Dolar 32,4537
%-0.1
Euro 34,7686
%-0.58
Altın 2.441,790
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Pakdemirli'den TV35'e özel açıklamalar: O projeye İzmir'den başlıyoruz

Bakan Pakdemirli'den TV35'e özel açıklamalar: O projeye İzmir'den başlıyoruz

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli TV35’te yayınlanan ‘Kent ve Siyaset’ programının konuğu oldu. Alper Baran Esin’in sorularınu yanıtlayan Bakan Pakdemirli, son günlerde meydana gelen yangınlardan, Türkiye’nin tarım konusunda atacağı adımlara kadar çok özel açıklamalarda bulundu. İzmir projelerinden bahseden Bakan Pakdemirli, Bu bölge sıcak İzmir’in su tutma kapasitesini artırmamız gerekiyor bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Yer altı barajları çok  ufak maliyeti olan ancak getirisi çok olan bir yatırım. Yer altı barajlarına İzmir’den başlıyoruz” Bakan Pakdemirli'den TV35'e özel açıklamalar

  • Ege Postası
  • 15.07.2019 - 10:47

EGEPOSTASI- TV35 ekranlarında yayınlanan ‘Kent ve Siyaset’ programının bu haftaki konuğu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli oldu. Alper Baran Esin’in sorularını yanıtlayan Bakan Pakdemirli gündeme dair çok özel açıklamalar yaptı. 

“YANGINA MÜDAHALEDE DÜNYA REKORU TÜRKİYE’DE” 

Bakan Pakdemirli son günlerde meydana gelen özellikle Muğla Dalanaman’da yangınla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “ Fethiye’deki, Dalaman’daki yangınlar büyüklüğüne baktığımız zaman Türkiye’deki büyük yangınlardan sayılmaz. Ancak endişelendiğimiz konu yerleşim yerlerini tehdit ediyor olması. Yerleşim yerlerinin birisine yaklaşan ateşe, ateşle karşılık verildi. Yani ateş ateşle boğuldu bu yöntemler bilinen aksine engellemeye yönelik hareketler. Orman kurmumuz 180 yıllık bir kuruluş, Türkiye orman yangınlarıyla mücadele açık ara birinciyiz. Orman alanını arttırma konusunda Hindistan ve Çin’in ardından üçüncüyüz. Yangınlara 15 dakikalık müdahale süremizi 13 dakikaya indirdik. 15 dakika zaten bir dünya rekoru ancak biz yine 13 dakikaya indirdik. Bu hayatını riske atan bir ekibin işi. Bizim bir risk haritamız var ona göre hareket ediyoruz. Bir ağacın ne kadar kıymetli olduğunu bilerek hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

“PKK HER YANGINI ÜSTLENİYOR ANCAK ARAŞTIRIYORUZ”

Bakan Pakdemirli terör örgütlerinin yangınları üstlenmesine ilişkin, araştırmaların sürdüğünü ifade ederken, ““Bu konu İçişleri Bakanlığı’nun konusu. PKK son dönemde zayıfladı. Ancak kendisine ait olmayan bir işi kendisi yapmış gibi açıklama yaparak güçlü olduğunu göstermeye çalışıyor. Ancak ilk bulgulara baktığımızda bir tarladan sıçrayan yangın olarak gözüküyor. PKK’nın bir alışkanlığı var her yangını kendisi üstleniyor ama araştırıyoruz” diye konuştu.

FİDAN DİKİMİ ÇALIŞMALARI EKİM’DE 

Yangın bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarının başlatılacağını belirten Pakdemirli, “Kamuoyunda bilinen aksine, bizim çalışmalarımız bu konuda çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Herhangi bir yer yandığında önce temizle daha sonra mevsimi geldiği zaman fidan dikimi gerçekleştirilir. İktidarımız bu konuda çok hassas, Türkiye orman varlığını artırıyor ve  üçüncü sırada” dedi. 

