Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Barodan cinsiyet eşitliği çalıştayı

Barodan cinsiyet eşitliği çalıştayı

İzmir Barosu tarafından düzenlenen Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Disiplinler Arası Yaklaşımlar Çalıştayı, İzmir Barosu Konferans Salonu’nda başladı. 17-18 Mart tarihlerinde düzenlenen çalıştayın ilk günü üç oturum gerçekleştirildi.

  • Ege Postası
  • 18.03.2017 - 12:33

İZMİR Barosu tarafından, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Disiplinler Arası Yaklaşımlar Çalıştayı' düzenlendi. İzmir Barosu Konferans Salonu'nda yapılan çalıştayda konuşan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre kadınların eğitim oranında Türkiye'nin 109'uncu sırada, siyasete katılımda ise 113'üncü sırada olduğunu belirtti. 

Moderatörlüğünü İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Nuriye Kadan'ın yaptığı ilk oturumda ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Ecevit, 'Türkiye'nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesi', Yaşar Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker 'Toplumsal Cinsiyet ve Siyasal Katılım: Kuzey Ülkeleri Deneyimi', Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Şebnem Seçer, 'Çalışma Yaşamında Kadın-Sorunlar ve Çözüm Önerileri' ve Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Aslı Şimşek 'Türkiye'de Hukukun Cinsiyeti: Hukuk Eğitiminde, Mevzuatta ve Yargıda Durum ve Çözüm Önerileri' başlıklı sunumları gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan yaptı. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporundan çarpıcı rakamların  oluştuğunu belirten Özcan, "Kadınların eğitim oranında Türkiye'nin 109'uncu sırada, siyasete katılım alanında ise 113'üncü sırada. Kadınların bir gün içinde erkeklere oranla 50 dakika fazla çalışıyor. 2017 yılının ilk iki ayında  erkekler tarafından 67 kadının öldürüldü. Binlerce kadın ise şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde Türk kadını birçok Avrupa ülkesinden çok önce siyasi haklarına erişmiş olmasına rağmen, neredeyse yüz yıl önce verilen bu haklar son dönemde özellikle siyasi iktidar tarafından maalesef geriye götürülmektedir. Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın hiçbir şey yapmadığını dün gazetelerde okuduk. 15 Temmuz'da gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimini bir hukukçu olarak kabul etmemiz, onaylamamız mümkün değildir. Ancak darbe girişimi sonrasında ülkenin OHAL ve KHK'lerle yönetilmesini ve yapılmak istenen Anayasa değişikliği ile bu düzenin devamını da kabul etmemiz mümkün değildir. Ülkemiz hızla kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine doğru yönelecektir. Böyle bir ortamda hukuk devletinden, kadın haklarından, çocuk haklarından, insan haklarından söz edilebilir m? Bugün bile çok az kişi konuşabiliyor, bakın kadın sorununu tartıştığımız bugün üç kadın siyasetçinin sadece hayır dedikleri için konuşmalarının engellendiğini öğreniyoruz" dedi 

Baro Başkanı Aydın Özcan'ın konuşmasından sonra çalıştayın ilk oturumu başladı. Çalışmanın ikinci gününde ise hukuk, eğitim, tarih, siyaset ve medya alanlarında atölye çalışmaları düzenlenecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.