Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Pakdemirli, tarlada tarım işçileriyle kahvaltı yaptı

Bakan Pakdemirli, tarlada tarım işçileriyle kahvaltı yaptı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa'nın Akhisar ilçesinde domates tarlasında işçilerle bir araya geldi, birlikte yer sofrasında kahvaltı yapıp, sorunlarını dinledi. Bakan Pakdemirli tarım işçileriyle kahvaltı yaptı

  • Ege Postası
  • 10.08.2018 - 12:04

Çeşitli programlara katılmak üzere Manisa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Akhisar ilçesindeki Akselendi Ovası'nda incelemelerde bulundu.

Tarım işçileri Pakdemirli için yere domateslerle 'Hoşgeldin' yazıp, ay yıldız oluşturdu. Burada domates tarlasında çalışan kadın işçilerle görüşen Pakdemirli, onlarla yer sofrasında kahvaltı yaptı. Pakdemirli, bir süre sohbet ettiği tarım işçilerinin sıkıntılarını dinledi.

Tarlada çalışan kadınlar, 14 kilo domatesten 1 kilo kuru domates elde ettiklerini anlattı, kuru domateslerin de ABD ve İtalya'ya ihraç edildiğini söyledi. Ardından tarlada domates toplayan işçilerin yanına geçen Bakan Pakdemirli, burada bir süre traktör kullandı.

Bakan Bekir Pakdemirli'ye Akhisar Belediye Başkanı AK Partili Salih Hızlı ve Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, zeytin ve zeytinyağı takdim etti. AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise Ziraat Türkiye Kupası'nın ardından Süper Kupa'yı da müzesine götüren Süper Lig temsilcisi Akhisar Belediyespor'un formasını Pakdemirli'ye hediye etti.

Bakan Pakdemirli, daha sonra Manisa kent merkezine gitmek üzere ilçeden ayrıldı. 

VALİLİĞE ZİYARET

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Akhisar ilçesinden geldiği Manisa'da, Vali Mustafa Hakan Güvençer'i makamında ziyaret etti. Bakan Pakdemirli'nin ziyaretine AK Parti MKYK üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa milletvekilleri Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık ve Mehmet Ali Özkan, Yunusemre Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı AK Parti'li Ömer Faruk Çelik, Ahmetli Belediye Başkanı AK Parti'li Ahmet Alhan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Genç, AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, daire müdürleri, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

'MUHTEMEL ZARAR 700 TON CİVARINDA'

Bakan Pakdemirli, Ordu'daki sel felaketinden etkilenen çiftçilere yönelik açıklamalarda bulundu. Pakdemirli, "Ordulu vatandaşlarımıza geçmiş olsun, diliyorum. Büyük bir sel, büyük bir felaket. Aşağı yukarı Ordu ilinin fındık rekoltesi, 200 bin ton civarında. Toplamda 230 bin hektar alana ekilmiş ve özellikle yağış alan Perşembe, İkizce, Çaybaşı, Ünye ve Fatsa ilçelerinde 72 bin ton rekolte bekleniyordu. Yani çıkacak olan rekoltenin 3'te 1'i, bu yağış alan ilçelerimizdendi. Bizim bakanlık yetkililerimiz çok hızlı bir şekilde 950 çiftçi ile görüştü. Bu görüşmelerin sonunda, muhtemel zararın 700 ton civarında olabileceği tespit edildi. Bunlar ilk tespittir. Gerçek zarar ortaya çıkacaktır. Çıkan gerçek zarar ne ise bunun telafisi yönünde her türlü adım atılacak. Zaten bu bölgede yaşayan çiftçilerimizin Ziraat Bankası kredi borçlarının ertelenmesiyle alakalı dün gerekli açıklamaları yaptık. Buradaki üreticilerimizin ezilmemesi anlamında devlet, şefkatli elini onlara uzatacak. Ne gerekiyorsa yapacağız. Herkes müsterih olsun" diye konuştu. 

'BUNLARI GÖRDÜĞÜMÜZ ANDA İHBAR ETMELİYİZ'

Bakan Pakdemirli, Manisa Valiliği ziyareti sonrası Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün hayvanları koruma derneklerine köpek evi, kedi evi, kuş evi, beslenme odakları, mama ve su kapları dağıtım programına katıldı. Burada konuşan Pakdemirli, Manisa'da 9 barınağın olduğunu hatırlatarak, imkanları her geçen gün daha iyi hale getirdiklerini söyledi. Pakdemirli, "Bugün burada dağıtacağımız beslenme odağı, kedi evleri, mama kaplarıyla en azından bu konuda biz de vermiş olduğumuz önemi göstermek istedik. Bizim de bir köpeğimiz vardı. 2015 yılında vefat etti ne yazık ki. Akşam eve gittim. Evdeki her birey ağlıyordu. Bizim milletimizdeki köpek ve hayvan sevgisi aynen böyle. Zaman zaman hasta ruhlu insanlar, hayvanlara işkence edebilirler. Bunları gördüğümüz anda ihbar etmeliyiz. Bunu sadece kolluk kuvvetlerine bırakmamak lazım. Ben hayvanları insanlardan ayırmıyorum. Onlar da Rabb'imizin bize bahşettiği canlılar" dedi. 

Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından Manisa'da sahipsiz hayvanlar konusunda başarılı çalışmalarda bulunan derneklere, yerel hayvan koruma görevlilerine ve hayvanseverlere teşekkür belgesi verdi. Daha sonra derneklere köpek evi, kedi evi, kuş evi, beslenme odakları, mama ve su kapları dağıtımı yapan Pakdemirli, o sırada stant alanında bulunan sokak köpeklerini yakınıyla programa gelen küçük kız çocuğu ile birlikte sevdi.

Bakan Pakdemirli, dağıtım programının ardından '2018- 2019 Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni'ne katılmak üzere Manisa Ticaret Borsası'na geçti.

ÜZÜM TÖRENİNE KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa sultani çekirdeksiz üzüm sezonunun açılışı ve geleneksel ilk çekirdeksiz kuru üzüm alım törenine katıldı. Törene Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra 22'nci Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa milletvekilleri Murat Baybatur, Uğur Aydemir, Semra Kaplan Kıvırcık, İsmail Bilen ve Mehmet Ali Özkan ile üreticiler katıldı. Bakan Pakdemirli törende üzüm rekoltesini açıkladı. Çekirdeksiz kuru üzümde Türkiye'nin dünyada saygın bir yeri olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Manisa toplam üzüm üretim alanının yüzde 20'sine sahip. Türkiye'de toplam yaş üzümün 3'te 1'ini Manisa üretiyor. Kuru üzümün de yüzde 87'si buradan çıkıyor. Dünyada 77 milyon ton kuru üzüm üretiliyor. Türkiye bağ alanı olarak 5'inci, rekolte olarak 6'ncı sırada. Geçen yıl yaş üzümümüz 4.2 milyon ton, kuru üzümümüz de 310 bin ton civarındaydı. Fındıktan, zeytinden sonra üzüm 3'üncü sırada geliyor. Üzümün dışında pamukta da iyi gidiyoruz. Onda da ithalata bağımlılığımız azalıyor. Manisa'da epey bir alanda pamuk da ekilmeye başlandı" dedi.

ÜZÜM REKOLTESİNİ AÇIKLADI

Kuru üzümde ihracatın geçen yıl 270 bin ton, yaş üzümde ise 2 bin 786 ton olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, yine geçen yıl 604 milyon dolarlık ihracat yapıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"2017'nin 7'nci ayında 4.1 TL olan fiyat, bugün Rabbime şükürler olsun 6.9 TL. Yani şu an iyi bir noktadayız. Üzümde fiyatımız yüzde 68 artmış. 2018 rekoltemizde, aşağı yukarı yüzde 14 kayıp olacak gibi gözüküyor. 2017'deki 310 bin ton kuru üzüme karşılık, aşağı yukarı 261 bin ton olacak gibi gözüküyor. 1 milyon 45 bin ton civarında da üzümümüz var gözüküyor. Fiyatlar normal ve iyi. Üreticiyi tatmin eder vaziyette. Herhangi şekilde üretici aleyhine durum olursa üzüme Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifi vasıtasıyla müdahale ederiz. Üzüm fiyatlarında dengesizlik olursa bu işe müdahale edeceğiz. Her daim hazır bekliyoruz. Fiyat dengesini mutlaka koruyacağız. Destekleri sürdüreceğiz."

ARINÇ, NASREDDİN HOCA FIKRASINI HATIRLATTI

Törende konuşan 22'nci Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ise Manisa'nın kendisi için önemli bir şehir olduğunun vurgulayıp, şöyle dedi:

"2009'dan 2016'ya kadar başbakan yardımcısı olarak bulundum. Tarım Bakanlığı konusunda zaman zaman ben tarımı temsil eden büyük bir nüfus yoğunluğunun, ihracatımızda önemli yer tutan sektörümüzün temsilcisi olmak durumundaydım. Tarım bakanları ile Manisa'ya çok geldim. 2013 veya 2014'te tarım bakanımız Bakanlar Kurulu'nda sunum yaptı. Ben soru sordum. Ortada bir paradoks var. Ben Manisa'ya geliyorum, başka şehirlere gidiyorum, tarım sektöründen şikayetler alıyorum. O zamanki hesapla 12 milyar tarıma destek vermişiz bir yılda. 'Bakanım, 12 milyar destek veriyorsak Nasreddin Hoca fıkrasını hatırlayın; 'Kedi buysa ciğer nerede, ciğer buysa kedi nerede'' Bu kadar destek verdiysek neden çiftçi mutlu deği? Yanlış mı verdik acab? Bana göre çelişki olan bu konu izah edilemedi."

