Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Arda'dan TV35'te çarpıcı açıklamalar: Tehdit ediliyorum ama...

Başkan Arda'dan TV35'te çarpıcı açıklamalar: Tehdit ediliyorum ama...

TV 35 ekranlarına konuk olan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, dokuz aylık hizmet süresini değerlendirdi. Arda, "Bütün çıkarttığım kiracıların bize davranışları kabul edilebilir değil. Bir taraftan tasarruf ediyorum bir yandan ek kaynak yarattım. Eski bir Rum evini kamulaştırdım. Restorasyonunu yapıp orasını ilçe sakinlerine sunacağım. Tepe restoran, o taş ev ve kahve yıldızında kamusal alanlar açıyorum. Tehdit ediliyoruz ama kararlı şekilde yolumuza devam edeceğim" dedi. Başkan Arda'dan TV35'te çarpıcı açıklamalar

  • Ege Postası
  • 13.01.2020 - 17:38

EGEPOSTASI- TV 35 Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Umutoğulları’nın sorularını yanıtlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, genel bütçeden aldıkları payın azalmasına karşın ek kaynaklar yarattığını belirterek, “Büyük gelir kaybımız var. Genel bütçeden aldığımız payda düşüş olursa bu defa bizim de her ay genel bütçe gelirlerimiz düşüyor. Ama maalesef giderlerimiz sabit. Sıkıntı yaşıyoruz bu anlamda. Ek kaynak yaratılması için ciddi çalışmalar yapıyorum” dedi. 

İşçilere, ‘sendikanızı kendiniz seçin’ dedim 

İşçilerin Belediye İş’ten ayrılarak başka sendikaya geçmesi üzerine işçi düşmanı başkan ilan edildiğini ama bunun haksız olduğunu kaydeden Başkan Halil Arda,  konu hakkında, “Bu konuda belediye iş sendikası maalesef bir algı operasyonu yürütüyor. Kendilerini haklı gibi gösteriyorlar. Sendikanın belediyede iktidarını kaybetmesi bütün mesele. İşçiler 584 işçinin 554’ü belediye işten memnun olmayıp genel iş’i seçti. Benim yaptığım sadece şuydu, tüm sendikalar burada özgürce faaliyet gösterebilir. İşçiler çok tedirgindi. Ben bir şey der miyim diye. Ben asla öyle bir şeye girecek bir insan değilim. İşçilere sendikanızı kendiniz seçin, değerlendirin, takip edin, memnun değilseniz tekrar değiştirin. Ama bunu siz yapın. Siz özgürce sendianızı seçebilirsiniz dedim” açıklamasını yaptı. 

Parti beni tercih etti ne yapayım, çok önemli işler yapıyorum 

Kendisine yönelik partisinden de gelen eleştirileri haksız bulduğunu dile getiren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Orasını bilemem. Dokuz tane aday adayı vardı. Herkes bu koltuk için hazırlandı. Ama atanan ben oldum. Seçilen ben oldum. O arkadaşların neler hissettiğini ben bilmiyorum. 2009’da ben aday olmuştum. Halil İbrahim Şenol seçildi, çiçeğimizi alıp gidip kutlamıştık. Bu defa parti beni tercih etti. Ben kızılacak birisi değilim. Parti beni tercih etti diye ne yapayım. Çok önemli işler yapıyorum. Dolayısıyla bilmiyorum karşı tarafın ne düşündüğünü” ifadelerini kullandı. 

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI

Umarım en kısa süredefailleri bulunur. Devamlı tehditlerle karşı karşıyayız. Seçileli dokuz ay oldu. İlk yapmamız gereken şeylerdenbirisi bu camiayı tanımaktı. İcralık dosyaları temizledik. Sıkıntımız yok şu anda. Bunun yanında yatırım da yaptık. Vatandaş artık kıllı telefonlarla her türlü sorunun fotoğrafını çekip gönderiyor. Ama kimse paranız var mı diye sormuyor. Tabi çok haklılar. Onun için ekonomik durumu disipline etmek gerekiyor.  

