Dolar 32,3289
%0.24
Euro 35,0509
%-0.2
Altın 2.281,720
%0.18
Bist-100 9,00
%2.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başbakan Yıldırım İzmir'de açıkladı: KOBİ'lere 7.5 milyarlık müjde

Başbakan Yıldırım İzmir'de açıkladı: KOBİ'lere 7.5 milyarlık müjde

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin ilçe kongrelerine katılmak ve Ödemiş Devlet Hastanesi'nin açılışını yapmak üzere bugün İzmir'e geldi. Başbakan Yıldırım, ilk olarak Balçova'da Nefes Kredisi projesinin imza törenine katıldı. Yıldırım, "Şimdi bu Nefes Kredisi için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Bu notlara yeni bakma fırsatım oldu fakat bu bir sürü laf söyledik, 'KOBİ'ler istihdamın çoğunu, üretimin çoğunu, ihracatın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor' dedikten sonra 5 milyar olur mu Hüseyin Be? Arkadaşlar bu işin kredi hacmini 7,5 milyara çıkarıyoruz, hayırlı uğurlu olsun" dedi. Başbakan Yıldırım İzmir'de açıkladı

  • Ege Postası
  • 31.03.2018 - 08:23

EGEPOSTASI/AA- Başbakan Binali Yıldırım İzmir'e geldi. Başbakan Binali Yıldırım, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği İzmir'de, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve yöresel kıyafetli çocuklar tarafından karşılandı.

Başbakan Yıldırım tek günlük İzmir programı kapsamında önce Balçova'da Nefes Kredisi projesinin imza törenine katıldı.

NEFES KREDİSİ TÖRENİNDE MÜJDE

Başbakan Yıldırım, "Dünyanın en fazla büyüyen ülkesiyiz, altını çize çize söylüyorum. Türkiye, 2017'de dünyanın en fazla büyüyen ülkesi oldu. Kendi rekorumuzu kırıyoruz. Şimdi bu Nefes Kredisi için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Bu notlara yeni bakma fırsatım oldu fakat bu bir sürü laf söyledik, 'KOBİ'ler istihdamın çoğunu, üretimin çoğunu, ihracatın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor' dedikten sonra 5 milyar olur mu Hüseyin Be? Arkadaşlar bu işin kredi hacimini 7,5 milyara çıkarıyoruz, hayırlı uğurlu olsun"
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin dünyanın en fazla büyüyen ülkesi olduğunu belirterek, "Kendi rekorumuzu kırıyoruz." dedi.

Yıldırım, İzmir'deki bir otelde düzenlenen Nefes Kredisi İmza ve Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada, milletvekili olduğu İzmir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu, kalkınma hamlesini İzmir İktisat Kongresi ile başlatan İzmir'den Türkiye'nin her tarafına, çalışan, üreten iş alemlerine müjde vereceklerini belirtti. 

Türkiye'nin büyümeye devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Dünyanın en fazla büyüyen ülkesiyiz, altını çize çize söylüyorum. Türkiye, 2017'de dünyanın en fazla büyüyen ülkesi oldu. Kendi rekorumuzu kırıyoruz. Türkiye emin adımlarla uygulanabilen politikalarla, özel sektörüyle, kamu sektörüyle büyümeye, kalkınmaya üretmeye devam edecek." ifadesini kullandı. 

"DAİMA ÜRETİM, DAİMA BÜYÜME, KALKINMA"

Güzel bir başlangıcı daha İzmir'de gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Birincisini geçen yıl yapmıştık. Bu yıl ikinciyi yapıyoruz. Attığımız bu adımlar Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerimize daha büyük hedefler için nefes almalarını sağlayacak imkan veriyoruz. Bildiğiniz gibi bugüne kadar bizim bir önceki adımımızla bir sonraki adımımız aynı olmalı. Hiçbir zaman patinaj yapmadık, yerimizde saymadık. Kendimizi tekrar etmedik. Hiçbir zaman gittiğimiz şehirlere eli boş gitmedik. Her yerde eserlerimizle var olduk, her yerde kalıcı eserler yaptık. 'Daima üretim, daima büyüme, kalkınma' dedik. buradan bu projenİn hayata geçmesi için büyük bir gayret gösteren, çalışma ortaya koyan, başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanına ve yurdun her tarafındaki üyelerine ayrıca Ziraat Bankası, Akbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Denizbank'a yaptıkları bu katkıdan dolayı şükranlarımı, teşekkürlerimi sunuyorum."

"KOBİ'LERİN SESİ FAZLA ÇIKMIYOR"

Türkiye'deki istihdam, üretim ve ihracatın da yükünün KOBİ'lerin üstünde olduğuna işaret eden Binali Yıldırım, gerçekten üreten, gerçekten istihdam sağlayan, gerçekten ihracata KOBİ'lerin anlamlı katkı sağladığını dile getirdi.

