Dolar 32,4360
%-0.16
Euro 34,7801
%-0.55
Altın 2.450,080
%0.57
Bist-100 9.934,00
%2.24

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Aksoy'un tutuklanmasının perde arkasında neler var'

Başkan Aksoy'un tutuklanmasının perde arkasında neler var'

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy hakkında bugün Menemen Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklama kararı verildi. Aksoy hakkında toplamda 15 suçun olduğu iddia edilirken tutuklamanın ardından sürece ilişkin detaylar ortaya çıkmaya başladı. Buna göre; Aksoy “Zimmet” suçundan tutuklanırken, “Hurdalık” ile ilgili iddialara Aksoy’un adına sahte belge düzenlendiği ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 24.11.2020 - 15:15

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz hafta, “Zimmet ve irtikap”, “Belgede sahtecilik” ve “İhaleye fesat karıştırmak” iddialarının da aralarında olduğu toplamda 15 suçtan hakkında gözaltı kararı çıkarılan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, bugün Menemen Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Tutuklamanın ardından ifade süreci ve sonrasında yaşananların perde arkası ortaya çıkmaya başladı.

Edinilen bilgilere göre; Serdar Aksoy TCK’nın 247. Maddesine göre; “Zimmet” suçlamasına istinaden tutuklandı. Ancak Anayasa’da yer alan ve “Kişini suçu ispatlanana kadar masumdur” ifadeleriyle verilen “Masumiyet” ilkesi gereği Aksoy hakkında “suçlu” ifadeleri kullanılamıyor.

GERİYE YÖNELİK MAKBUZ İDDİANAMEDE YER ALMADI

Serdar Aksoy’a yöneltilen suçlardan biri de geçmişe yönelik “makbuz düzenlemek” olmuştu. Başkan Aksoy’un kendisini belediye şirketi Meta-su A.Ş'de şirket müdürü yaparak aylık huzur hakkı adı altında 10 bin lira para aldığı ve azeteye yansıyan haberlerden sonra parayı Menemen Liseliler Derneği'ne bağış-ladığını beyan eden Başkan Aksoy'un bağış yapılmış gibi göstermek için geçmişe dönük makbuz kestirdiği öne sürülmüştü.

Edinilen bilgilere göre; Serdar Aksoy hakkında hazırlanan dosyada geçmişe yönellik makbuz düzenlenmesine ilişkin ifadeler yer almadı.

“HURDALIK”TA "SAHTE EVRAK" TUTUKLAMASI

Başkan Aksoy’a yöneltilen bir diğer suçlama da ‘hurdalık’ suçlaması olmuştu. Menemen Belediyesi'ne ait hurdalıkta yer alan 161 ton hurda iddiaya göre ihalesiz bir şekilde rüşvet verilerek hurdacılık işi ile uğraşan özel firmalara satıldığı, satıştan elde edilen geliri ise Aksoy’un aldığı ve  belediye hurdalığında yer alan çok sayıda tescilli, tescilsiz araç, makine, iş makinesi ve sair şeylerin ihale kanununa muhalefet ederek sattığı iddia edilmişti.

Gözaltına alınan isimlerden Gamze Yıldız’ın ifadesinde konuya ilişkin hurdaların başkanın imzasıyla şantiyeden çıkardığını iddia ettiği ifade edilmişti.

Kriminal labaratuvardan gelen sonuçlara göre; Başkan Aksoy tarafından düzenlendiği ve imzalandığı öne sürülen belgenin, içerik ve imza olarak sahte olduğunun ortaya çıktığı öğrenildi. Gamze Yıldız’ın sahte belge kullandığının ortaya çıktığı ifade edildi. Yıldız,konu üzerine “Sahte evrak düzenlemek” suçuyla tutuklandı.

“TUTUKSUZ YARGILAMA ESASTIR”

Öte yandan, Başkan Serdar Aksoy’un avutkatının, Aksoy’un yakın çevresine tutuklamaya ilişkin, “Bir belediye başkanının bu kadar basit bir şekilde tutuklanmasını yadırgadım. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına göre tutuksuz olarak yargılamak esastır. Kaldı ki pandemi döneminde seçilmiş bir siyasinin tutuklu yargılanması doğru değildir. Esas olan yargılanma tutuksuz yargılanmadır. Tutuklu yargılanma yapılırsa ve sonunda müvekkil beraat ederse itibarın zedelenmesi söz konusudur. Bu neden tutuklamanın çok ciddi nedenlere bağlanması gerekir” dediği iddia edildi.

BUNDAN SONRA NASIL BİR SÜREÇ İŞLEYECEK

Bundan sonraki süreçte ise; bilirkişi raporları isteneceği ve delillerin tartışılmasına geçileceği belirtildi.

Dosyada yer alan delillerin soyut delillerin olduğu ve bugüne kadar beyanlar üzerinden yani soyut deliller üzerinden yürütülen süreçte somut delillerin tartışılması aşamasına geçileceği belirtildi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.