Çöp sıkıntısını vatandaşa yaşatmadık 

Çöp burada bizim en önemli şeylerimizden birisi. Çöp kamyonlarımız taşerondan kiralanıyordu. İşçilerde kiralanıyordu. İşçiler kararnameyle belediyeye geçti. Taşerona yüklü miktar kira ödeniyordu. Ben o sistemi değiştirdim. Ayda 500 bin lira taşerona araç kirası hakedişi ödeniyordu. Bu da yılda altımiloyntutuyordu. İlk yaptığım şeylerdenbirisi zteşvik belgesi almaktı. 17 kamyon aldım kdv’siz. Taşerona bir yıllık kira karşılığında 17 sıfır kamyon aldım. Bornova da yaptı. Biz de teknik aksaklıktan dolayı süre biraz uzadı. Kamyonlarımız yılbaşı günü geldi.

Çöple ilgili sıkıntıyı yaşadık ama vatanodaşa hissettirmedik. Taşeron firma kontakt kapatmıştı. Diğer başkan arkadaşların ve büyükşehirin desteğiyle sorunu çözdük. Vatandaş bu sorunu hiç hissetmedi. 

Büyük gelir kaybımız var ama.. 

Öncelikle ben sıkıntı yaşadım. Birinci günde Çiğli,  Bornova, Menderes, Buca ve büyükşehir beledieyleri kamyon gönderdi. Daha fazla ihtiayc ım olsaydı eminim diğer başkanların da desteği olurdu. Öncelikle zor bir dönemden geçiyoruz. Belediyenin bütçesi, gelirleri hesaplanırken hem genel bütçeden aldığımız pay hem belediyenin resmi harçları var. Bunların içinde ne büyük payı inşaat harçları tutuyor. İnşaat ruhsatı verdiğinizde yol kanal katılım bedeli, yapı kullanım izin belgesi, emlak vergisi alıyorsunuz. İşyeri varsa o binalarda iş yeri açma geliri alıyorsunuz. Ama maalesef ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılı durum nedeniyleşu anda biz inşaat ruhsatı hemen hemen vermiyoruz.o sektör durmuş durumda. Büyük gelir kaybımız var. Genel bütçeden aldığımız payda düşüş olursa bu defa bizim de her ay genel bütçe gelirlerimiz düşüyor. Ama maalesef giderlerimiz sabit. Sıkıntı yaşıyoruz bu anlamda.

Ek kaynak için ciddi çalışma yapıyorum 

Ben ek kaynak yaratılması için ciddi çalışmalar yapıyorum. Geri dönüşüm ihalesi yaptı. Bir şirket ilçenin geri dönüş ambalajlarını neden topla? Rant elde ediyor. Bir gelir var burada. Bende buradan pay almak istedim. İlk çıkış noktam buydu. Temizlik işlerimüdürüm çalışma yaptı. İhale kapsamı dışında olan bir iş bu. Açık ihale yapmaya karar verdim. Altı firmayı davet ettim. 138 bin bedelle ihaleyi açtık. İhaleyi dekamerayla kayıt altına aldım. İhalemizi başlattık. 138 kmilyardan başlayan ihale 955 bin artı KDV oldu, bir yıllık. Benim ilçemin atıklarını toplayacak firma bana 93 bin 900 lira her ay para ödüyor. Bugüne kadar hiç alınmamış bir bedel bu. Ben tabi şok yaşadım. Bu kadar beklemiyordum. Hesap edemediğimiz çapta bir kazanç var ki bu işlerde demek ki, bu kadar gelir elde ettik. Çöp kamyonları için kullandığım krediye 193 bin lira ödüyorum. 93 bin lirasını geri ödemeden alıyorum, cebimden 100 bin lira çıkıyor. Hem her ay 400 bin lira tasarruf ettim hem de bu kamyonlar ilçenin öz malı olmuş oldu. Bu da çok sevindirici. 

