Dolar 32,5400
%0
Euro 34,9007
%0.21
Altın 2.422,640
%-0.02
Bist-100 9.718,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balbay teke Tek'te Altaylı'nın konuğu oldu

Balbay teke Tek'te Altaylı'nın konuğu oldu

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Habertürk TV'de yeni müfredat ile ilgili açıklamalarda bulundu

  • Ege Postası
  • 13.09.2017 - 01:46

TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın konuğu oldu. Balbay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı yeni müfredata ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Balbay'ın açıklamalarından satır başları;

MÜFREDATTAKİ DEĞİŞİKLİKLER

"Şuan eğitimde atılan adımlar bu ülkenin bütün temel kuruluş değerlerinin eğitimin içi boşaltılıp sadece bir görüntü halinde kalmasını sağlamak üzere bir plan yapılmış durumda. Bu yıl Ocak ayından bu yana müfredat ile ilgili 3 kez karar değiştirildi. Ocak ayında dendi ki 1,5 ve 9.sınıflarda yeni bir müfredat uygulayacağız. Haziran ayında dendi ki hayır bu yıl uygulamayacağız, önümüzdeki yıla kaldı. Şimdi en son bu yıl okulların açılmasına bir hafta kala Milli Eğitim Bakanlığı bütün okullara bir genelge gönderdi biz size 1,5 ve 9.sınıflar için yeni eğitim malzemeleri göndereceğiz, onları kullanacaksınız dediler."

"4+4+4'TE YANLIŞ YAPTIKLARINI KABUL ETTİLER"

"Eğitimden kurucu değerleri, Atatürk'ü çıkarıp yerine kendilerince bir başka perspektif vermeye çalışıyorlar. Verebilseler onu eleştireceğiz. Ama maalesef mevcudu boşaltıp yerine bir şey koyamıyorlar. En son 4+4+4'te yanlış yaptıklarını kabul ettiler. Dediler ki bütün birinci sınıf öğrencileri el yazısı ile başlayacak. En son ne dediler el yazısını tümüyle kaldırdık. Doğru olan üçüncü sınıftan itibaren el yazısının konmasıdır. Bu hükümetin dış politikada, siyasette, sosyal hayatta verdiği birçok zarar var ama ben birinci sırayı eğitime veriyorum. "

"Bu yıl müfredatta yaptıkları 51 değişiklik ile tarih ve edebiyat eğitimine yenilik getirdiler. Şunu sormak isterim AK Partiye oy verenler dahil. Söylev konusu gündeme gelince Atatürk'ün Nutuk'undan bir cümle bahsedilmez mi yok, Çanakkale Savaşı gündeme geldiğinde Mustafa Kemal'den bir cümle bahsedilmez m? Yok. Ama Atatürk var mı her kitabın birinci sayfasına koymuşlar. "

"EĞİTİMİ TEMEL DEĞERLERİNDEN KOPARIYORSUNUZ"

"Atatürk'ün kişisel özelliklerini ver ama önce askeri özelliklerini de ver. Bu ülke için Meclis'i açması var. Çanakkale'de Mustafa Kemal'siz bahsediyor. Mustafa Kemal yok. Sadece yarım sayfa, bir cümle. Bütün kitaplarda tablo bu. Evet Mustafa Kemal var ama gerçek anlamda yerine oturtmak var. Nereden almış bu ülkeyi, neyi hedeflemiş'"

"Biyolojide evrim teorisini çıkardılar. Tamam evrim teorisini çıkardın. Mutasyon, seleksiyon var bunların aşamalarını veriyorlar. Evrim teorisi öyle bir şeyki.. Örneğin; grip aşısı, her yıl evrime uğruyor. Bir yandan bunu yaparken öğrencilerin ufkunu açacak"

"Müfredatta 51 kez yapılan değişikliğin ardından 4 vakıfla anlaşma imzaladılar. Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, İHH, Suriye Dostluk Derneği. Eğitimi temel değerlerinden koparıyorsunuz. Bu vakıflarla öyle bir anlaşma imzalanmış ki 19 maddelik. Çocuklar okul sonrasında Halk Eğitim Merkezlerini Ensar Vakfına veriyorlar. Burada öyle bir madde var ki bu sözleşme tek taraflı değil iki taraf iptal edebiliyor."

