Dolar 32,3879
%0.22
Euro 35,0337
%-0.09
Altın 2.326,280
%0.25
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Arda Sarnıç'ta tapu ve ecrimisil sorunların çözümü için yurttaşlarla buluştu

Başkan Arda Sarnıç'ta tapu ve ecrimisil sorunların çözümü için yurttaşlarla buluştu

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Sarnıç’ta yıllardır süren tapu ve ecrimisil sorununun çözümü için bölgede yaşayan yurttaşlarla bir araya geldi. Bulgaristan’dan yıllar önce göç ederek gelen vatandaşların yaşadığı Gaziemir Sarnıç’ta Milli Emlak Müdürlüğü tarafından çıkarılan yüksek ecrimisil bedellerinin çözümü için Gaziemir Belediyesi tarafından Naim Süleymanoğlu Kültür Merkezi’nde toplantı gerçekleştirildi. Başkan Arda Sarnıçlı yurttaşlarla buluştu

  • Ege Postası
  • 15.12.2019 - 10:00

Sarnıç’ta Hürriyet, Fatih, Sevgi, Menderes, Atatürk mahallelerinde 420 taşınmazın sakinleriyle tapu ve ecrimisil sorunu ile ilgili buluşan Başkan Arda, Gaziemir Belediyesi olarak sorunun çözümü için tüm çalışmaları ve yazışmaları yaptıklarını söyledi. Bu konunun çözümü için yurttaşlarla birlikte hareket edeceklerini belirten Arda, “Sorunun yazışmalar ile çözülmesini bekliyoruz. Yasal yollar ile vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderileceğine inanıyoruz. Şayet bu sorun hiçbir şekilde çözülmezse ben de Sarnıçlı yurttaşlarımla birlikte sokağa çıkarak Türkiye’yi ayağa kaldıracağım” dedi.

Belediye başkan yardımcıları Nevin Mutlu, Necati Kırma, belediye meclis üyeleri ve bürokratların da yer aldığı toplantıda konuşan Başkan Arda, yurttaşlara gönderilen yüksek ecrimisillerin ardından yıkım kararlarının da olduğunu öğrendiğini belirterek “Orası sizin yerleriniz, bu yerleri yıkmaya kimsenin gücü yetmez. Oralar sizin ananızın ak sütü gibi helal. Bu konunun çözümü için hep birlikte hareket edeceğiz ve sonuca ulaşacağız” dedi.
Yurttaşların yaşadığı sıkıntıları bildiğini anlatan Başkan Arda, “Bu sorun ile ilgili göreve geldiğimizden beri çalışıyoruz. Konu siyaset üstü bir mesele. Ancak manipüle ediliyor. Fatura birilerine çıkartılıyor. Hafızamızı tazelemek için bu toplantıyı düzenledik” diye konuştu.

5 klasör kayboldu!

Başkan Arda, 2006 yılından bu yana yerel yönetimler ile Milli Emlak arasındaki yazışmaları da yurttaşlarla paylaştı. O dönemin Sarnıç Belediye Başkanı İsmail Acar’ın, yurttaşlardan başvuru için evraklar toplandığını anlatarak “2001 yılında 4706 sayılı, hazineye ait taşınmazların belediyeye devriyle ilgili yasa çıkıyor. Milli Emlak’a ait bu arazilerde 2000 yılından önce konut yapanların bunu ispat etmeleri halinde tapularının verileceği belirtiliyor. 420 konut bu durumda. Dönemin belediye başkanı, yasa ile birlikte yurttaşlardan elektrik ve su faturalarının asıllarını topluyor ve Milli Emlak Müdürlüğü’ne 5 klasör ile başvuruyor. Yasa, ‘belediye müracaatı yaptığında ecrimisil uygulaması durur’ diyor. Bu yazı tek başına ecrimisili durduran bir yazı. Buna karşın ecrimisil durmuyor. 2009’a kadar konuyla ilgili gelişme olmuyor. Belediyemiz, 2009’da bu konuyla ilgili Milli Emlak’a gelişme hakkında yazı gönderiyor. Gelen yanıt da 5 klasör evrağın kaybolduğu yönünde oluyor. Bu klasörler kaybedildiyse büyük olay, bilerek kaybedildiyse çok büyük bir olay” dedi.

Göreve gelmelerinin ardından konuyla ilgili yazışmalara başladıklarını da kaydeden Başkan Arda, “Bu arazilerin belediyemize devri için Milli Emlak Müdürlüğü’ne yazı gönderdik. Belediye devrinin gerçekleşmesinin ve yapı kayıt belgesinin bu işlem için yeterli olması gerektiğini vurgulayan yazılarımızı ilettik. Yurttaşlarımızın eski dönem faturalarının aslını bulması için uğraşmasını istemedik. Yapı kayıt belgesi kabul edilirse fatura bulmaya gerek kalmayacak. Eğer ki kabul etmezlerse İZSU’ya yurttaşlarımız için yazı göndereceğim. Gidip tek tek fatura aramalarının önüne geçeceğim” diye konuştu.

Belediye en alt limitten arazileri satabilir

Yasaya göre belediyenin 2006 yılında gönderdiği yazı ile ecrimisil ödemelerinin durması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığına dikkat çeken
Başkan Arda, şöyle konuştu:

“Biz de ‘ecrimisil uygulaması durdurulsun ve yapı kayıt belgesi geçerli olsun. Bir daha vatandaşları uğraştırmayın’ diye başvuru yaptık. Bize ‘bu konuda fikir veremiyoruz, bakanlığa soracağız’ şeklinde cevap geldi. Şu anda konu bakanlıkta. Yapı kayıt belgesi kabul edilirse o zaman sorun şöyle çözülecek: Bu parseller belediyeye gelecek. Yurttaşlar ile belediye kendi arasında bu arazilerin satışını gerçekleştirecek. Yasal en alt limiti neyse, o şekilde vatandaşlarımıza bu satışı yapar, sorunu çözeriz.”

Başkan Arda, bölgedeki konutlara yıkım yazıları geldiğini söyleyen vatandaşlara da seslenerek “Buradaki evleri yıkmaya kimsenin gücü yetmez. Buranın rantını yükselten halk. Buralar boş arazilerden ibaretti. Üç yılda bir ecrimisil istiyorlar. Burada 2006 yılının rayici neyse, o rakam üzerinden değerlendirme yapılmalı. Adım adım gidiyoruz. Bu hamlemiz kabul edilmezse bir sonraki adıma geçeceğiz. Bu konunun çözümü için Ankara’da da mücadele vereceğiz. Tek tek 400 kişinin dava açması için de hukukçularla görüşeceğiz. Emsal gösterilip kolay şekilde olacaksa o yol seçilir. Belediye olarak yapacağımız tüm hamleleri yaptık. Gelecek cevaba göre hamlemizi yapacağız. Gücümüz yettiği yere kadar devam edeceğiz. Bu işi çözersek kim siyaseten faydalanacaksa faydalansın, ben işin orasında değilim. Sorun çözülene kadar ecrimisil ödemeleri ertelenmelidir” dedi.

Toplantıya katılan vatandaşlar da artık bu sorunun çözülmesi gerektiğini, ecrimisil rakamlarının yüksek olduğunu, ödemekte zorlandıklarını söylediler.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.