Tepe restaurant çok amaçlı bir yer olacak 

Gaziemirlilerin bana emanet ettiği bu kurumun bir kuruşunun hesabını yapıyorum .kamusal alanları genişletme kararı aldım. Halkın daha fazla yararlanabileceği yerler bunlar. Daha önce kiraya verilmiş. Ben onları belediye tarafından işletilmesini ve halka ucuz çay, kahve ulaştıracağımız mekanlar haline getirmek için iki tane yerimizi kendimiz işletmek üzere kira kontratlarının bitim süresinde onları çıkarttım. Kira kontratları doluyordu, bir ay öncesinden bizim işleteceğimizi bildirdik. Kolay olmuyor tabi bu tip yerleri terk etmek. Dönüşüm ve değişim sancılı oluyor. Ama biz hukuk kurallarından vazgeçmeden bu işleri yapıyoruz. Tepe restaurant tamamıyla bize geçti. Projesini bitirdik. Orası bir kafe, mutfak atölyesi ve kadın kooperatif üyelerinin satılacağı bir yer olacak. Emlak bankası konutları içinde bir yer. Burada yaklaşık 300 kişiye yakın kişinin oturup çay ve kahvesini içebileceği bir yer olacak. Onun arkasında da mutfak atölyesi olacak. 16 fırın ve ocağın olduğu bir yer olaca. Akşamları da yemek kurslarının verileceği çok amaçlı kafe olacak burası. Zeytin evi projemiz vardı. Önünde büfemiz olacak, kadınların ürettiği ürünleri satacağız. Kahve yıldızının da kiracısını çıkarttık. Orasını da biz kendimiz işleteceğiz. 

Kamusal alanlar yaratıyorum 

Şu anda belirlediğim iki yer var. Bir tane kiracımızı da, dönerci vardı, yolun ortasında kalıyordu, onu komple kaldırdım. Orasını parka ilave ettik. Bunundışında belediyenin işleteceği başka yer yok. Kira kontratlarının bittiği yerler var. Düğün salonumuz vardı, 128bin lira ile ihale sonuçlandı. İhaleyi iptal ettim. Ertesi gün. Gerekli rekabet koşulları oluşmadığı nedeniyle. Üç hafta sonra ihaleyi yeniledim. 128 bin liraya biten ihale ikinci ihalede 403 bin lira ile bitti. Yine aynı kişiler aldı. Bir yerden sadece bu kadar tasarrufumuz oldu. 

Bankamatik yerlerini kiraya veriyoruz 

Burada dirençli ve kararlı olmamız gerekiyor. Bankamatik yeri kiraya veriyoruz bankalara. İstediğim rakama ulaşamadığımda makinanızı sökün gidin diyorum. Sonunda benim isteiğim rakamlara ulaşıyorlar. Ek kaynak yaratmak mecburiyetindeyiz. O yüzden ilçemizin mallarının değerini buluncaya kadar direniyorum. 

Eğitim benim önceliğim 

İlçemizin dinamiklerini bilmemiz lazım. Ben köyü olmayan nadir ilçelerdenbirisiyim. Tarımımız, tarımsal ürünümüz, denize kıyımız, turizmimiz yok. Biz sadece havaalanı, serbest bölgesi ve yeni fuar alanı olan kentin dünyaya açılan kapısıyız. Gençlerimizin dünyaya açılan kapıya uygun olması gerekiyor. O eğitimde olması gerekiyor. Eğitim benim birinci önceliğim. İlçemiz özel eğitim kurumları açısından epey ileride. Yabo adında bir proje gerçekleştirdik. Yurtıdışı akademik burs ofisi. Karşılıksız bir sürü burs var. Öncelikle bu iddiayı ortaya koyduğumuz için bir yurtdışı ofisi kurduk belediyede. Bu ofis hem yabo projemizi yürütüyor hem kardeşbelediyelerle ilişkimizi. Yurtdışında eğitim görmek isteyen gençlere duyuru yaptık. Her gence bir saatlik randevu veriliyor. Almak istedikleri eğitimle ilgili talep ve bilgilerini alıyoruz. O kişi hakkında araştırma yapıyoruz karşılıksız bursla ilgili. Bulduğumuzda tekrar çağırıyoruz, şu burs var, düşünüyorsan müracaatını biz yapacağız diyoruz. Bilgi verip göndermiyoruz yani. Motivasoyn mektuplarını  biz yapıyoruz. Şu ana kadar 3 tane gönderdik. Eleştiriliyor. Ama bu tip başvurular eylül ayına kadar yapılıyor. Şu ana kadar 200 öğrenciye bu şekilde bilgi verdik, çalışma yaptık. Önümüzdeki aylarda devam ediyoruz. Ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Türkiye’de örneği olmayan bir proje. Arkadaşlarımız kardeşbelediyelerle ilgili çalışma da yapıyor. Almanya’dan 3 kentle görüştüm. Çin’de bir kent var, kardeş belediye olacağız. Bizimle ticari ilişkilere girmek de istiyorlar. Önümüzdeki aylarda Çin’e gideceğim. Bu aynı zamanda İzmir’in tanıtımı için de bir fırsat olacak. 