"KOBİ'lerin sesi fazla çıkmıyor, gürültüsü fazla yok, onlar sessiz sedasız üretiyor." diyen Başbakan Yıldırım, "7,4 büyümenin arkasında KOBİ'ler var, sizler varsınız. Yatırımların yarıdan fazlasını KOBİ'ler yapıyor. Nimet-külfet dengesine bakıyoruz. Bu kadar iş yapılan KOBİ'ler Türkiye'deki kaynaklardan en fazla 30'una sahip. Her şeyin fazlasını yapacaksın, daha çok üreteceksin, daha çok ihracat yapacaksın, adam çalıştıracaksın, paylaşmaya gelince, krediye gelince KOBİ'ler daha az pay alacak, yüzde 30. Bu hakkaniyete uygun değil, herkes hakkını, hak ettiğini mutlaka alması lazım. Başka ülkelerde bu durum nasıl, Güney Kore'de yüzde 75'ini, Portekiz'de yüzde 80'ini, Yunanistan'da bile yüzde 55'ini bütün krediler içinde KOBİ'ler alıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

NEFES KREDİSİ

Yıldırım, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için ne yapılsa az kalacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl başlattığımız Nefes Kredisi ile reel sektörün çatı kuruluşu odalar, borsalar ve finans sektörünün belli başlı temsilcileri, bankalar bir araya geldi. Bu birliktelikten KOBİ'lerimiz hak ettikleri krediye ulaşma imkanı buldu. Bir yandan da bu adım bir kaynağa ulaşma projesi değil aynı zamanda faizin düşürülme politikasına da ciddi katkı sağlıyor. Reel faiz ne civarda, 15-20 arasında işine göre değişiyor. Bu 11,88, yani 12 bile değil. Aylık 0,99. Bu bir başlangıç, yani özel şartlarda verilen kredi ile bankalarımız odalar, borsalar diyor ki 'Biz faizlerin yükselmesini istemiyoruz. Eğer buna katkı sağlanacaksa biz öncülük ediyoruz ,diğerleri de bizi takip etsin.' Olay budur.

Şimdi bu nefes kredisi için 5 milyarlık bir hacim planlanmış. Ben tabi bu notlara yeni bakma fırsatım oldu. Fakat bir sürü laf söyledik KOBİ'ler istihdamın çoğunu, üretimin çoğunu, ihracatın çoğunu alıyor, kredilerden de çok az alıyor dedikten sonra 5 milyar olur mu Hüseyin Bey. Arkadaşlar bu işin kredi hacmini 7,5 milyara çıkarıyoruz, hayırlı uğurlu olsun. Kafamdan yapmıyorum, sordum danıştım arkadaşlar 'olur' dediler. Onun üzerine burada açıklıyorum. Ve vade 12 ay krediyi gidip alacaksınız, 'bir ay sonra taksiti öde' diyorlar. Böyle bir şey olur m? Bunun bir hazırlığı var onun için de 6 ay ödemesiz 1,5 yıla çıkardık. Faizi ödeyeceksiniz ama ana para ödeme 6 ay sonra başlayacak."

Başbakan Yıldırım, "Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim 'ekonomiyi soğutun'. Soğuttun mu, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceğiz. 2018'in tedbirlerini, teşviklerini, aldığımız kararları da önümüzdeki hafta inşallah halkımıza paylaşacağız, bu müjdeleri vereceğiz. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim 'ekonomiyi soğutun'. Soğuttun mu, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceğiz." dedi.

Yıldırım, İzmir'deki bir otelde düzenlenen Nefes Kredisi İmza ve Tanıtım Programı'nda yaptığı konuşmada, geçen sene kullandırılan nefes kredisinin dönüşünün Türkiye ortalamasından 10 kat daha fazla olduğunu, binde birin altında gerçekleştirdiğini belirtti. Bu oranın normalde 2,9 olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

"Burada binde bir yani hiç batak yok, sağlam para, çünkü KOBİ'ler sağlam. KOBİ'ler sözüne sadık işletmelerdir, diğerleri sağlam değil demek istemiyorum. Onların hacmi çok büyük, büyük işler yapıyorlar. KOBİ'lerin cüsseleri küçük ama ekonomiye katkıları büyük. Daha yaygın bir tabana hizmet veriyorlar. Burada krediden daha çok insan daha çok şirket yararlansın diye 200 bin lira, bir ölçü koymuşlar, bence makul. Bu bir yatırım değil, mevcut işletmelerin çarkı çevirmek için işletme ihtiyaçlarını karşılaşmak için bir katkıdır."