“BİR ÖRNEĞİ VARSA BANA GÖSTERSİNLER”

Yangın meydana gelen bölge için kamuoyunda ‘bu alanlar ranta, imara açılacak, zenginlere peşkeş çekilecek’ algısının yanlış olduğun bildiren Pakdemirli, “Türkiye’de ne yazık ki bilgisi ve sorumluluğu olmadan yorum yapıyor. Bir tane örnek göstersinler. Niye müdahale etmediniz desinler ondan sonra oturalım konuşalım. Yanan bölgeler yerleşim yerlerine uzak, neden bu bölge olsun. Otel yapılacaksa zaten bu işin resmi yolları var ortalığı yakmaya gerek yok.  Tarım ve Orman Bakanlığı turizmden önce kendi alanını düşünür” şeklinde konuştu. 

MİLLİ AĞAÇ DİKME GÜNÜ 

Sosyal medyada gündeme gelen ‘Milli ağaçlandırma’ bayramı için açıklama yapan Bakan Pakdemirli, “Cumhurbaşkanımızın bu konuda önemli bir hassasiyeti var ve bunu sosyal medyada ortaya koymuş. Bakanlık senede 300-500 milyon fidan diken bir kurumuz. Bu faaliyetlerimizi biraz daha tabana ve vatandaşlarımıza yaymamız gerek yoksa biz zaten fidan dikiyoruz. 2023 hedefimiz  milyar fidanı toprakla buluşturmak. Her yaşayan insan için bir fidanı dikmek gibi hedefimiz var. 2 buçuk milyar gibi bir hedefimiz kaldı. Orman haftasında bu günü ilan edebiliriz” ifadelerini kullandı. 

ÇEŞME’DE NEDEN DALIŞ YAPTI' 

Çeşme’de deniz temizliği için gerçekleştirdiği dalış hakkında bilgi veren Pakdemirli, “Üzerinde yaşadığımız dünya bize çocuklarımızdan emanet. Elimizde bir tek dünya var ama biz yedi dünya varmış gibi harcıyoruz. Atıklarımızla çevreyi kirletmemiz gerek. Denizdeki ağları topladık. Benim dalgıç olduğumu bildikleri için projeye beni dahil etti. 4 yıldır dalmıyordum bir arakdaşımı kaybettim dalış sırasında ancak böyle bir farkındalık için bu dalışı gerçekleştirdik. Çıkardığımız ağları ev kadınları file haline getiriyor. Sıfır atık projesine de bu şekilde destek veriyoruz. Denizlerde başlatılan bu hareketle bir buçuk milyon deniz canlısını kurtardığımızı öngörüyoruz” dedi. 

“KIRSALDA KALKINMA PROJESİ YAYGINLAŞACAK” 

Kırsalda Kalkınma Projesiyle ilgili bilgi veren Pakdemirli, “Halk dilinde diplomalı çiftçi deniliyor. Belli bölümlerden mezun olan gençlerimize bizim kapımıza gelmeyin, kendi işinizi kurun diyerek 100 bin liralık hibe veriyor. Tamamen hibe ediyoruz, bizim müteşebbüslere ihtiyacımız var. Bu pilot bir proje Amasya, Düzce, Mardin ve İzmir’de şu an 4 ilimizi kapsıyor, ilerleyen zamanlarda Türkiye’nin her iline yayacağız” dedi. 

ATAMALAR HANGİ AŞAMADA' 

Kamuoyunnun merakla beklediği atamalarla ilgili açıklama yapan Bakan Pakdemirli, “Devlet bir kızıl elmadır. Devlete bir iş imkanı toplumun gönlünden geçiyor. İhtiyaç olduğu sürece alırız. Orman kurumumuza 5 bin personel alacağız. Bu çalışmalara başladık. İlk defa orman kurumunda bu kadar personel alımı yapılacak. İhtiyaç durumunda almamak gibi şansımız olamaz. Biz personel alımına karşı değiliz, bu iş sadece bakanlıkta bitmiyor diğer tüm bakanlıklarla çalışarak yapıyoruz” diye konuştu. 

