Dolar 32,3155
%0.2
Euro 35,0947
%-0.08
Altın 2.293,450
%0.7
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balıkta beklenen olmadı: Fiyatlar el yakıyor

Balıkta beklenen olmadı: Fiyatlar el yakıyor

Geçtiğimiz av sezonunun ilk haftalarında ağlara takılan palamuttan hala haber alınamazken, Türkiye genelinde hamsi 30 liraya sardalye 25 liraya alıcı buluyor. Her sene daha iyi geçmesi beklenen av sezonu her sene kötüleşiyor ve balık fiyatları giderek tavan yapıyor. Balıkçıların yeni umudu ise Lüfer. Halk ise balık yerine, artık en temel besin kaynağı olan tavuğa yöneliyor...

  • Ege Postası
  • 22.09.2019 - 15:09

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Çanakkale Merkez 1 No’lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, AA muhabirine, bölgede palamutun önceki av sezonlarının ilk haftasında balıkçı ağlarına takıldığını söyledi.

Bu sezon durumun farklı olduğunu belirten Özkurnaz, “Hala palamut balığı gözükmedi. Bu sene palamudun oldukça kesat geçeceğini değerlendiriyoruz.” dedi.

Özkurnaz, bugünlerde deniz sularının çok sıcak olduğunu, havaların da sıcak, zaman zaman ılıman geçtiğini dile getirdi.

Karadeniz’in soğumaya başlamasıyla hızlı bir şekilde Ege ve Akdeniz’e doğru balık hareketliliği yaşanacağını anlatan Özkurnaz, “Bu ay sonuna geldiğimizde, ekim ayında gerçek anlamda hangi balıklarımız yoğun veya hangi balıklarımızın az olacağı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Özellikle ekim ayında yine havaların soğumasıyla varsa önce palamut balığı gelecek, yoksa zaten lüfer balığımızın geleceğini tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

Önceki yıllara göre bu sezon denizlerden daha az balık çıkacağını öngördüklerini anlatan Özkurnaz, avlanma modeli ve biçimlerinin de bunda önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı ve Çanakkale Merkez 1 No’lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz

“İSTAVRİT VE SARDALYANIN SONUNA GELDİK”

Mehmet Özkurnaz, palamudun bol olmasının bile balıkçıların beklentilerini tam anlamıyla karşılayamayacağını belirtti.

Lüfer avının balıkçılar için önemine işaret eden Özkurnaz, şunları söyledi:

“Lüfer balığı her yerde gözükmüyor. Eğer lüfer olursa ciddi anlamda balık yoğun olur, olmazsa da böyle kıt kanaat geçinebiliriz. Tabii ki umudumuz olmasından yana. Bu dönemde en yoğun balık özellikle birinci sırada lüfer, palamut, torik; bunlar normal akım balığıdır. Ayrıca ekimin sonlarında ‘pullu balık’ dediğimiz çipura, sinarit, mercan, karagöz balıklarıdır. Balıkçımızın genelde yakaladığı balıklar bunlardır. Zaten denizlerimizde istavrit ve sardalyanın sonuna geldik. İstavrit, kolyoz ve uskumru; bu balıklar normalde kıyı balıkçılarımızın da olta balıkçılarımızın da yaptığı balıkçılıkla kendilerini var etmeye çalışıyor.”

Özkurnaz, bugünlerde av sezonunun kıt geçmesi nedeniyle fiyatların ciddi anlamda yükseldiğini sözlerine ekledi.

“LÜFERİ BİZ DE VATANDAŞ GİBİ BEKLİYORUZ”

Halde balıkçılık yapan Volkan Kaşıkçı da vatandaşların bolluk beklentisine karşı palamutta işlerin kötü gittiğini anlattı.

İstavrit ve hamside bolluk yaşandığını, sardalyanın mevsiminin de sürdüğünü aktaran Kaşıkçı, şunları kaydetti:

“Havalar biraz daha soğuyunca çeşitler zenginleşiyor. Şu ara en çok hamsi, istavrit, sardalya çıkıyor. Lüferi biz de vatandaş gibi bekliyoruz, umutluyuz. Hamsinin kilogramı 30 lira civarlarından 25 liraya düştü. Sardalya 15-20 lira civarlarında seyrediyor. İstavrit 20-25 lira. Daha da düşüş bekliyoruz.”

Çanakkale Balık Hali’ndeki diğer balık çeşitlerinden çipuranın kilogramı 50, levrek 40, mercan 50, barbun 40 liradan satılıyor.

AA

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.