'259 BİN TON İHRACAT İLE 417 MİLYON DOLAR KAZANILDI'

2017-2018 sezonunda Temmuz sonu verilerine göre Ege Bölgesi'nde toplam 349 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edildiğini kaydeden Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap da konuşmasında, "4 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre gerçekleştirilen 259 bin ton ihracat ile ülkemize 417 milyon dolar kazandırılmıştır. Manisa'da Temmuz raporlarına göre 325 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üretimi tescil edilmiş. Bu miktarla da Ege Bölgesi'nde yapılan üretimin yüzde 93'ü gerçekleştirilmiştir. Yani ülkemize her yıl yaklaşık 500 milyon dolar gelir kazandıran, üretiminin yüzde 90'dan fazlasının, ihracatının ise yüzde 85'ten fazlasının Manisa'da gerçekleştirildiği bu milli gelir kaynağının alt yapısında; Manisalı üreticilerimizin, tüccarlarımızın, ihracatçı işletmelerimizin ve ilgili kurumlarımızın yoğun emek ve ortak çabaları yer alıyor" dedi.

BAKANA İKİ TALEP İLETTİ

Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özkasap, Bakan Pakdemirli'den iki talepleri olduğunu da belirtip, şöyle devam etti:

"Birincisi; okul üzümü projesinin uygulanabilir hedeflerle devam ettirilmesi. Kısaca; iç tüketim alışkanlığının artırılması ve sağlıklı yeni nesiller yetiştirilmesi amaçlarıyla Manisa'daki pilot uygulama sonrasında ülkemiz geneline yayılan projenin, kamu spotları ve diğer farkındalık oluşturma çalışmaları da yeniden devreye alınarak sürdürülmesini talep ediyoruz. İkinci talebimiz ise Manisa sultani çekirdeksiz üzümü adıyla coğrafi işaret tescili alınması için Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde borsamız tarafından başlatılan ve önümüzdeki aylarda sonuçlanacak olan sürece bakanlığımızın da katkı sağlamasıdır. Çünkü yüzde 90 oranındaki üretimin; tatil nedir bilmeden, kışın soğukta, yazın 40 derece sıcakta emek ve alın teri buradayken, Manisa sultani üzümü artık bölgesel bir isimle ya da farklı şehir isimleriyle anılmamalıdır."

Bakan Pakdemirli, Başkan Özkasap'ın talepleriyle ilgili bürokratlarına talimat verdiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından ilk kuru üzüm satışı açık artırma usulü ile gerçekleştirildi. Saruhanlı ilçesi Taşdibi Mahallesi'nden üzüm üreticisi Ahmet Karabacak'a ait ilk kuru üzüm kilosu sembolik olarak 300 lirayla Manisa Ticaret Borsası tarafından alındı. Daha sonra ilk üzüm hasadını borsaya getiren üretici Ahmet Karabacak'ın ürünleri sergilendi.

BAKAN PAKDEMİRLİ, TESİS AÇILIŞINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinin kırsal Mütevelli Mahallesi'ndeki bir yumurta işletmesini ziyaret edip, yeni üretim kompleksinin açılışına katıldı. Açılış törenine Bakan Pakdemirli'nin yanı sıra Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa milletvekilleri Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık, Mehmet Ali Özkan, Saruhanlı Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Yaralı, AK Parti Manisa İl Başkanı Berk Mersinli, oda başkanları ve iş adamları katıldı. Bakan Pakdemirli, tören alanına girişte işletmenin çalışanlarını selamladı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Pakdemirli, "24 Haziran itibarıyla parlamenter sistem sona erdi. Artık daha dinamik ve güçlü bir Türkiye için başkanlık sistemine geçtik. Bundan sonra üretim ekonomisi için biz üreticilerimizin olduğu gibi, sanayicilerimizin de yanında olacağız. İzmir, Manisa gibi Ege illeri önemli tarım ambarlarımızdır. Tarım ürünlerini üretiyoruz. Hayvancılıkla ilgili çok güzel işlerimiz var. Bunları mamul haline getirecek, tarıma dayalı sanayi ürünlerini üretmemiz gerekiyor. Bu sebeple, Manisa'nın özellikle yüzde 14 tarıma dayalı sanayi ürünü var, bunu artırıyor olmamız lazım. Yumurta için Manisa önemli bir merkez. 20 milyar adet yumurta üretiliyor. Bu tesis, Manisa'daki yumurta üretimin 20'de 1'ini karşılıyor. Bu gurur vericidir. Burada pastörize tavuk ve bıldırcın yumurtası var. 700 bin metrekarelik açık alan, 250 dönüm kapalı alanımız var. Burada tesisin atıklarından da enerji üretiyorlar. Bu da çok önemli" dedi.

