Dolar 32,3666
%0.15
Euro 34,9429
%-0.35
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,12
%0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli başkanlar Ege Ekonomik Forumu'nda dönüşüm anlattı

İzmirli başkanlar Ege Ekonomik Forumu'nda dönüşüm anlattı

Ege Ekonomik Forumu’nda “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturuma katılan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Muhuttin Selvitopu ve Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ kentlerinde dönüşümü ve yaşadıkları tecrübeleri anlattı. İzmirli başkanlar Ege Ekonomik Formu'na damga vurdu

  • Ege Postası
  • 15.11.2019 - 09:46

Bu yıl ‘Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon’ başlığı altında üçüncüsü düzenlenen ve  ‘Yarın İçin Hayal Et’ teması ile öne çıkan Ege Ekonomik Forumu, Swissotel’de gerçekleşti. Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil grup işbirliği ile düzenlenen forumda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturuma konuşmacı olarak katıldı. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ında yer aldığı oturumda “Sosyal yapı ve yaşayan doku korunarak kentsel dönüşüm vizyonunun kurgulanması” konusu ele alındı.

İlk kentsel dönüşüm uygulaması Narlıdere’deydi
Moderatörlüğünü Şehir Plancısı A. Faruk Göksu’nun üstlendiği panelde Narlıdere Belediye Başkanlığı dönemindeki 20 yıllık deneyimini ve kenti adeta yeniden yaratan kentsel dönüşüm modelini anlatan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ta yaşanacak değişimin de müjdesini verdi.

Narlıdere’de gerçekleştirdikleri dönüşümün önemine dikkat çeken Başkan Batur, uyguladıkları projenin örnek bir model haline gelişini şu sözlerle anlattı:

“20 sene önce Narlıdere’de belediye başkanlığı görevine başlarken Narlıdere’yi bir çekim merkezi yapmak, kentin en önemli ilçelerinden bir tanesi haline getirmek en önemli hayalimdi. Bunu yaparken de en öneli çalışmalarımızdan bir tanesi kentsel dönüşümdü. Kentsel dönüşüm uygulamalarını ilk olarak Narlıdere’de 2000 yılında, yani kentsel dönüşüm henüz konuşulmazken, kanunu, yönetmeliği yokken hayata geçirdik. Hiçbir sosyal donatı olmayan, yeşil alanı olmayan mahalleleri dönüştürdük.”

Vatandaşın cebine para koyan proje
Narlıdere’de yaklaşık 15 bin binayı dönüştürdüklerini dile getiren Başkan Batur, dönüşümde en önemli olgunun dönüşüm yapılan bölgedeki rantı yine o bölgede yaşayan halk ile paylaşmak olduğunu vurgulayarak, “Bugün geldiğimiz noktada Narlıdere’de artık 2 bin 842 gecekondu kaldı ve bunlarla ilgili planları da hazırladık, projeleri bitirdik, bakanlıkta bekler konuma getirdik. Narlıdere’de hayalim buydu ve bu hayali gerçekleştirmenin hazzı içerisindeyim. Kentsel dönüşümü söylemesi kolay ama uygulaması zor dur. Oradaki mahalleliyi inandırmak, yapılan planları uygulanabilirliğini sağlamak, doğru müteahhit seçimini yapabilmek, en önemlisi de orada oluşan rantı yani geliri oradaki vatandaşlarla paylaşmak” diye konuştu.

“Şimdi Konak için bir hayalimiz var”
Konak Belediye Başkanı olarak kendisine en çok yöneltilen sorunun “Konak da Narlıdere gibi olacak mı'” olduğunu dile getiren Başkan Abdül Batur, seçim sürecinden itibaren bu soru ile karşılaştıklarını ifade ederek, “Şimdi Konak için bir hayalimiz var. Narlıdere’den Konak’a gelmemizin en büyük nedenlerinden birisi Konak’ta değişim ve dönüşümü sağlamak; Narlıdere’de edindiğimiz tecrübeleri ve kentsel dönüşümle ilgili çalışmaların tamamını Konak’a aktarmak” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe bölgesinde 15 mahalleyi kapsayan 300 hektarlık alanın planlarının tamamlandığını ve kentsel dönüşüme uygun hale getirildiğini söyledi. Konak’ta Narlıdere modelini uygulayacaklarını vurgulayan Başkan Batur, Gültepe’yle birlikte Yeşildere, Gürçeşme, Toros ve Beştepeler’de de dönüşümün başlayacağını dile getirdi. Gültepe’nin 1/1000 ölçekli imar planını katılımcılara gösteren Batur, planlamada bölgedeki yeşil alan ve sosyal donatıya öncelik verdiklerini ifade ederek şunları söyledi:

“Konak’ta göreve geldiğimizden bu yana yaptığımız en önemli çalışma kentsel dönüşümle ilgili planlama ve revizyon çalışmalarını hayata geçirmek oldu. Kentsel dönüşüm, şehrin merkezi ve kalbi olan Konak’ta en önemli çalışmalardan biri olacak. Beş sene sonra bu bölgelerde çalışmaların başlamış olacağını düşünüyorum. Hayalimiz daha yaşanır, daha çağdaş konutlarda yaşayan insanların olduğu, çarpık yapılanmanın ortadan kalktığı bir Konak.” 

