Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Yıldız: Enerjiye itiraz, aslında kalkınmaya yapılan itirazdır (1)

Bakan Yıldız: Enerjiye itiraz, aslında kalkınmaya yapılan itirazdır (1)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji yatırımlarına itirazların, aslında Türkiye’nin kalkınmasına yapılan itirazlar olduğunu söyledi. AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Yıldız, burada gazetecilerin sorularını...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 14:05
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji yatırımlarına itirazların, aslında Türkiye’nin kalkınmasına yapılan itirazlar olduğunu söyledi. AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Yıldız, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, Bursa Kozağaç Vadisi'ne termik santral kurulma kararına karşı kiraz üreticilerinin eylem yapmasını sorması üzerine Bakan Yıldız, şunları kaydetti: "Türkiye’nin enerjisinin yüzde 72’si ithal ediliyor. Bize düşen görev ve omuzlarımızda hissettiğimiz sorumluluk, bunların olabildiğince yerli kaynaklardan elde edilmesidir. Yerli kömür, rüzgar santralleri ki en fazla İzmir Alaçatı'da yoğun, güneş santralleri, jeotermaller yine bu bölgelerde çok yoğun. Yerli kaynaklardan elde ettiğimiz enerjiyi ne kadar arttırırsak, ithalata bağımlılığımız o kadar azalacak. Enerji sektörü yatırımlarımızı çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte yapıyoruz. Biz oradaki kömürün kullanımıyla alakalı Bursa Keres’teki kiraz bahçelerine zarar gelmeyecek şekilde 15 yıllık periyot yaptık. O sürede bir kısmı o kirazlarını kullanabilecek, bir kısım vatandaşlarımız yeni ağaçlar dikebilecek. En son Tunceli-Elazığ arasındaki Tatar Barajı'yla alakalı üç tane yavru leyleğin su altında kalmasını önlemek için su tutulmasını geciktirdik. 1,5 milyon TL’lik ciro kaybı var orada. Enerji Bakanlığı için yapılacak en kolay iş, çayını kahvesini içip telefonun başına geçip doğalgaz siparişi vermesidir ama biz ucuza talip değiliz. İstihdamı ve üretimi desteklemeli, yerli kaynaklarımızı harekete geçirmeliyiz. Hele hele kömür ve su kaynaklarımıza mutlaka hassasiyet göstermemiz lazım. İyi niyetli, çevreyle ve yeşille alakalı vatandaşlarımızı ayrı tutarak söylüyorum. Bugün bazı enerji kaynaklarına yapılan itirazın, aslında kalkınmaya yapılan itiraz olduğunu söylemem lazım. İzmir, 8 bin 884 km. kıyıya sahip. Burada 46 tane enerji yatırımı talebi var; entresandır, 46 tane de itiraz var. Yerli kaynaklarımızı çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte harekete geçireceğiz. Baca gazı analizlerine dikkat edeceğiz. Çevreyi kirletmeyeceğiz, bitki örtüsünün baltalanmaması için gayret göstereceğiz. Arkadaşlar, safdillik yapmayalım. Çin, he hafta sonu bir kömür santrali devreye alıyor. Yılda ortalama 52 tane kömür santrali yapıyorlar. Bizim toplam rezervimiz, dünya tüketiminin 1,5 katı. Bizim çocuklarımıza, geleceğimize bırakacağımız bütün kömür rezervi, neredeyse dünyanın bir yılda kullandığı kadar. O yüzden bırakın biz bunları yerli kaynaklarımız olarak geliştirelim, Türkiye’nin ekonomisine kazandıralım. Orada sizin, bizim çocuklarımız çalışacak. O yöre halkımızın, köylümüzün, çiftçimizin çocukları çalışacak."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.