'İŞ DÜNYAMIZ BU DÖNEMDE MUTLAKA RAHATLATILACAK'

İş adamları ve sanayicilere yönelik açıklamalarda bulunan Pakdemirli, "Bu dönemde kabinemiz iş adamlarımızı, sanayicilerimizi rahatlatmak adına önemli hazırlıklar yapıyor. İnşallah, bunlar en kısa sürede açıklanacak. İş dünyamız bu dönemde mutlaka rahatlatılacak. Üretim bazlı bir ekonomi anlayışı üzerinde hep birlikte ilerliyor olacağız" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte yeni üretim tesisinin açılış kurdelesini kesti. Açılış sonrası işletmeyi gezen Bakan Pakdemirli, tesis hakkında firma yöneticilerinden bilgi aldı.

Açılışın ardından tören alanından ayrılan Bakan Bekir Pakdemirli, cuma namazını da Mütevelli Mahallesi'ndeki Çamlıca Camisi'nde kıldı. Namaz sonrası Bakan Pakdemirli vatandaşlarla bir süre sohbet etti.

AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI'NI ZİYARET ETTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa'da AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Parti binası girişinde İl Başkanı Berk Mersinli ve partililer tarafından karşılanan Pakdemirli'ye çiçek takdim edildi. Bakan Pakdemirli, daha sonra İl Başkanlığı toplantı salonunda partililer ile bir araya geldi. Partililere seslenen Bakan Bekir Pakdemirli, konuşmasına genel seçimleri hatırlatarak başlayıp, seçimlerde listeye giremeyenlerin partiye küsmemesi gerektiğini söyledi. Kendi hayatından kesitlerle örnek veren Pakdemirli, "Her yerde listeler açıklanıyor. Her yerde listeler açıklanınca da ister istemez belli kırılmalar oluyor, belli kopmalar oluyor. Bunların olmamasını diliyorum. Yani İzmir'de oldu. Manisa'da mutlaka olmuştur. 'Siyaseti bırakıyorum' diyen arkadaşlarımız oldu. Tahmin ediyorum benim de aşağı yukarı partiyle irtibatım 10 yılı geçiyor. 10 yıldır bir şey olmamış ama şu anda da aniden bir şey olmuş bir arkadaşınız olarak, kendimi numunelik gösterebilirim. O nedenle 'Bu işte durmak yok, yola devam' dememiz lazım" dedi.

'SİSTEMİN OTURMASI İÇİN 10 YIL DAHA GEREKLİ'

Yeni bir sisteme geçildiğini hatırlatan Pakdemirli, "Parlamenter sistemden yeni bir sisteme geçtik. O yüzden burada havlu atma şansımız yok. Bu sistemin oturması için de 10 yıl lazım. Bana göre AK Parti'nin 10 yılı daha olmalı. Bana göre bütün partiler hizmet için var. Bizim başımızda dirayetli bir lider var. Neye dayand? Yargı darbesine dayandı, askeri darbeye dayandı, şimdi ekonomik darbeye hep birlikte dayanmaya çalışıyoruz. Şimdi, bugünkü liderler arasında böyle güç görmüyorum. O yüzden, bugün itibarıyla bu sistemin oturması lazım. Cumhuriyet kazanımlarının ötesinde kazanımlar elde edebilmek için mutlaka ve mutlaka biz inandığımız davanın yolunda yürümemiz gerekiyor. Bugünleri çok hızlı geçebiliriz diye umut ediyoruz. Bir şekilde de Batı ile olan ilişkilerde bir baz oluşturuluyor. Hükümetimiz tarafından çalışmalar devam ediyor. Ekonomi ile ilgili de kabinemiz önemli paketler üzerinde çalışıyor. Ekonomin rahatlaması yerel seçimler öncesi iyi bir adım olacaktır" diye konuştu.

'16 YILDA MANİSA'YA 25 MİLYARLIK YATIRIM YAPTIK'

16 yılda Manisa'ya 25 milyarlık yatırım yaptıklarını dile getiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şöyle dedi:

"Bu yatırımların 4.5 milyarı Tarım ve Orman Bakanlığı'na ait. Yüzde 48.61 oyla da Manisa bu yatırımları taçlandırmış. Dediğim gibi bu işin bugünü yok. Geçmiş başarı, gelecek garantisi değil. Bizim kapı kapı çalıp, partili olmayanları da ikna edip, 'Çocuklarınız için bize oy vermeniz gerek' deyip, bu ikna faaliyete katılmamız gerekiyor."

Bakan Pakdemirli konuşmasının ardından bir süre basına kapalı olarak partileler ile sohbet ettikten sonra bir otelde düzenlenen tarım ve orman sektörü temsilcileri ile buluşma toplantısına geçti.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.