmayan, donanımlı, deneyimli, genç veya tecrübeli. Fark etmez. Ama bu özelikleri olmalıydı. Sokakta üç beş insanı alacaksınız, çocukları getireceksiniz kongreye, iki adayı çocuklara dinleteceksiniz, tarafsız olan o çocuklar bile Utku’ya oy verirdi.”

BU KADAR GÜCÜN KARŞISINDA BİZ BİLMİYORDUK SANKİ YENİLECEĞİMİZİ

Başkan Hasan Karabağ, CHP İzmir İl Kongresi’nde örgütün doğrudan değil güçlünün desteklediği adaydan yana tavır koyduğunu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği Deniz Yücel’in kazanmasına karşın kongre salonunda ‘Ben belirleyeceğim, siz seçeceksiniz’ mantığına karşı ciddi bir duruşun olduğunun gözler önünde olduğunu belirtmeden geçmedi:

İzmir’de bu ‘Ben belirleyeceğimiz siz seçeceksiniz’ mantığına karşı direnişin var olduğunu süreklilik haline getirmek, göstermek zorundayız. Yenildiniz, yerle bir oldunuz diyenler var. Bu kadar gücün karşısında biz bilmiyorduk sanki yenileceğimizi! Yenilirsin ama o direniş daima bunların hep kafalarında ve arkalarında olacak. Örgüt doğrudan yana değil güçlünün desteklediği adaydan yana  tavır koydu. Onun için delege sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.”

İL BAŞKANI DESTEK TALEBİNDE BULUNURSA…

Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, tüm eleştirilerine karşı yeni il başkanının 2019 sürecinde başarılı olması için destek vermeyi ihmal etmeyeceklerini, Yücel’in talebi durumunda ilçe başkanının da talepleri yerine getireceğini sözlerine ekledi:

Parti içinde gösterdiğimiz direnişin on katını iktidara karşı gösteriyoruz. O tavrımız sürecek. İlçe başkanı zaten bir şey istenmesi durumunda talepleri yerine getirecektir.”

BAYRAKLI’DA SONUCU BELİRLEYEN BELEDİYENİN BASKISI DEĞİL, İŞİN İÇİNDE GÖNÜL VAR

Bazı çevrelerin kendisinin de ilçe başkanlığı kongresine tek adaylı gidilmesi yönünde çaba gösterdiği şeklindeki eleştirilerine de yanıt veren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, delegeler üzerinde baskı yapıldığı, işe alım vaatleri yapıldığı şeklindeki iddiaları cevapladı ve şu önerilerde bulundu:

“‘Siz kendi ilçenizde tek adaylı kongre yaptınız, her şeye karıştınız kendi ilçenizde, Aziz Bey’i neden eleştiriyorsunuz'’ diyebilirsiniz. CHP içindeki kurulu düzen yanlış. Belediye meclislerinin grup başkanı ilçe başkanı ve il başkanı olmamalı. Belediye başkanları direkt genel merkeze bağlı bir birimde denetlenmeli. Altı ayda bir gelecek olan parti  denetmenleriyle denetlenmeli. Halkla, sivil toplum örgütleriyle, örgüt ile ilişkileri değerlendirilmeli. Objektif olmak kaydıyla. Taraflı değil. Ve ilçe ve il başkanları yerel ve genel seçimlerden iki yıl öncesinden, aday olacaklarsa, görevlerini bırakmalı. Belediye başkanlarının meclis grubuna il başkanı müdahil olmasın diye istediği il veya ilçe başkanı seçtirme sevdasının önüne geçmek gerekiyor. Bayraklı’da tek adaylı seçime gidilmesinde üçü beşi geçmez işe alımlar. Bayraklı’da sonucu belirleyen belediyenin baskısı değil. Biraz da işin içinde gönül var. Yoksa başka ilçelerde belediye başkanlarının sonuna kadar desteklediği adaylar kaybetti. Sizi sevmiyorsa, siz partinizin tabanına sevgiyi dağıtmadıysanız, örgütünüze sahip çıkmadıysanız alleme-i cihan olsanız kongreyi kazanamazsınız. Örneklerini görüyorsunuz. Kaybeden adaylar var belediye başkanlarının desteklediği. İsimlerini vermemize gerek yok.”