Birçok şey düşünüyoruz. İnsanın beş duusuna hitap eden bir projemiz var. Hannover yakınlarında bir beleiyenin bu konuda büyük çalışması var. Bahçe terapisi adı altında özellikle engelli vatandaşlarımızın toprakla buluşup sulayıp ekip biçtiği alanların olduğu bir proje bu.  Uluslar arası ayağını biz üstlendik. Bu sempozyumda belediye olarak çok aktiftik. Gaziemirin yamaçlarında 60 dönümlük milli emlak arazisi var. Oranın tahsisini isteyerek büyükşehir vasıtasıyla yapmak istiyoruz. Büyükşehir belediyemizin engelsiz izmir 2020 adı altında bütün yıl sürecek etkinlikleri olacak. Oraya da katkıda bulunuyoruz. 

Gaziemir metrosu önemli 

Büyükşehir belediye başkanımız Tunç Soyer ile vizyon olarak çok uyuşuyoruz. Kendisi ile iyi çalışmalar yapıyoruz. İşin ço başındayız henüz. 150 bin nüfuslu bir ilçenin belediyesini devralırken yaşadıklarımı düşünüyorum, büyükşehir devasa zorlu bir yapı. Enönemsediğim projelerdenbirisi Gaziemir metrosu. Bu büyükşehir belediyesinin ulaşım master planında düşünülen bir yapı. Seçim döneminde bunu dile getiren tek belediye başkanıyım. İlçenin en büyük problemi trafik. Önemli ölçüde rahatlacak. Bununla ilgili daha birinci ayımda kendisine de dile getirmiştim. İlk defa benim dile getirdiğim bir şeydi. Bunu erkene çekmemiz gerekiyordu. Narlıdere yapım halinde Buca ihale sürecinde. Bekleyenen büyük proje aslında bu. Bunu ne kadar erkene çekersem o kadar başarılı olurum. Havaalanından başlayıp tüm Sarnıç bölgesinden geçtikten sonra emlak bankası evlerinin oraya ulaşıyor. Oradan ilçenin tam ortasından geçip yeni fuar alanı altından ve eski izmirden merkeze varacak bir metro. Büyük bir yatırım. İzmir’in en uzun metro hattı. Gaziemir metrosu için adım atıyoruz.  Hızlı gelişti. Benim bile tahmin edemeyeceğim hızda. Şimdi ihaleyi alan firma projesini yapacak. Jeolojik etüdleriyle birlikte projesi tamamlandıktan sonra keşifi ardından yapım ihalesi yapılacak. Beş yıl sonunda inşallah temel atılacak duruma gelecek. 

Büyükşehirle uyumlu çalışıyoruz 

Büyükşehirle uyumlu çalışıyoruz. Taleplerimiz var. Spor tesisimiz var, yenilenmesi gerekiyor. Büyükşehir belediyesiyle görüşmemizsonunda onun da hazırlıkları yapılıyor. Şu anda o tesis futbol federasyonu tarafından kullanılıyor, maçlar var, bitmesi gerekiyor. Bittiğinde yenilenecek. Irmak mahallesinde bir köprü ihtiyacımız var. Çalışmalarımız son aşamasına geldi. Nisan, Mayıs ayında muhtemelen başlayacak. Yaptığımız çok iş var. 