"TARİHE KARŞI BU KADAR ACIMASIZ DAVRANILMAZ"

"Hem öğretmen ataması yapmıyorsunuz hem de öğrencilerin okul sonrası ihtiyaçlarını kamp gibi bütün bunları vakıflara veriyorsunuz. Bu vakıfların öteki kimlikleri ayrı bir tartışma konusu. Milli Eğitim Bakanlığı ruhunu nasıl vakıflara devrede? Ayıptır. Ben kabul etmiyorum. Eğitim anne babanın çocuğuna bırakacağı en büyük miras. Okulu saldım çayıra mevlam kayıra diye bir şey yok."

"Şuan Türkçe okuğunu anlamada gerideyiz. Demek ki eğitimde çok temel bir sorun var. Bunun çaresi eğitimi vakıflara devretmek midi? Olamaz. Lise düzeyindeki 18 yaşlarındaki gençlere terör örgütlerini anlattığınız zaman bunlar karşı karşıya gelebilir. Geçmiş tertemizdi demiyorum şu an yapılan Milli Eğitim şuanda ilköğretim okullarındaki yönetmeliğinde öncekilerde Atatürk ile ilgili 10 sayfa vardı şimdi şu kadar 'Uygun bir yere koyun' diyor. Burada bütün talim terbiye kurulunun cihatı bir ibadet gibi sokmak, evrim teorisini çıkarmak, tarihi parça parça etmek... Bu zalim terbiye kuruludur. Tarihe karşı bu kadar acımasız davranılmaz. Eğitimi darma dağın etmiş olursunuz."

"Adım adım gerilediğimiz iki alan var biri basın özgürlüğü, biri eğitim. Hakikaten bütün bu şey içinde çocukların nasıl bir gelecek, nasıl bir hayat edineceği soru işareti.... Her şeye zaman bulan Milli Eğitim halk oyunlarına zaman ve yeterince öğrenci yokmuş iptal etmişler."

"Bu Cumhuriyeti bir ruhla eğitime önem vererek, Atatürk eğitimcileri savaşa almadı. Onlara gelecekteki ruhumuza yön verecek dedi. 1925 yılında o dilin diliyle tayyare fabrikası kurduk ve 1952 yılında biz onu kapattık ve traktör fabrikasına çevirdik. Uçak fabrikasından traktör fabrikasına döndük. Geldiğimiz noktaya bakın."

CHP'NİN BİR MÜFREDAT HAZIRLIĞI VAR MI'

"Bir uçak fabrikası örneği verdim yaptıklarını anlattım. O insanların hedefi vardı. Şuan cumhuriyetin ruhunu köreltmekteler. Örneğin Cahit Arf. Arf teoreminin kurucusu. Eğitimi özgür bırakacaksın. Öğrencilerin yurt sorununu çözeceksin, özgürlük getireceksin. Önerilerimiz 2 sayfa. Çok uzun değil. Vakıflardan eğitimi kurtaracağız. Aklın ve bilimin önde olduğu bir süreç başlayacak. Eğitim eşittir öğretmendir. Sözleşmeli öğretmenliği kaldıracağız. Öğretmen yarın ne olacağım diye düşünmemeli. Bütün bunlar adım adım temizlenecek. Şuan Türkiye'de eğitimi bir partinin arka bahçesi yapmak istiyorlar. Yazık değil mi Sayın Altaylı'"

"Bu yılın başından beri 3 kez karar değiştirdiler. Cihatı kaldırdık dediler ama elimdeki kitapta ibadet olarak anlatacağız diyor. 16 yaşındaki çocuğun aklına nasıl gire? İktidarın ilk yapması gereken iyi bir öğretmen kadrosu yaratması ve öğretmen açığının kapanması. Eğitime ayrılan pay yüksek, geçmişe oranla yüksek. Ama örneğin bütçesinin yüzde yirmisi eğitime ve bu bütçenin yüzde sekseni maaşlara ve binalara veriliyor, bilimsel araştırmalara değil. Toplayıp toplayıp sıfırla çarpmak oluyor bu. Belli noktalarda olumlu kararlar alınıyor ama bir noktadan sonra sıfırla çarpıyoruz."