BEN YAŞAMAM O KAYGIYI

Bazı belediye başkanlarının yeniden aday olup başkan seçilme kaygısı nedeniyle Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği adayın yanında durduğu şeklindeki haberleri de değerlendiren Başkan Hasan Karabağ, kendisinin böyle bir kaygısının bulunmadığını net bir dille belirtti:

“Ben yaşamam o kaygıyı. 2009’dan beri, aday adayı olduğumuzdan beri, hanım da burada, ikimiz ister oluruz ister olmayız. 2014’te ben aday olmayacaktım. Kuruluşta çok sıkıntı çektim. Bıkkınlık verdi, aday olmayacaktım. Fakat bu adam aday olursa kaybeder gibi muhalefetin çılgınca lafları olunca girdim. Dedik aday olalım da kaybedecek miyiz kazanacak mıyız görsünler. Gidip de kimse beni aday yapın demedim. Hiç kimseye demedim. Kemal Karataş beni yazdırdığını söylüyor ya. Kemal Abiye beni aday yapın demedim. İl başkanıydı. Bayraklı ne olacak dedim. Senden iyisi mi olacak dedi. İki cümle. Hiçbir talebim olmadı. Belediye başkanlığı meslek değil ki benim için. Bunu meslek haline getiren arkadaşlar var.”

KAYBETMEYEBİLİRİZ AMA ZORLANIRIZ

İYİ Parti’nin CHP seçmeninden azımsanmayacak bir oranda oy alabileceğini düşündüğünü dile getiren Başkan Hasan Karabağ, yeni parti ve partisinin durumu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“İzmir’in liberal bir seçmeni var. Kırsalda özellikle merkez sağ seçmen vardır. İzmir Cem Uzan’ın partisine yüzde 17 oy vermiş bir ildir. Burhan Özfatura’ya iki kez oy vermiştir. Vatan bayrak Atatürkçülük üzerine söylemleri olan bir partinin, İYİ Parti’nin iyi de bir adayı olursa ve bu rakam yüzde onun üzerine çıkarsa, AK Parti de İzmir şehrine uygun bir profil aday çıkarırsa İzmir’de zorlanabiliriz. Kaybetmeyebiliriz ama zorlanabiliriz. İYİ Parti anketlerine bakıyoruz CHP’den aldığı oylar, aldığı oyların yüzde 33’ü . Yüzde 15 oyu alıyorsa bunun yüzde 33’ünü CHP’den alıyor. Zaten AK Partiden çok fazla alsa İYİ Parti trafikte takılır. Oylarını düşürebilir CHP’nin. İşimiz zor.”

BU PAZAR YERİ KAPATILACAK AMA YENİ YER İÇİN OLUMLU BİR SÜREÇ VAR…

Özkanlar Pazaryerinin kapatılmasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, pazarın kapatılmasının kendi kararları değil vatandaş şikayeti sonrasında verilen mahkeme kararı ile olduğunu, sorunun çözümü noktasında büyükşehir belediyesi ve Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleriyle de görüştüğünü aktararak, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“Pazaryerinin tartışma konusu olacak hiçbir bir şeyi yok. 2012’de çıkan bir yönetmelikle, 2017 sonuna kadar sokak pazarlarının kaldırılmasına yönelik bir düzenleme var. Bir vatandaşın şikayeti üzerine sokak pazarı bilirkişilerin tespitleriyle, yerel mahkemenin kapatılması kararının Danıştay tarafından onanmasıyla kaldırılmasından başka çarenin olmadığı bir noktaya geldik. Bir yer bulamadık bu tarihe kadar. Çünkü Mansuroğlu mahallesi elit bir bölge. Burada bir arsa bulmak o anlamda mümkün değildi. Bu Pazar yeri kaldırılacak. Bornova Viyadüğü geçmişte verilmedi. Aziz beye de verilmemiş. Üçkuyular pazarı kaldırıldığında Balçova viyadük altına Pazar yapılınca, burada da olumlu bir hava var. Büyükşehir ve AKP milletvekilleriyle görüşüyoruz. Orası Karayollarına ait olduğu için. Olumlu yöne doğru gidiyor ama zaman ister çözümü için.  Bizim sınırlarımızda olsa bize tahsis ederler. Bornova sınırları içerisinde. Hangi statüde nasıl yapılacağı araştırılacak. Bizim bölgemizde olsa hiç sorun değil. Bizde yer yok yani.”

MÜDÜRÜN TOPLADIĞI PARALAR EMANET HESABINDA, KONU YARGIDA VE…

Başkan Hasan Karabağ, zabıta müdürünün pazarcı esnafından usulsüz para topladığı haberlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte müdürün görevden alındığını, toplanan paraların emanet hesabında, konunun da yargıda olduğu bilgisini vererek, 

Müdürün topladığı paralar emanet hesabında. Konu yargıda. Yargı konusunda olan bir konuyu da şimdi burada tartışmayalım” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.