İşçilere sendikanızı kendiniz seçin dedim 

Bu konuda belediye iş senikası maalesef bir algı operasyonu yürütüyor. Kendilerini haklı gibi gösteriyorlar. Sendikanın belediyede iktidarını kaybetmesi bütün mesele. İşçiler 584 işçinin 554’ü belediye işten memnun olmayıp genel iş’i seçti. Benim yaptığım sadece şuydu, tüm sendikalar burada özgürce faaliyet gösterebilir. İşçiler çok tedirgindi. Ben bir şey der miyim diye. Ben asla öyle bir şeye girecek bir insan değilim. İşçilere sendikanızı kendiniz seçin, değerlenirin, takip edin, memnun değilseniz tekrar değiştirin. Ama bunu siz yapın. Siz özgürce sendikanızı seçebilirsiniz. Siz yeter ki işinizi düzgün yapın. Onun dışında sizin kendi sendikal çalışmanızdır. 554 işçi bir günde sendika değiştirdi. Belediye iş sendikası faturayı bana çıkardı. İşçilerin DİSK’e geçmesi için baskı yaptım diye. İşçilere sorun. Böyle bir şey sözkonusu değil. İşçiler DİSK’e geçiyor, belediye iş faşist belediye başkanı diye slogan atıyor. Bütün eylemler ondan sonra gelmeye başladı.

İşçi düşmanı ilan edildik ama… 

Belediyeden yaklaşık 25 kişiyi çıkardım. 22 kişi geldiğimde çıkardığım kişiydi. Özellikle son seçimden birkaç gün önce alınmış isimlerdi bu isimler. Evet 22 kişiyi işten çıkardım. Hiçbiriyle şahsi sorunum yok. Ondan sonra işten çıkardıklarımın hepsinin bir nedeni var. Kadın müdürümü dövmeye çalıştı, alkollü yakalanan şoförüm var, çıkardım. Bu tip kişileri işten çıkardım, doğrudur. Bir vesileyle buraya girmişsiniz işinizi düzgün yapın diyorum. Sendika yine ortalığı ayağa kaldırdı. İşçi düşmanı diye lanse edildim. Burada eylem yapanların hiçbiri belediye işçisi değildi. Bizim işçilerimiz gülerek baktı. Geçmişte de belediyeden işçi çıkarıldığında sesini çıkarmayan sendika. İşçilerin maaşından kesilmiş 1,5 trilyona yakın sendikanın belediyeden alacağı var. Hiç sesini çıkarmamışlar. Ben her ay 100 bin lira para ödeyerek o alacaklarını dahi ödeyen bir başkanım. Bugüne kadar istememişler,sesleri çıkmamış. İktidarlarını kaybettikleri için yaptıkları kabul edilir değil. En son basın danışmanımın kolunu kırdılar. Belediye iş sendikasının genel merkezi dahi bizi suçlayıcı davrandı. Burada ne oldu bitti diye anlamaya çalışan yok. Biz işçi düşmanı olduk. İşçilere sorun gidip. 

Muhalefeti artık gayri ciddi buluyorum 

Muhalefeti ben anlıyorum. Gaziemir’de biz 60 yıl boyunca muhalefet yaptık. Burada eleştirsinler, eksik ve yanlışlarımızı. Ama haksızlık yapıp hele iftira atarlarsa orada çok sert tepki gösteririm.kamusal alanları genişletmeye çalışıyorum, insanların ekmeğiyle oynuyorsunuz diyorlar. En son Anıtkabir’e çıkmak için otobüs tahsisiiçin önerge verdiler. Ben de dedim ki, kimler gidecekse sayıyı tespit edin araç ayarlayayım dedim. 11 üyeleri var MHP ile birlikte. 8 9 tanesi ben katılmayacağım dedi. CHP’liler biz kendimiz paramızla gideriz dedi. Kendi önergelerine kendileri katılmayacaklarını söylediler. Önerge verdik Anıtkabir’e gidelim diye otobüs tahsis etmediler diye yalansöylüyorlar. Bugüne kadar ciddiye alıyordum. Artık gayri ciddi buluyorum. Kendileri bilir. Çöp kamyonu almak için kredi yetkisini aldım. İller bankası kredi vermedi. Ekonomi bankasındankredi aldım. Krediyi aldığım gün DMO’ya para aktarıldı. Arkadaşlar bakıyorum neden kamyonlar alınmadı, işi neden savsaklıyorsunuz diye enteresan şeyler söylüyorlar. Gaziemirlilerin bizi yakından takip ettiklerini ve desteklerini hissediyorum. Tabanları kayıyor, arkadaşlaın sıkıntısını anlıyorum. Birçok AKP ve MHP’li bana duruşunu bozma diyorlar, onun sıkıntısını yaşıyorlar sanırım. 