KGF SİSTEMİ

Yıldırım, geçen seneki yüzde 7,4'lük büyümenin durup dururken gerçekleşmediğini vurgulayarak "Bunun arka planı var. 2017'nin başında bir çok tedbir aldık. Çünkü 2017'nin zor geçeceğini biliyorduk. Bunlardan bir tanesini sadece söyleyeceğim. Kredi Garanti Fonu (KGF) sistemini devreye soktuk. Yani hazine alınan kredilerin bir kısmına garanti veriyor ve bu şekilde 221 milyar 400 bin KGF marifetiyle kredi kullanılmış. İşletmeler büyüme planlarını gerçekleştirdiler." bilgisini verdi.

 Bunun dışında 290 bin işletmeye KOSGEB imkanının sağlandığını aktaran Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani KOSGEB'lerden verilerin krediler daha cazip, orada faiz yok. 50 bin liraya kadar para verdik, 3 yıl süreyle. Toplam 690 bin müteşebbise kredi sağladık. Zaten TOBB'un 1 milyon üyesi var, yarıdan fazlasına yüzde 70'ine kredi sağlamışız, destek vermişiz. Parasal olarak KOBİ'leri dahil ettiğimizde sağlanan kredi imkanı 1. Nefes Kredisinde 250 milyara yaklaşıyor, net rakam 243 milyar. Ekonomiye 243 milyarın birden girmesi ne demek, çarkların daha hızlı dönmesi demek, üretimin daha fazla artması demek, üretim artınca ihracatın artması demek, daha çok vatandaşımızın iş, aş bulması demek."

"TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK"

Yıldırım, geçen yıl 'Türkiye'nin krizi kaldıramayacağının' söylendiğini hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye bu krizi kaldıramaz, Türkiye yandı, öldü, bitti diyenler mosmor oldu. Şimdi bunların kötü alışkanlıkları bitmez, bu sene bozuk plak ya, tekrar başa aldılar. Tekrar aynı şarkıları söylüyorlar. 'Türkiye 2018'de bu işin içinden zor çıkar, şöyle olacak, böyle olacak.' sipariş raporlar, değerlendirmeler, ekonomi üzerine moral bozucu söylemler. Bunların hepsi bize yabancı değil, tanıdık sesler, tanıdık yüzler. Ama burada bir şey söyleyeceğim, bu ülkenin başbakanı olarak söylüyorum. Şartlarımızın çok kolay olmadığını biliyoruz çünkü biz büyük bir mücadele veriyoruz. Sadece ülkemizin kalkınması için değil, bölgemizdeki mazlum ve mağdur halkların da hamisi olarak tarihi bir mücadele veriyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu mücadeleyi veriyoruz ama bütün bunlara rağmen hiç merak etmesinler. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeye devam edecek, buradan ilan ediyorum. Efendim 'ekonomiyi soğutun'. Soğuttun mu, sırtındaki ter soğursa hasta olursun. Soğumayacak, terlemeye, üretmeye devam edeceğiz. Onun için bu destekleri veriyoruz."

2018'e ait bugün sadece küçük bir müjde verdiklerini aktaran Yıldırım, "Ama 2018'in tedbirlerini, teşviklerini, aldığımız kararları da önümüzdeki hafta inşallah halkımıza paylaşacağız, bu müjdeleri vereceğiz." dedi.

Başbakan Yıldırım, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirdikleri toplantıda açıkladıkları üzere bir çok reformu başlattıklarını belirterek, "Yakında da yasasını çıkardığımız Cazibe Merkezleri  Programını başlatmış olacağız." diye konuştu.

"YAŞATACAKSINIZ, YAŞATIRSANIZ, SİZ DE YAŞARSINIZ"

Nefes kredisinin bu noktaya gelmesinde 8 kuruluşun emeğinin olduğunu bildiren Binali Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bugün bu esnaflarımızla, işletmelerimizle paylaşıyoruz. İşletmelerimiz, pazartesiden itibaren gidip, başvuruların yapabilir ve kredilerini alabilir, hayırlı uğurlu olsun. Bakın değerli banka genel müdürleri KGF yine devrede, garantilerini veriyor, vatandaşın kendi öz kaynağı da var, onun için teminatlarda lütfen ölçülü olalım. Yani hiç teminat yokmuş gibi, bire iki, bire üç teminat alma cihetine gitmeyelim. Karşılığının bir kısmı veriliyor zaten, eksiğiniz varsa küçük bir parça onu da alın. Fazla teminat sizin için cazip bir şey değil. Önemli olan yaşatmayı esas almaktır, yaşatacaksınız, yaşatırsanız, siz de yaşarsınız. Yarın bir gün riske girince bütün bu işletmeler ne olacak, siz de zincirleme aynı şekilde. Onun için sürdürmeyi, yaşatmayı esas almalıyız ve teminatlarda da makul ölçüler içinde kalmalıyız."

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.