"BU ÜLKEDE EN BÜYÜK SORUN GENÇLERİN HEDEFLERİNİN OLMAMASI"

"Okullarda okutulacak bütün dersler için 15 Temmuz ile ilgili ne anlattınız diye soruyorlar. Nihai olarak bu iş sonuca bakar. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras eğitimse eğitimden tasarruf israftır. Bu ülkede en büyük sorun gençlerin hedeflerinin olmaması. Çocuklara soruyorum yurtdışında eğitim isteyenlerin sayısı çok fazla. Eskiden aileler bir an önce dönün diyordu ama aileler dönmeyin geleceğinizi hazırlayın."

"İslam dünyasından Nobel ödülü alanların sayısı üç. Bunların üçü de kendi ülkelerinin dışında eğitim görmüş. Bu bize hiçbir şey ifade etmiyor m? Oysa Halil İnalcık'ın ölümünden 6 ay önce bir toplantıya katılmasını istedim katılamayacağım ama bir bildiri göndereyim dedi çok önemli bir bildiriydi. Özü şuydu eğitimin geldiği noktayı anlatıyor. 'Sorun din değildir dini kullananlardır' diyor. Geldik geldik imam hatiplerin artırılması, müfredat eşittir milli ve manevi değelerin verilmesi, milli ve manevi değerlerin verilmesi eşittir kendi partimize arka bahçenin sağlanması gibi bir zeminin ortaya çıkması."

"15 YILDA EĞİTİM SİSTEMİ 11 KEZ DEĞİŞİKLİĞE UĞRADI"

"Geçmişte şu vardı din bu kadar temel referans alınmazdı. İmam hatiplerin zorla sayısını artırma... İzmir'de bin kişilik okula kırk kişi başvurdu. Allah aşkına bunu hangi vicdan kabul ede? Bütün bunlarla birleşince ciddi bir sorun ortaya çıkıyor. Her bakan ile birlikte eğitim sisteminde yöntem değişiyor. Bütün dershaneler lise olma yarışında. Eskiden dershaneydi. Eğitim sistemini uygulamadık, çocuğunuzu sınava hazırlayacağız diyor. Eğitim vermesi gereken okulları dershaneleştirdiler böyle bir tablo ile karşı karşıyayız. 15 yılda üniversite sınav sistemi ve temel eğitim sistemi 11 kez değişikliğe uğradı. Bu olabilir mi'"

"Şuan gündemde olan aklın ve bilimin ikinci plana itilmesi. Bugünki iktidarın yapmak istediği kendi düşüncelerini yerleştirmek ve eğitimi yok etmek. Düşünmeyen, sorgulamayan biat eden bir toplum yaratmak istiyorlar. Bunun eğitimini vermek istiyorlar topluma. Böyle bir toplumu hedefliyorlar. Tamamen kendi kafasına göre. Kendi dışındaki herkesi terörist ilan etmesi noktasına geldi."

"Hakikaten olumsuz örnek vermiyorum Katar bize ne kata? Eğitimde ne kata? Deseler şu alanda çok iyi... Mesela İran örnektir nükleerde bir noktaya geldiler. İHH ile anlaşma yapıyorsun. Bunlar Ekim 2016'ya denk geliyor FETÖ ile bütün bağlantılarını kopardıktan sonra ben bunu devlete vereyim. Devlet çarkı dönsün. Devletimiz eğitim çarkını döndürsün. FETÖ'den alayın nereye vereyim'"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.