Örgütü arkamda görmek istemem hakkım 

Ben bununla ilgili gerekli açıklamaları yaptım. Tekrar gündeme getirmek istemiyorum. Kongre öncesi ve sırasında herşeyi çok açık ifade ettim. İl ve ilçe başkanımla biraraya geldik. Orada dile getirdim. Fazla söyleyecek bir şey yok. Bundan sonrası ilçe ve il başkanında. Tabiki gücüme giden şeyler oluyor. Birçok sıkıntıda örgütümü arkamda görmek istemem en büyük hakkım. 

İlçe örgütüyle sıkıntımız var 

İlçe örgütünün herhalde işleri yoğun şu anda. Bir sıkıntımız var. Yok desek doğru olmaz. Benim beklentilerim daha farklı. Benim kolum kırıldı. Ben geçmiş olsun bekledim. Geçmiş olsun ziyareti bekledim. 

Parti beni tercih etti, çok önemli işler yapıyorum 

Orasını bilemem. Dokuz tane aday adayı vardı. Herkes bu koltuk için hazırlandı. Ama atanan ben oldum. Seçilen ben oldum. O arkadaşların neler hissettiğini ben bilmiyorum. 2009’da ben aday olmuştum. Halil İbrahim Şenol seçildi, çiçeğimizi gidip kutlamıştık. Bu defa parti beni tercih etti. Ben kızılacak birisi değilim. Parti beni tercih etti diye ne yapayım. Çok önemli işler yapıyorum. Dolayısıyla bilmiyorum karşı tarafın ne düşündüğünü. Sinirli biri değilim. Tam tersi son derece sakin birisiyim. Ama cevap verilmesi gereken yerde de…  

Tehdit ediliyorum ama… 

Yaptığım şeylere bakıyorum şu anda, kamusal alanları genişletiyorum. Sarnıç’ta 90 bini aşkın bir yer birilerine vermişler. Halkın piknik yaptığı yeri tel örgüylekapatmışlar, ama projelerini hayata geçirmemişler. Benden süre uzatımı istediler, vermedim, 30 gün içinde eksiklerinizi tamamlayın dedim. Hukuksal olarak haklı duruma düştüm ve ben onları oradan çıkarıyorum. Bütün çıkarttığım kiracıların bize davranışları kabul edilebilir değil. Bir taraftan tasarruf ediyorum bir yandan ek kaynak yarattım. Eski bir rum evini kamulaştırdım. Restorasyonunu yapıp orasını ilçe sakinlerine sunacağım. Tepe restaurant, o taş ev ve kahve yıldızında kamusal alanlar açıyorum. Tehdit ediliyoruz ama kararlı şekilde yolumuza devam edeceğim.

Hiçbir kadının yatağa aç girmesini istemiyorum 

Ben bütün seçim bildirgemdeki projeleri tamamladığımı düşünüyorum. Trafik sorununun çözüldüğü, metronun yapıldığı. Tapu sorunu var Sarnıç’ta. İki defa toplantı yaptım. Orada yeni bir birim oluşturdum. 2014’e kadar olan binaların dönüşümüyle ilgili çalışmalar yapıyorum. Oradaki tapu sorununun çözüldüğü bir durumu hayal ediyorum. Hiçbir kadının yatağa aç girmesini istemiyorum. Sosyal market projemiz var. Pazaryeimizin altında marketi açıp ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımında bulunacağız. Bağışçılarımızdan da para almıyoruz sadece ihtiyaç duyduğumuz ürünlerin listesini vereceğiz. Sosyal yardım işleri müdürlüğümüz müthiş çalışıyor. 700 eve girdik. Dil eğitimini çok önemsiyorum. Emrez bölgesindeki kentsel dönüşümün başladığı bir Gaziemir istiyorum, hayal ediyorum. Mutlu insanların yaşadığı bir ilçe hayal ediyorum. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.