TARIM ŞURASI

Tarım Şurası’nın lansmanın en kısa zamanda yapılacağını aktaran Bakan Pakdemirli, “Şu an hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. Türkiye’de tarımla ilgili konuşulmayan bir konu kalmasın hatta konuşmayan da kimse kalmasın. Bir yol haritası belirleyelim o yol haritasına göre yolumuza devam edelim. Web sitesine herkes fikrini ve düşüncesini yazsın. Fikri olan bize iletsin. Türkiye’de futboldan sonra en çok konuşulan konu tarım. Türkiye aslında da tarımda başarımız var Avrupa’da birinci, dünyada yedinciyiz biz zaten bir yere gelmiş durumdayız. Türkiye domatese, başka ürünlere muhtaç olmasın bizim istediğimiz bu. Gelişmekte olan ülkeler geliştikçe tarımdan uzaklaşıyor bu çok doğal. Bizde ister istemez bu trendin içindeyiz ancak konumumuzu korumamız gerek. Tarımda yüzde 18’lik istihdamımız söz konusu bunu korumamız lazım. Tüm bunları konuşacağımız yer Tarım Şurası oalcak” ifadelerini kullandı. 

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ ALANLARI AÇACAĞIZ 

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği alanında geldiği nokta hakkında bilgiler aktaran Pakdemirli, “2023 hedeflerimiz arasında bir milyar dolar ihracat yapmak istiyoruz. Geçen yıl sonunda 950 milyon küsüre geldik yani 2023 hedefimize ulaşmış olduk. Bu istisnai bir durumda. Madem böyle bir durum var biz 2023’e yeni hedef koyabilir miyiz dedik ve 2 milyar dolar gibi bir hedef koyduk. Yazlık yerlerin, turizmin olmadığı bölgelerde yetiştiriciliğin yapılmasını istiyoruz. Bakanlıklar arasında koordineli çalışmalar devam ediyor yeni yetiştiricilik alanları açmaya devam edceğiz” dedi. 

KURBAN FİYATLARI VE KURBAN SAYISI 

Yaklaşan kurban bayramı için denetlemelerin devam ettiğini belirten Pakdemirli, “Bizim denetimlerimiz sürekli var. Özellikle tabi kurban bayramı yaklaşınca denetimleri arttırıyoruz. Sevkiyatlarda ciddi kontroller gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız kurbanda hayvanlar sağlıklı mıdır diye düşünmesin herkesin içi ferah olsun. Fiyat konusuna gelince Türkiye serbest piyasa ile yürüyen bir ülke o yüzden her kurum kendi fiyatını belirliyor. Geçen yıl  900 bin büyükbaş 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvan kesilmiş. Bu yıl ise 1 milyon 217 bin büyükbaş, 3milyon 895 bin adet küçükbaş kesime hazır. Biz yine aynı rakamların kesileceğini bekliyoruz ama yüzde 50 daha falza hayvan var” diye konuştu.  

“YER ALTI BARAJLARINA İZMİR’DEN BAŞLIYORUZ” 

İzmir’e özel projelerden bahseden Bakan Pakdemirli, “İzmir ve bölgesi için zeytine prim desteği getirdik bu tarihimizde ilk. Bu bölge sıcak İzmir’in su tutma kapasitesini artırmamız gerekiyor bununla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Yer altı barajları çok  ufak maliyeti olan ancak getirisi çok olan bir yatırım. Yer altı barajlarına İzmir’den başlıyoruz” şeklinde konuştu. 

“BABAM GİBİ DEMOKRASİYİ SAVUNACAĞIM”

Bakan Pakdemirli 15 Temmuz anma etkinliklerinde İzmir’de olacağını belirtirken, “15 Temmuz programlarına İzmir’de katıalcağım. Konak meydanında vatandaşlarımızla birlikte olacağız. Rabbim bu millete böyle bir illet ve zilleti bir daha yaşatmasın. Vatandaşın iradesini gasp etmeye çalışan kim olursa olsun bunun adı FETÖ veya başka bir şey ne olursa olsun biz karşı dururuz. Zamanında rahmetli babam Adnan Menderes’in en zor zamanında yanında oldu. Aydın Menderes’İn veliliğini üstlendi bunu demokrasi adına yaptı. Bende demokrasinin yanında olmak maksadıyla bunu savunacağım. Sandıkla gelen sandıkla gider vatandaş beğenmezse zaten gönderir” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.