‘Siyaset müdahale etmemeli’
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Türkiye’de kentsel dönüşümün sağlıklı yapılabilmesi için yasal çelişkilerin giderilmesi ve siyasetin bu sürece müdahale etmemesi gerektiğini vurguladı. Ege Ekonomik Forumu’nun “Ege’de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumunda konuşan Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümle ilgili ülkemizde 5393 ve 6306 sayılı olmak üzere iki ayrı yasa bulunduğunu anımsattı. Bu iki yasanın birbiriyle çeliştiğini ve sorunun giderilmesi için birleştirilmeleri gerektiğini söyleyen Başkan Selvitopu, “Bu da yetmez! Kamulaştırma, imar yasalarıyla da uyumun sağlanması gerekir” dedi.

Türkiye’de “yerinde dönüşüm” kavramının ilk kez İzmir’de uygulanmaya başlandığını ve artık yasal mevzuata girdiğini belirten Başkan Selvitopu, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşüm, bölgedeki kültürel zenginlikleri, sosyal dokuyu dikkate almalıdır. Bu nedenle uzlaşıyı temel alan bir anlayışla yapılmalıdır. İlkeleri olmalıdır. Ayrıca bütüncül bir bakış açısı gereklidir. Kentin genelini kapsayan planlarla uyumlu, şeffaf ve sürdürülebilir olmalıdır. Halkın, meslek örgütlerinin, üniversitelerin katılımı çok önemlidir. Eğer bu ilkeleri gözetmiyorsanız, kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz demektir. O da farklı bir noktaya gider. Nitekim Türkiye’de çok sayıda yanlış örnekleri var.”

EN BÜYÜK ALAN KARABAĞLAR’DA
Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanının 2 bin 700 hektarla Karabağlar’da olduğuna dikkat çeken Başkan Selvitopu, bunun 540 hektarını 2012 yılında “riskli” ilan eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın geçen süreçte sağlıklı ve somut bir adım atmadığını vurguladı. Başkan Selvitopu, kentsel dönüşümün odağında mutlaka belediyelerin olması gerektiğini de şu sözlerle anlattı:

“Yerel yönetimler olmadığı sürece uzlaşı noktalarında sıkıntılar doğmaktadır. Türkiye’nin en büyük dönüşüm hektarı Karabağlar’da. Biz de geçen süreçte plan revizyonlarını yaparak, kentin modernleşmesi için gerekli altlığı hazırladık. Hedefimiz bu planları hayata geçirmek. Çok iyi plan yaparsanız ama uygulanmadığı sürece bir anlamı kalmaz. Türkiye’de ne yazık ki uygulamayla ilgili yasalarda çok ciddi sıkıntılar var. Bunların giderilmesi gerekir. Giderildiği takdirde kentlerimizin gelişmemesi, dönüşmemesi, değişmemesi hiçbir neden yoktur. Bir önceki oturumda tarım kesimi temsilcileri, sektöre siyaset karışmasından yakındı. Kentsel dönüşüme de siyaset kurumu müdahale etmemelidir. Olması gerekeni hep birlikte gerçekleştirmek durumundayız. Aksi durumda gelecek kuşaklara kötü bir miras bırakmış olacağız.”

İduğ: "Bornova konut yatırımlarında rağbet görüyor"
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Bornova'nın her geçen gün büyüyen ve gelişen bir kent olduğunu ve konut yatırımlarında büyük rağbet gördüğünü söyledi. İduğ,  "Bornova, konut fiyatlarındaki artışla AB ülkeleriyle adeta yarışıyor" dedi.

Kent estetiğinden kentsel dönüşüme, sosyal ve ekonomik kalkınma projelerine kadar pek çok alanda önemli projeleri hayata geçirmeye başladıklarını belirten İduğ, bunun ilçenin gelişimine önemli katkılar sağladığını ifade etti. İlçenin konut yatırımlarında büyük rağbet görmesinin bunun önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken İduğ, "İzmir ve Bornova, değer katan yapılarıyla, konut fiyatlarındaki artışla, AB ülkeleriyle yarışıyor. Konut fiyatlarındaki artışta, Avrupa Birliği ülkeleri arasında rekor Almanya'nın. İzmir ve Bornova, AB ülkeleriyle rekabet ediyor. Talep çok fazla" diye konuştu.

Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nın düzenlediği 3. Ege Ekonomik Forumu'nda,  "Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm" konulu panelde konuşan Başkan İduğ, Türkiye'nin en büyük sorununun alt yapı olduğuna vurgu yaptı.  Swis Otel'de düzenlenen toplantıda, konuşan İduğ, "Yerel yönetimlerin, alt yapı yatırımlarını gerçekleştiren bütün paydaşlarla koordineli çalışarak, iyi planlama yapması gerekir . Akıllı şehir yarata bilmek için kurumlararası koordinasyonu sağlamalıyız. Benim en büyük hayalim de tüm paydaşlarla koordineli bir şekilde kenti yönetebilmek, gelişimi sağlamak ve gelecek planlamasını yapabilmek" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.